Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
 

Pocta Renému Roubíčkovi

Začátek:16. 04. 19
Konec:12. 05. 19
Cena:Zdarma
Čas:12:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie

První výročí úmrtí jednoho z nejvýznamnějších umělců české sklářské výtvarné scény Reného Roubíčka připomene výstava Zlomky, na které bude vystavena mimo jiné část Roubíčkovy unikátní světelné plastiky zachráněné z pasáže budovy Praha City Center. Výstava bude k vidění v malostranské galerii Millennium od 12.4. do 12.5.

Vystaveny zde budou díla Bohumila Eliáše, který se svou mnohotvárnou originální tvorbou zapsal do českého a světového kontextu uměleckého skla 20. století jako nezaměnitelná autorská osobnost, Jiřiny Žertové, jež je jednou z nejvýraznějších postav současného sklářského výtvarnictví v České republice, Dany Zámečnické či Jaromíra Rybáka. Jedinečnou součástí výstavy bude část Roubíčkovy světelné plastiky, kterou se podařilo za složitých okolností zachránit.

Světelná plastika byla instalována v polovině devadesátých let do nově postavené budovy Praha City Center (PCC), jejíž vznik doprovázely kontroverze. Budova totiž stojí na místě bývalého neobarokního čtyřpatrového Špačkova domu z roku 1903, který byl v roce 1993 za sporných okolností a nesouhlasu odborné veřejnosti zdemolován. Roubíčkova světelná plastika byla zavěšena na stropě pasáže nové budovy a dosahovala délky přes 20 metrů. Na přelomu roku 2014/2015 majitel objektu plastiku demontoval, její část se však díky úsilí mnoha osob podařilo zachránit a nyní bude po skoro pěti letech opět k vidění a přístupná veřejnosti.

„ Jsme velmi rádi, že máme možnost podílet se na záchraně takto významného sklářského díla a představit alespoň jeho část v novém kontextu “ říká majitel galerie Adam Hoffmeister. Osud další části osvětlení není zcela zmapován a bude zajímavé, zda se najde nové uplatnění pro zachráněné části plastiky.

Galerie Millennium
Tel: 257 534 584
Tržiště 370/5
Praha 1, 118 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: