Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Architektura v době pokoronavirové - online

Menu
náš tip
20.04. do 31.05.
00:00 - 23:59
Galerie Jaroslava Fragnera
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Architektura v době pokoronavirové  - online

V souvislosti s Covid-19 vyvstalo mnoho otázek, nakolik budeme muset proměnit náš okolní svět a architekturu.

 
Cena: Zdarma
 
Galerie Jaroslava Fragnera
Online
11000, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

Pandemie koronaviru nás opravňuje položit si otázku, jakou roli sehrává a bude sehrávat architektura v době konce tekuté modernity.

Zdá se, že modus operandi současného světa, kdy ztráta jakýchkoli morálních norem v kontextu globálního provozu, kdy spotřeba na jedno použití a nekontrolovatelný růst bohatství při neustále se prohlubující  propasti mezi chudými a bohatými, který byl hlavní mantrou postkapitalistické společnosti na začátku třetího tisíciletí, nelze dále udržet. Dočasné přerušení nomádského způsobu konzumace zážitků, zapříčiněné stále levnější mobilitou obyvatelů planety, vyzývá k úvahám o změně paradigmatu uvažování o budoucí roli architektury při celosvětovém pohybu obyvatelstva, klimatických změnách a vzniku dalších pandemií.

 

Stojí před námi stanovení konkrétních úkolů, jak zachovat udržitelný způsob života na modré planetě. Má architektura potenciál stát se vlivným celospolečenským hráčem a pomoci formulovat odpovědi na nejdůležitější otázku: možnosti budoucího života vůbec? Má přijmout celospolečenskou normotvornou roli a nesoustředit se jen na zisk a uspokojení zbytnělého ega? Ptejme se, jaká bude funkce architektury. Může být kladným nástrojem při vytváření nových struktur a strategií pro bezpečnější způsob života? Zůstane estetika a umělecká kvalita ještě její součástí, nebo bude dominovat hodnota udržitelnosti? Co znamená takové architektonické myšlení pro lidství, prožívání sebe sama a utváření otevřené společnosti?

Dan Merta & Filip Šenk

Názory vybraných osobností najdete na webu Galerie Jaroslava Frágnera v rámci online výstavy Architektura v době pokoronavirové.


Zpět na homepage