Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
12
března

BLÁZNIVÁ LOKOMOTIVA

Divadlo Orfeus

zpět na výpis akcí
 

V černé komedii laděné do stylu béčkových krimifilmů je příběh plný bizarních dějových zvratů.

Datum:12. 03. 19
Cena:170 Kč
Čas:19:00 - 20:20
Kategorie: kultura|divadla

Divoká jízda lokomotivou, kde nic a nikdo není tím, čím se zdá. V černé komedii laděné do stylu béčkových krimifilmů je příběh plný bizarních dějových zvratů.

Dva nejvýznamnější zločinci své doby, soupeřící o přízeň krásné ženy, unesou lokomotivu, aniž by měli zcela jasný plán. Chtějí především přivést k absurdní dokonalosti své zločinné ambice v situaci, kdy: „všechny sféry zločinu jsou již vytěžené“. Lokomotiva se řítí krajem, její bláznivé tempo zvyšuje napětí, vyvolává chaos, stupňující se rychlost rozjetých mechanismů hrozí vykolejením. Vše směřuje k divokému rozehrání posledních „pár minut před katastrofou“.

Hra z roku 1923 skutečně odkazuje na paberbackové detektivky, jejichž postupy přitom paroduje a zároveň je zajímavou metaforou lidského údělu v přetechnizované společnosti. Fantasknost četných slovních i situačních gagů se prolíná s až mrazivě ironickou trefností.

 

Tvůrce polské moderní dramatiky Stanisław Ignacy Witkiewicz (1885–1939) byl jednou z nejvýraznějších postav evropské meziválečné avantgardy. Jeho díla jsou mnohdy natolik specifická, že je nemožné je přiřadit ke konkrétnímu uměleckému směru. Základní formou jeho dramat je groteska. V jednotlivých hrách se až surrealisticky setkávají různé motivy a témata, navíc ještě parodovaná a karikovaná. „Divák by měl mít vycházeje z divadla pocit, že se probudil z jakéhosi divného snu, ve kterém dokonce i nejobyčejnější věci měly zvláštní nejhlubší půvab.“ Zastával názor, že v divadle mají účinkovat neherci a děti, pravděpodobně proto, že u profesionálních herců očekával jakousi manýru či nacvičenou faleš.

Divadlo Orfeus
Tel: 604 909 517
Plzeňská 76
Praha 5, 150 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: