Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
19
října

Online: Kde jsou lvi? / Ubi sunt leones?

MeetFactory

zpět na výpis akcí
 

Výstava vychází ze studia fenoménu lidské fascinace překonávání fyzických a psychologických limitů prostřednictvím dobrodružství a objevitelství.

Datum:19. 10. 20
Čas:13:00 - 15:00
Kategorie: kultura|galerie, vizuální umění

Livestream! Obě galerie v MeetFactory jsme museli dočasně zavřít v pondělí 12/10 kvůli aktuálním vládním nařízením. Jako alternativu vám nabízíme virtuální prohlídku současné výstavy Online: Kde jsou lvi? / Ubi sunt leones?, kterou vás v pondělí 19/10 provede kurátorka Eva Riebová.
Prohlídka proběhne v českém jazyce.

Výstava Kde jsou lvi? / Ubi sunt leones? sleduje propojení této fascinace s uměleckou tvorbou a ukazuje různé konceptuální a formální přístupy k práci se Zemí a reflexí lidského pobytu na ní.
Samotný název výstavy odvozený od kartografického označení neprobádaných území (Hic sunt leones), je odkazem ke skutečnosti, že v současnosti je zřejmě snazší vyšplhat na nejvyšší horu světa, než nalézt dosud neobjevené místo na naší planetě. Výstava, jejíž příprava se z významné části odehrávala v době nucené izolace a zákazu cestování, zároveň nevyhnutelně zviditelňuje aktuální dilema dnešních dobrodruhů, kteří chtějí uspokojit romantickou touhu po objevování nových míst, a přitom se stavět zodpovědně k životnímu prostředí.
Výstava propojuje výrazné české a zahraniční umělkyně a umělce. Přestože pracují s různými médii a vycházejí z odlišných kulturních prostředí, společná je jim touha po dobrodružství a poznávání nových území, ať se již jedná o ledovou krajinu, oceán, hory, anebo přezkoumání známého teritoria pomocí nového způsobu pohybu. Jsou to veskrze pokračovatelé romantických umělců z 19. století, kteří se po boku vědců - průzkumníků vydávali na expedice a napomohli k vykreslení světa tak, jak jej známe dnes.
Kde jsou lvi? / Ubi sunt leones? je pokračováním dlouhodobého výstavního cyklu „Jiné poznání“, které v letošním roce zahájila Galerie MeetFactory výstavou Spiritualities: Three Contemporary Portrayals of Transcendece and Beliefs.

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: