Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
27
ledna

Mozartovy narozeniny 2023

Stavovské divadlo

zpět na výpis akcí
 

Program koncertu k 267. Mozartovým narozeninám představuje tři díla jeho vrcholného tvůrčího období, které je velmi výrazně spojeno s Prahou.

Začátek:27. 01. 23
Konec:28. 01. 23
Čas:19:00 - 21:00
Kategorie: kultura|hudba

Koncert pro klavír a orchestr č. 24 c-moll vznikl ve stejném období jako Figarova svatba, která první opravdový úspěch zažila koncem roku 1786 v Praze. V té době zkomponoval Mozart svoji 38. symfonii, kterou s sebou přivezl v lednu 1787 při svojí první návštěvě Prahy. Poprvé ji zde provedl 19. ledna. Na základě mimořádného ohlasu Mozartových děl i popularity jeho osobnosti u Pražanů objednal divadelní impresário Pasquale Bondini u zbožňovaného skladatele novou operu. Mozart tak 29. října 1787 ve Stavovském divadle světu poprvé představil svého Dona Giovanniho. Předehru k této „opeře oper“ dokončil podle všeho v Praze.

Mladý rakouský dirigent koncertu Christoph Koncz jako by kráčel v Mozartových šlépějích. Už od čtyř let projevuje výrazný hudební talent jako houslista a v posledních letech rovněž jako dirigent působící u špičkových orchestrů. Dávno renomovaný americký klavírista Robert Levin vystoupil během své bohaté umělecké dráhy na mnoha světových pódiích, spolupracoval s vynikajícími dirigenty a orchestry a nahrával pro prestižní společnosti. Jeho specializací je právě dílo Wolfganga Amadea Mozarta.

Kombinace Mozartových skladeb v podání Orchestru Národního divadla, dirigenta Christopha Koncze, klavíristy Roberta Levina a génia loci Stavovského divadla je příslibem mimořádného zážitku.


 

Stavovské divadlo
Tel: 224 901 448
Železná 11
Praha 1, 110 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: