Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
24
ledna

Vážný zájem / Flétnistka Anna Stavělová

Střecha Lucerny

zpět na výpis akcí
 

První salónní koncert Vážného zájmu na Střeše Lucerny v roce 2020 bude patřit české umělkyni žijící v Čechách a ve Francii, flétnistce Anně Stavělové.

Datum:24. 01. 20
Čas:20:00 - 22:00
Kategorie: kultura|koncerty, klasika, hudba

První salónní koncert Vážného zájmu na Střeše Lucerny v roce 2020 bude patřit české umělkyni žijící v Čechách a ve Francii, flétnistce Anně Stavělové, kterou doprovodí bulharská klavíristka Lyuba Zhecheva a violoncellista Tomáš Jamník. Společně představí posluchačům skladby vzniklé v úzkém rozmezí let 1942–1945 od skladatelů Bohuslava Martinů, Sergeje Prokofjeva a Miloslava Kabeláče. Koncert bude tradičně prováděn mluveným slovem, hosté si mohou užívat výhledu na pražské panorama, drobného občerstvení, sklenky vína a především přítomnosti příjemné společnosti, která si váží hudby vážné.

Program:

Bohuslav Martinů: Sonáta pro flétnu a klavír (1945)
Sergej Prokofjev: Sonáta pro flétnu a klavír (1943)
Miloslav Kabeláč: Tři kusy pro violoncello a klavír (1942)
Bohuslav Martinů: Trio pro flétnu, violoncello a klavír (1944)


Anna Stavělová studovala flétnu na hudebním gymnáziu v Praze u Hany Tylšarové, dále pokračovala na konzervatořích v Praze a Plzni u Jana Riedlbaucha a Jana Ostrého. Během studií sbírala zkušenosti jako sóloflétnistka Gustav Mahler Jugendorchester, studia zakončila na Conservatoire national supérieur de musique et de danse v Lyonu u Philippe Bernolda. Je vyhledávanou interpretkou soudobé hudby a pravidelně je zvána k Ensemble Orchestral Contemporain v Lyonu nebo pražským ansámblům Orchestr Berg a Prague Modern. Jako sóloflétnistka účinkovala s Lyon Opera Orchestra, Orchestre National du Capitol v Toulouse a Sinfonia Varsovia. Od roku 2015 působí Anna Stavělová pedagogicky na fakultě umění Ostravské univerzity.

V Bulharsku narozená klavíristka Lyuba Zhecheva je absolventkou vídeňské Univestität für Musik und darstellende Kunst a Conservatoire national supérieur de musique et de danse v Lyonu a Paříži. Jako sólová nebo komorní hráčka vystoupila v uplynulých sezónách na festivalech La Roque d'Anthéron (Francie), Trondheim Chamber Music Festival (Norsko) a Meklenburg Festspiele (Německo). Spolupracuje se zpěváky a zpěvačkami v Lyonu na tamní konzervatoři a Opéra de Lyon. Lyuba v současnosti vyučuje klavír na konzervatořích v Toulon and Saint-Etienne.

Violoncellista Tomáš Jamník studoval na hudebním gymnáziu v Praze u Mirko a Martina Škampových, pokračoval na HAMU u Josefa Chuchro. Poprvé na sebe upozornil, když jako jedenadvacetiletý zvítězil na 58. ročníku mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro v roce 2006. V letech 2007–2010 studoval ve třídě Jens Petera Maintze na Universität der Künste v Berlíně, současně získal stipendium nadace Villa Musica. V roce 2010 byl přijat do dvouletého stipendijního programu Karajan Akademie, díky němuž měl možnost hrát jako člen Berlínské filharmonie a zdokonalovat se ve hře u jejího koncertního mistra Ludwiga Quandta. V roce 2011 se stal finalistou a držitelem zvláštní ceny na soutěži Pierre Fournier Award v Londýně. Tomáš vystupuje s předními orchestry (Philharmonia Orchestra London, Česká filharmonie, Jerusalem Symphony Orchestra), věnuje se také komorním recitálům. Je uměleckým ředitelem Akademie komorní hudby a Ševčíkova institutu.

Právě myšlenka intimního spojení posluchače a interpreta dovedla Tomáše k realizaci projektu Vážný zájem, který propaguje domácí a salónní koncerty a upozorňuje na fakt, že v těchto podmínkách se vážné hudbě v minulosti dařilo. Vážný zájem se stal jedním z nejúspěšnějších projektů v oblasti vážné hudby v České republice za poslední desetiletí.

Střecha Lucerny
Tel: 775224086
Štěpánská 61
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: