Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
16
března

Festival bulharských filmů

Kino Lucerna

zpět na výpis akcí
 

V půlce března odstartuje jubilejní 15. ročník Festivalu bulharských filmů.

Začátek:16. 03. 23
Konec:19. 03. 23
Čas:18:30 - 21:30
Kategorie: kultura|kina

V půlce března odstartuje jubilejní 15. ročník Festivalu bulharských filmů a jak náš vizuál napovídá, rozhodli jsme se využít pozitivní energii potlesku a tímto ji šířit dál. Letos tleskáme zejména my vám, jelikož jen díky podpoře publika jsme vydrželi a za uplynulých čtrnáct let promítli více než devadesát současných filmů a přivezli do Prahy přes šest desítek bulharských hereček, herců, režisérů, producentů a dalších členů filmového štábu.

Od 16. do 19. března 2023 budete moci tleskat nejzajímavějším bulharským filmům posledního roku. Ve velkém i malém sále kina Lucerna promítneme snímky v originálním znění s anglickými a českými titulky.

Festival patnáctým rokem vstupuje před pomyslné brány dospělosti, do období, které se často projevuje vzpourou v touze prosazení vlastní osobnosti. Vzpoura je téma, jež spojuje všechny letošní celovečerní snímky.

Ve čtvrtek 16. března zahájíme festival filmem Útěk režiséra Viktora Božinova, který nás zavede na dříve nejvýše obydlené místo v Bulharsku. Parta volnomyšlenkářů, která se snaží vzkřísit opuštěnou vesnici, se střetne s nekompromisním přístupem pracovníka protidrogové léčebny.

V pátek večer najde několik vězňů něco nečekaného V srdci stroje. Zločinci, odpykávající si tresty za nejtěžší zločiny, se vzepřou ve snaze zachránit nevinný život a alespoň jednou se zase být lidmi. Režisér Martin Makariev zasadil svůj film do bulharské věznice na sklonku 70. let 20. století a zamýšlí se nad otázkou lidskosti v nelidských podmínkách. Snímek byl bulharskou nominací na 95. Ceny akademie.

V sobotu se můžete těšit na herečku Raynu Karayanevovou a jejího kolegu Bashara Rahala, kteří osobně představí pokračování filmu Návrat. Série komických situací party mladých lidí, kteří řeší menší či vetší životní rozhodnutí, nás zavede do zákulisí natáčení filmu.

Neděle bude patřit snímku Péťa mojí Péti. Režisér Alexandar Kosev umně kombinuje dvě vyprávěcí linie. V jedné z nich se sedmnáctileté Péťa setkává se svým idolem – básnířkou Peťou Dubarovou, která před čtyřiceti lety spáchala také jako sedmnáctiletá sebevraždu. Příběh o tom, jak moc stojí za to rvát se za správnou věc, je poeticky proplétaný verši bulharské spisovatelky.

Po celou dobu festivalu si v pasáži a kavárně Lucerna budete moci prohlédnout výstavu fotografií Hvězdy stříbrného plátna. Expozice představuje portrétní fotografie bulharských herců, které byly uchovávány na negativech v archivu Bulharské filmotéky. Fotografie během natáčení pořídili jedni z nejlepších bulharských fotografů Lote Michajlova, Jeni Valova aj.

Kino Lucerna
Tel: 736431503
Vodičkova 704/36
Praha 1, 110 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: