Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
30
dubna

Lesamáj 2019

Kampus Dejvice

zpět na výpis akcí
 

Lesamáj aneb technicky dejvický majáles. Hudba, tanec, divadlo nebo i jóga pod širým nebem oživí areál na celý den.

Datum:30. 04. 19
Cena:Zdarma
Čas:11:00 - 23:55
Kategorie: kultura|hudba

V úterý 30. dubna 2019 proběhne v pražském Kampusu Dejvice druhý ročník studentského festivalu Lesamáj. Nabídne bohatý kulturní program v režii studentských organizací a spolků. Zároveň festival ocení výjimečné osobnosti z řad studentů a oslaví vyhlášení pěší zóny.

Pěší zóna v Technické
Program zahájí ve 12.30 vystoupení orchestru VŠCHT Praha. Následovat bude tradiční majálesový průvod kampusem, který letos symbolicky pokřtí novou pěší zónu v Technické ulici. Ta zde bude vyhlášena oficiálně od následujícího dne.
 
“Smyslem Lesamáje je dát prostor studentům doslova i přeneseně a otevřít diskuzi o tom, jak lépe nakládat s naším areálem, o tom, co tu chybí a co naopak přebývá. Proto letos chceme při příležitosti Lesamáje vyhlásit pěší zónu v Technické ulici, po čemž studenti už léta volají. Vedení radnice nám vyšlo vstříc a opravdu se tak stane! Zatím jde ale pouze o zkušební provoz na dva měsíce.”říká Zita Adamová, koordinátorka Kampusu Dejvice.
 
Šašek není král
Další letošní novinkou je novátorské pojetí volby “veličenstev”.  Za každou univerzitu či ústav jsou nominováni tři finalisté z řadstudentů, kteří se nad rámec školních povinností věnují nějaké zajímavé činnosti, ať už se jedná o vědeckou práci, charitativní projekt, sport či umění.Z nich bude veřejným hlasováním vybrán jeden představitel za instituci (Vysoká škola chemicko-technologická v Praze,  České vysoké učení technické v Praze, Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy a Ústav organické chemie a biochemie AV ČR) a čtveřice vítězů bude korunována na závěr majálesového průvodu.
 
“Nehledáme typického krále majálesu, což bývá většinou spíš šašek, ale někoho, kdo si královskou korunu opravdu zaslouží. Z těchto vybraných osobností pak chceme sestavit královskou  rodinu představující to nejlepší z kampusu. Nebudeme mít jednoho krále, ale čtyři, na výraz toho, že věříme v sílu spolupráce a synergii různorodosti.”říkáHynek Pátý jménem vedení festivalu.Na sociálních sítích se v souvislosti s volbou objevil hashtag #saseknenikral.
 
Pestrý program
Hudba, tanec, divadlo nebo i jóga pod širým nebemoživí areálna celý den. Na hudební stagei se objeví například ostřílená indie-rock’n'rollová skupina Vees z Českých Budějovic, rapové uskupení Věc Makropulos, energická alternativní kapela The Complicationnebo ska-jazzová skupina Green SMatroll. Divadelní prkna nabídnou představení Ušubraná od souboru Děvčátko a slečnya ne tak docela pohádkové loutkové představení odRudolfa Hancvencla.
                                                                                                                                    
Studenti studentům
Organizační tým festivalu je složený ze studentů škol v dejvickém kampusu a navazuje na tradici nekomerčních majálesových oslav, coby iniciativy studentů, nikoliv podnikatelů či podnikavců. Program však není určen pouze studentům, je otevřený všem návštěvníkům, a to zdarma.
 
“Nevybíráme vstupné, pracujeme bez nároku na honorář. Veškeré dekorace a stavby navrhují a realizují sami studenti - stavaři, architekti a další dobrovolníci. Do příprav se zapojili studenti z různých oborů a podařilo se nám postavit realizační tým spojený nejen společným cílem, ale kamarádstvím a solidaritou.”říká Kateřina Bednářová, ředitelka Lesamáje.
 
Co je Lesamáj
Technicky dejvický majáles. Multižánrový site-specific festival vznikl minulý rok na popud studentů dvou pražských univerzit (ČVUT a VŠCHT), kteří byli nespokojenís přístupem a dlouhodobým vývojem komerčního Pražského majálesu v Letňanech. Odmítli se ho zúčastnit a uspořádali si namísto toho v dejvickém kampusu vlastní májovou oslavu, kterou loni navštívilo přes tři tisíce návštěvníků. Postupně se k nim připojují další školy.
 
Pořadatelem je Kampus Dejvice- projekt NTK, ČVUT v Praze, KTF UK, ÚOCHB AV ČR, VŠCHT Praha a MČ Praha 6, které spojuje kromě společného prostoru také zájem na zatraktivňování a oživování společenského, studentského i vědeckého života v areálu kampusu.

Kampus Dejvice
Tel: 222 002 475
Technická
Praha, 16000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: