Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
13
června

16. Folkové Podviní

Městská část Praha 9

zpět na výpis akcí
 

Celý letošní festival otevře vystoupení muzikantů, které nelze řadit nikam jinam, než mezi žijící klasiky.

Datum:13. 06. 19
Cena:Zdarma
Čas:16:30 - 23:59
Kategorie: kultura|koncerty, hudba

elý letošní festival otevře vystoupení muzikantů, které nelze řadit nikam jinam, než mezi žijící klasiky. Za pětistrunným banjem legenda české country and western music Marko Čermák (Greenhorns, White Stars), u kytary a mikrofonu Venca Limberk, rovněž z legendárních White Starů, dva dívčí vokály, kontrabas a mandolína, neboli trampgrass jak vystřižený ze zlatých šedesátých a to vše pod vlajkou PABĚRKY! Kapela, která má na kontě pět řadových alb, účast na několika kompilacích, ale hlavně nespočet hraní u trampských ohňů, ve všech možných stodolách a na všech možných festivalech. Dá-li se dnes o někom prohlásit, že je skutečnou trampskou klasikou, pak o těchto gentlemanech a dámách, ale hlavně o této kapele, to platí na víc než na sto procent! Stačí se přijít přesvědčit.

Jako druhý se na pódiu objeví Petr LÜFTNER  se svými kumpány. Nadaný folkový vizionář z Ústí nad Labem, který před šesti lety rozčísl klidné vody nejen českého Polabí svým protest songem "Ty jsi to Ústí". A pak pod producentskou taktovkou Xindla X vydal v roce 2016 první řadové album "Až se příště narodím". A aby toho snad nebylo málo, vydává letos ochutnávku i své nové tvorby, šestipísňové EP "To nevadí". Půvabné a chytré songy pro harmoniku, kytaru a pár spřátelených nástrojů. Přijďte zjistit, co má na srdci a v útrobách svého akordeonu a budete nepochybně mile překvapeni.

Třetí z letošních perel Podviní bude jeden z několika hostů výročních koncertů Hop Tropu, a to sice trampská kapela FALEŠNÁ KARTA. Tři kytary, kontrabas a čtyři zpěvy aneb kvarteto pekelníků z Nového Města na Moravě. Kapela, která byla založena v roce 1995, má v repertoáru nejen písně Hop Tropu, ale i dostatek vlastního střeliva, které bezpečně zasáhne nejedno trampské srdce. O tom jsme se ostatně přesvědčili právě při oslavě čtyřicetin zde zmíněné trojice v Lucerně. Propracované aranže kytar a jejich vícehlasy nenechávají nikoho na pochybách, kde bralo toto kvarteto inspiraci. A mládenci mají vždy v rukávu nějaké to eso či jinou falešnou kartu. Své písně pálí ze zásobníků kytar s jistotou ostřílených westmanů a nenechávají nikoho na pochybách. Kdo viděl jejich pražské či jiné vystoupení, ví dobře, že je věru nač se těšit!

Předposlední ozdobou a klenotem tohoto večera bude uskupení s podivným jménem PŮLJABLKOŇ. Frontman a pěvec legendární kapely Jablkoň Michal Němec se rozhodl vedle mateřské kapely vytvořit i křehčí projekt a vzal si na pomoc dívčí vokál rovněž jablkoní Marie Puttnerové. Křehké i divoké písně v podání dvou hlasů a jedné akustické kytary jsou čímsi, co je vlastně těžké pojmenovat, ale to asi není ani nutné.Ať už je Půljablkoň folk, alternativa nebo cokoli jiného, jsou to hlavně překrásné písničky. Texty a melodie, v nichž se skrývají křehké, skleněné okamžiky, ale i divoký dusot kopyt srdce. A to vše na Vás čeká. Stačí otevřít oči, uši a nechat v sobě rozkvést Půljablkoň!

A o závěr a zlatý hřeb večera se už postará jihočeská folková legenda, kapela NEZMAŘI. Loni tento soubor, kterým svého času prošla třeba i Pavlína Jíšová, oslavil rovných 40 let své existence a nadělil si 2CD "Výběr XL", vydané právě k tomuto pěknému výročí. A písničky, z nichž je složen program jejich letošních vystoupení, jsou průřezem toho nejlepšího, co kapela za ta dlouhá léta přivedla na svět. A přiznejme si, že právě Nezmaři a  mnohé jejich písně, patří už léta k tomu nejlepšímu, co na této scéně můžeme slyšet. Tak proč se divit, že nejedna perla z jejich repertoáru už dávno zlidověla. A abychom řekli vše podstatné, tak poslední nezmaří novinkou je kompletní zpěvník všech jejich vydaných písní, který bude i po koncertě v Podviní nepochybně k mání. Před několika lety právě tady doprovázeli Nezmaři Mikiho Ryvolu a byl to překrásný večer. Je jasné, že to, co nás čeká, bude zase nádherné a neopakovatelné.

Městská část Praha 9
Tel: 283091111
Sokolovská 14/324
Praha 9, 190 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: