Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
16
května

Viva video, video viva

Městská knihovna v Praze

zpět na výpis akcí
 

Autorský dokumentární snímek Adély Komrzé přináší ucelenou zprávu o době, kdy nemohlo být nadšení skupiny umělců veřejně ventilováno.

Datum:16. 05. 22
Cena:80 Kč
Čas:19:00 - 20:30
Kategorie: kultura|kina, ostatní

Autorský dokumentární snímek Adély Komrzé (laureátky Ceny Andreje Stankoviče za film Výchova k válce) přináší prostřednictvím dochovaných materiálů, nečekaných setkání, osobních výpovědí a myšlenek „videistů“ ucelenou zprávu o době, kdy nemohlo být nadšení skupiny umělců veřejně ventilováno. Za totalitního režimu se video začalo používat jako nástroj ke svobodnému uměleckému vyjádření. I přes nedostupnost technologií vznikala řada děl, za kterými stáli nejen uznávaní umělci, jako například Radek Pilař či Petr Skala, ale i téměř zapomenutí autoři, z jejichž tvorby vzešly experimentálně filmové a novomediální přístupy. Ke srovnání se zahraničím, kde byl videoart v osmdesátých letech svými možnostmi a otevřeností v předstihu, dochází díky zdokumentované cestě štábu a Petra Skaly do USA za ikonami a průkopníky světového videoartu Woodym a Steinou Vasulkou. Lektorský úvod V. Hendricha. Po projekci beseda s režisérkou Adélou Komrzý.

Městská knihovna v P...
Tel: 222 113 555
Mariánské náměstí 1
Praha 1, 11572
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: