Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
14
ledna

Výstava Vize pro budoucnost

Winternitzova vila

zpět na výpis akcí
 

Zahraniční architekti v Praze, Brně a Ostravě

Začátek:14. 01. 22
Konec:22. 02. 22
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: kultura|design

Výstava s názvem Vize pro budoucnost symbolicky završuje výstavní cyklus o práci zahraničních architektů na českém území. Od meziválečné tvorby pionýrů moderní architektury, kterou představila první výstava na jaře, jsme se přes devadesátá léta a práci Franka Gehryho, prezentované na druhé podzimní výstavě, dostali až do budoucnosti naší země.

Expozice odkrývá zajímavý vzorek světové architektonické tvorby, která vznikne na našem území v několika následujících letech. „Rozhodli jsme se představit tři projekty odlišného charakteru a typologie. Hlavní město Prahu reprezentuje projekt komerčního komplexu Savarin od britského studia Thomase Heatherwicka. Brno je zastoupeno vítězným návrhem nového hlavního nádraží od renomované nizozemské kanceláře Benthem Crouwel. Ostrava se může pyšnit očekávaným projektem nového koncertního sálu amerického architekta Stevena Holla, kde bude mimo jiné působit Janáčkova filharmonie Ostrava.“ přibližuje koncept výstavy její kurátor Adam Štěch.

Podle odborníků v Čechách chybí moderní, „světová“ a vizionářská architektura spojená s velkým jménem. Realizace těchto tří projektů by to mohla změnit.
Thomas Heatherwick je renomovaný britský architekt a designér, jehož plodná a rozmanitá tvorba se vyznačuje vynalézavostí, nápaditostí a originalitou, a to již po dvě dekády. V roce 2019 odtajnil plány pro rekonstrukci a rozšíření vnitroblokové části historického barokního paláce Savarin, který se nachází v ulici Na Příkopě v centru Prahy. Výstavba je koncipována kolem historické budovy jízdárny z
18. století, která se stává ústředním bodem celého komplexu. Heatherwick, který se při navrhování nových částí inspiroval podobou pražských pavlačí a balkonů, uvolnil prostor kolem jízdárny pro otevřenou venkovní promenádu.

Největší architektonická soutěž v historii samostatné České republiky na podzim oznámila své vítěze. Nové brněnské hlavní nádraží vznikne podle návrhu nizozemského ateliéru Benthem Crouwel Architects, který stojí za projektem nádraží v Rotterdamu nebo rekonstrukcí a dostavbou nádraží v Amsterdamu. Projekt počítá s plynulým začleněním do městské sítě a obohacením veřejného života nové čtvrti, poskytne komfortní a snadné využití s vynikajícími možnostmi přestupu. Reprezentativní budova posiluje identitu města Brna. I tak by podle vítězů mezinárodní soutěže mělo vypadat nové hlavní nádraží v Brně.

S Ostravou bude patrně navždy spojeno světově proslulé jméno Steven Holl, kterého časopis Time označil za „Nejlepšího architekta Ameriky“ za vytvoření „budov, které uspokojí ducha i oko“. K soutěži ho přizvalo české architektonické studio Architecture Acts, které založili Hana Petříková a Martin Kropáč. Steven Holl se svými spolupracovníky originálním způsobem propojí stávající Dům kultury města Ostravy, který původně navrhl architekt Jaroslav Fragner v padesátých letech, a nový koncertní sál s kapacitou 1300 diváků. Nová organicky zaoblená hmota filharmonie se bude vznášet nad stávající budovou jako ocelový mrak.

Winternitzova vila
Tel: 775 101 635
Na Cihlářce 10
Praha 5, 15000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: