Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
01
března

Introducing Viktor Dedek: Místo rodiny

Národní galerie

zpět na výpis akcí
 

Ve svém novém projektu nazvaném Místo rodiny se Viktor Dedek vydává po stopách vlastní identity.

Začátek:01. 03. 19
Konec:28. 07. 19
Cena:Zdarma
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie

Zrcadla umocňují pocit (záměrné) ztracenosti, který prostupuje umělcův prostorový narativ fragmentovaného já prodělávajícího přestavbu; odcizené zóny heterotopie a nositelé lacanské hry sebepoznání s sebeobrazem usnadňují cestu na imaginární místa vícečetných možností a kladou odpor jednodimenzionální realitě i uzavřeným scénářům. Místo rodiny je anti-oidipovské snažení, terapie svého druhu, která vede k osvobození a emancipaci utlačovaného subjektu. Nejednoznačnost obsažená v názvu instalace (místo jako role i náhrada) je zdůrazněním herní strategie „zvol si svou vlastní cestu“. Divák se v Dedekově instalaci stává hráčem a jedná jako duchampovský celibátnický stroj (machine célibataire), což podle Deleuze a Guattariho vede ke genezi nového subjektu a čistých intenzivních vlastností prostřednictvím toužící produkce a autoerotismu. Umělcovu intimnímu vyprávění o rozluce a lásce se zdá dominovat prazvláštní zakoušení podvojné touhy po přítomnosti a nepřítomnosti. I v tomto imerzivním snění za bílého dne je patrný Dedekův investigativní elán, odkrývající další vrstvu palimpsestu a zobrazující to, co ukazuje celá umělcova dosavadní praxe: křehkost lidských výměn a deflaci komunikace v dobách odcizování nasáklých alternativními realitami a vícečetnými já.

Národní galerie
Tel: 224 301 122
Dukelských hrdinů 47
Praha 7, 17000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: