Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
08
prosince

Bolest těch druhých

Centrum současného umění DOX

zpět na výpis akcí
 

Cílem výstavního projektu Bolest těch druhých je zamýšlet se nad schopností umění vypovídat o válce.

Začátek:08. 12. 22
Konec:16. 04. 23
Cena:Zdarma
Čas:12:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie

Susan Sontag ve slavné eseji S bolestí druhých před očima (2003; česky 2011) navrhla zásadní přehodnocení obrazů bolesti, hrůzy a krutosti. Položila v ní důležitou otázku: jak lze zprostředkovat utrpení, které je pro ty, kteří ho sami nezažili, nepředstavitelné?

Cílem výstavního projektu Bolest těch druhých je zamýšlet se nad schopností umění vypovídat o válce, ale především nad naší (ne)schopností vztahovat se prostřednictvím umění k hrůzám války a k bolesti lidí, které zasáhla.

Vznik tohoto projektu podnítila neospravedlnitelná ruská invaze na Ukrajinu a nevýslovná zvěrstva, k nimž dochází už mnoho měsíců. Důležité však je, že hlavním tématem výstavy není válka na Ukrajině. A není to ani politika či idelogie. Chtěli bychom postihnout univerzální lidskou zkušenost – schopnost přiblížit se bolesti a utrpení druhých prostřednictvím umění. 

Výstava uvede současnou malbu, fotografii, grafiku, videa a instalace umělců z různých zemí, zastoupeni jsou Andreas Serrano, Christian Boltanski, Gerhard Richter, Nikita Kadan a další. Historická umělecká díla zasadí dané téma do širších souvislostí.  

Goyův cyklus Hrůzy války je drastickým mementem brutality, která v 19. století provázela boj Španělska za nezávislost. Promlouvá k nám toto dílo stejně jako válečné obrazy konfliktů 21. století? Může umění přinášet porozumění, které se liší od racionálního rozboru vlastního jiným přístupům?

Zvažte, zda je návštěva výstavy vhodná pro děti do 12 let.

Centrum současného u...
Tel: 295568123
Poupětova 793/1
Praha 7, 17000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: