Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
16
srpna

Neznámá hrdinka od rozhlasu

Národní památník na Vítkově

zpět na výpis akcí
 

Panelová výstava, která představuje příběh lékařky pražské záchranné služby, v době největších bojů 21. srpna 1968.

Začátek:16. 08. 18
Konec:31. 03. 19
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie

Výstava vychází z jejího dopisu uloženého ve sbírce Národního muzea. Tento dopis, který mladá lékařka napsala týden po invazi svým rodičům, je unikátním svědectvím o situaci v ulicích okupované Prahy a také dokladem odvahy této mladé ženy. Dopis je jedinečným pohledem na tehdejší události v hlavním městě z perspektivy záchranářky. „Okolo rozhlasu se opět začalo střílet, naši lidé jim zapalovali tanky a transportéry, vozy s municí. Bylo to strašné, snad ještě v životě jsem nezažila tolik strachu, co jsem prožila během těch několika hodin. Kolem nás lítaly kulky z kulometů, vybuchovaly zásoby munice, hořely tanky a všecko byl jeden kolotoč – vyhnout se kulkám a lítajícím střepinám z vybuchující munice, sebrat raněné, naložit, rozvést do nemocnic, vrátit se a to všechno dokola, dokud ta hrůza po několika hodinách nepřestala,“ líčí ve svém dopise zdravotnice.
 
Výstava Neznámá hrdinka od rozhlasu je v Národním památníku na Vítkově k vidění do jara 2019.

Národní památník na ...
Tel: 222781676
U Památníku 1900
Praha 3, 130 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: