Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
 

Výstava připomíná výročí narození mistra Jana Husa i sametové revoluce

Začátek:11. 09. 19
Konec:10. 10. 19
Cena:od Zdarma
Čas:11:00 - 18:00
Kategorie: kultura|vizuální umění

Základní ideou projektu, který se koná v roce možného 650. výročí narození mistra Jana Husa a 30. výročí sametové revoluce, je vytvořit za pomoci výrazných osobností vizuálního umění a architektury prostředí, kde je veden diskurz nad tématem pravdy v širším kontextu české historie.

Na fasádě Betlémské kaple byl v roce 2015 k 600. výročí upálení Jana Husa instalován objekt Ateliéru SAD. Nápis „Za pravdu“, který je vytvořen tak, že je díky dopadu slunečního světla dobře čitelný jen od května do srpna v několika odpoledních hodinách. Pěkně vyjadřuje myšlenku, že pravda sice jest, ale ne vždy je dobře vidět, protože to záleží na různých okolnostech. Když ji ale spatříme, je výzvou k následování a činu.

Havlovo „Pravda zvítězí nad lží a nenávistí“ není a nikdy nebylo skutečným politickým heslem, ale výrokem literáta, který si hraje se slovy. Proto nejprve zapadlo a později už bylo jen zesměšňováno, nebo dokonce – což je absurdita jak z Havlových her – bráno doslova a vyvraceno.  K 30. výročí listopadu 1989 by bylo možné Havlův přací konjunktiv znovu vzít, ale zacházet s ním tak, jak je mu přiměřené – básnicky, umělecky, záměrně mimo reálnou politiku.

Po postmoderním zpochybnění mocensky závazné verze pravdivosti se dnes ukazuje, že pouhá dekonstrukce sice byla nezbytná, ale stejně nezbytné je konstruovat pravdivost znovu a jinak. Nevíme ještě příliš přesně jak, ale víme, že je to naléhavě aktuální. Směr, kterým se vydat, naznačují konkrétní díla. Neříkají, co pravda je, ale to, že ve všech případech prověřování vlastní zkušenosti s nimi může díky tomu, že sdělují, co ví, a v jaké formě to ví, zvýšit schopnost čelit současnému světu.

 

Na projektu spolupracují výtvarní umělci, architekti, historici umění, filozofové a politologové

 

architekti Alena Šrámková, Lukáš Ehl, Tomáš Koumar, Petr Hájek, Ivan Kroupa, Petr Stolín, Miroslav Šik, Ladislav Lábus, Pavla Melková

 

umělci Zbyněk Baladrán, Martina Smutná, Jiří David, Guma Guar, Barbora Klímová, Lenka Klodová, Stanislav Kolíbal, Jiří Kovanda, Richard Loskot, Jaromír Novotný, Jan Merta, Jiří Příhoda, Rafani, Jiří Skála, Sláva Sobotovičová, Pavel Sterec, Robert Šalanda, Marek Šilpoch, Jan Šerých, Mark Thér, Martin Zet, Roman Štětina, Petr Adámek, Daniel Hanzlík

 

teoretici Miroslav Petříček, Jan Sokol, Michael Žantovský, Petr Pithart, Václav Bělohradský, Jiří Přibáň, Petr Kratochvíl, Milena Bartlová, Jindřich Vybíral, Petr Fischer, Blanka Mouralová, Karel Hvížďala, Terezie Nekvindová, Ivan Blecha, Patrik Ouředník, Václav Janoščík, Jakub Železný

 

Součástí výstavy budou debaty, filmový dokument a divadelní představení a publikace.

 

 

16. 9.  moderovaná debata / moderuje Petr Fischer

Milena Bartlová, Karel Hvížďala, Tomáš Pospiszyl, Jiří Přibáň, Michael Žantovský

 

24. 9.  moderovaná debata / pravda v architektuře / moderuje Filip Šenk

Ivan Blecha, Petr Kratochvíl, Ladislav Lábus, Pavla Melková, Jindřich Vybíral

 

25. 9. moderovaná debata / pravda v umění / moderuje Václav Janoščík          

Milena Bartlová, Stanislav Kolíbal, David Kořínek, Terezie Nekvindová

 

29. 9. filmový BLOK 1 v Kině Ponrepo / moderují Tomáš Pospiszyl, Jan Strejcovský

J. L. Godard: Pravda (58’), Helena Všetečková: Všichni mají pravdu (124'), Jan Foukal: Poslední Přednáška Egona Bondyho (33’)

 

30. 9. přednáška (v anglickém jazyce) / Fakulta architektury ČVUT        

Ákos Moravánszky: “Materiálová pravdivost” versus “Princip oblékání”. Materiálové strategie v současné architecture

 

3. 10. literárně – divadelní večer

Petr Adámek, Jonáš Hájek, Vít Malota, Sektor pro hosty: Don Juan, Škrábanice: Michal Rataj, Jaromír Typlt

 

5. 10. filmový BLOK 2 v Kině Ponrepo / moderují Tomáš Pospiszyl, Jan Strejcovský

Alžběta Bačíková: Lékaři (17’), Hito Steyerl: Journal No. 1 - An Artist's Impression (22’), Moritz Liewerscheidt: Jahrhundertwende (30’), Harun Farocki: Images of the World and the Inscription of War (75’)

 

10. 10. moderovaná debata / moderuje Jakub Železný

Václav Bělohradský, Blanka Mouralová, Miroslav Petříček, Petr Pithart, Jan Sokol, Miroslav Šik

+ 21.00 koncert  J.H.Krchovský & Krch-off band

Galerie Jaroslava Fr...
Tel: 222222157
Betlémské náměstí 256/5
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: