Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
01
června

Mersud Selman / Khamoro

Novoměstská radnice

zpět na výpis akcí
 

V rámci programu jubilejního 25. ročníku Světového romského festivalu Khamoro se letos představí významný bosenský výtvarník Mersud Selman.

Začátek:01. 06. 23
Konec:30. 06. 23
Cena:od 20 Kč
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie

„Dítě války“, jak sám o sobě tento mladý umělec říká, vyrůstal v chudé romské čtvrti. I právě proto jsou jeho obrazy a performance emočně velmi působivé a divákům se dostávají až na dřeň.

Mersud Selman se narodil v Bosně a Hercegovině roku 1986. Po vysokoškolském studiu umění se přestěhoval do Budapešti a vstoupil do programu Roma English Language na CEU. V roce 2016 byla s velkým úspěchem na univerzitě uvedena výstava s názvem Ticho. Ve stejném roce získal v Budapešti i vysokoškolský diplom. Počínaje rokem 2017 začal Mersud dostávat pozvánky od měst po celé Evropě, aby vystavoval své práce. Měl výstavu v Miláně, Saraveju i v Berlíně. Mersud byl přitahován živostí Berlína a rozhodl se tam přistěhovat.

Selman je jedním z mála bosensko-hercegovských akademických malířů současné generace, a navíc se zcela vzdaluje tradičnímu designu a klasickému portrétování. Řada jeho portrétů jistě zaujímá zvláštní místo v dějinách umění. Právem se o Selmanovi tvrdí, že je to malíř, který zdokonalil techniku malby autoportrétů. Selman si neklade za cíl přenést na plátno objektivní realitu, ale podbarvit vlastní pocity a zprostředkovat na plátno subjektivní pohled na realitu. Umělec ve svých dílech hrdě vyjadřuje své identity romskou, bosenskou, homosexuální a uměleckou. Celou dekádu se Mersud Selman prostřednictvím svých autoportrétů objevuje ve všech druzích publikací, právě pro jeho jedinečnou techniku.

Novoměstská radnice
Tel: 224 947 190
Karlovo náměstí 1/23
Praha 2, 120 00
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: