Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Kam na TOP asijskou kuchyni? Teplá kačka připraví půl tuny pekingské kachny...

doporučujeme | 30. 11. 2022

Jak se z IT specialistky cestující po světě stane šéfkuchařka asijského bistra, které najdete mezi Letnou a Holešovicemi? Snadno. Stačí k tomu láska k asijskému jídlu, touha učit se nové věci a odhodlání získat recept na pekingskou kachnu za každou cenu. Vyzpovídali jsme šéfkuchařku bistra Teplá kačka Lucii Bártovou.

Text: Petra Müllerová
Foto: Teplá kačka

[clanky9/teplakacka_intro_CB.jpeg]

 

Teplá kačka bistro@shop

Designové bistro mezi Letnou a Holešovicemi, kde můžete ochutnat průřez street...

Jak jste se z práce v IT oboru v Londýně dostala k vaření pekingské kachny?

V roce 1998 jsem odešla do Londýna, kde jsem ochutnala pekingskou kachnu poprvé. Byla to láska na první pohled. Moje cesty do čínské čtvrti byly dennodenní a touha po tom naučit se vařit pekingskou kachnu, byla tak velká, že jsem se po večerech nechala zaměstnávat v asijských restauracích. Tam jsem sice dělala podřadné práce, ale nakonec jsem dostala recept na svou oblíbenou kachnu.

Teplá kačka vlétla na pražskou scénu v roce 2013, kdy jste pro street food stánek na Prague Pride navařili čtvrt tuny pekingské kachny. Kolik kilo kachního masa spotřebujete v průměru nyní?

Týdně se to pohybuje kolem 92 kilogramů masa, tj. 42 kachen.

[clanky9/sefkucharkazahradabistro.png]
Šéfkuchařka bistra Teplá kačka Lucie Bártová

Zaměřujete se obecně na asijskou kuchyni? Nebo na fúzi s typicky českými pokrmy?

Zaměřujeme se převážně na čínskou kuchyni. Práce v IT mě kdysi přivedla taky do Hong Kongu a i tam jsem se nechávala po večerech zaměstnávat v kuchyni. V Japonsku jsem byla okouzlená chutěmi a kulturou natolik, že vaříme i japonskou fůzi. Máme svoje rameny a receptury, které nám připomínají jídla z navštívených zemí. 

Jaké jídlo z vašeho menu by měl člověk ochutnat jako první?

Určitě dim sum knedlíčky na sharing a pak kachnu v placce nebo kachní poke, ale i kachní ramen je velmi oblíbený a velmi specifický svojí chutí. No a náš bůček poke a placka, to je také sen.

286946094_7888115661261820_4961299362098120560_n.jpg

Co byste doporučili z nápojového lístku?

Koktejly jsme si vymýšleli sami, hlavně názvy. Naše yuzu margarita je pecka, ale nyní máme i Sapporo nealko drink s kokosovým sirupem, který máme i v alko verzi s vodkou Haku (japonská vodka). Připomíná mi to zimní Sapporo, které jsem navštívila. Populární je i naše domácí koriandrová limonáda.

Jak důležitý je pro lokální aspekt produkce vašich surovin? Lze ale v Česku sehnat kvalitní lokální produkty pro asijské pokrmy?

Je to náročnější. Obzvlášť v době (po)covidové. Suroviny si jezdím vybírat sama do Sapy, mám své dodavatele. Co se týče japonských produktů, máme japonského dodavatele. Kachní maso máme z farmy a bůček si vybíráme osobně, protože je pro nás důležitá libovost.

clanky9/sefkucharkastanek.jpg
Šéfkuchařka bistra Teplá kačka Lucie Bártová

Zákazníci si u vás můžou koupit taky vaše domácí hoisin omáčky, chilli oleje nebo ananasové kimchi. O co je největší zájem?

V nabídce máme mražené knedlíčky, které máme v meníčku. Největší zájem je o mix mražených knedlíčků, které si zákazníci mohou připravit sami doma i bez bambusového pařníku.

Velký zájem je o veganské kimchi, kterého týdně fermentujeme více než 30 kg. Nově máme ananasové kimchi a chystáme se i na japonské fermentování a nakládání. Největší zájem je o černý ocet, na kterém je spousta lidí (včetně mě) závislých a samozřejmě hoisin omáčku. 

Nabízíte taky kurzy vaření asijských jídel. Co všechno se na nich lidé mohou naučit a jak takový kurz typicky vypadá? A lze poukaz na kurz koupit třeba i jako dárek k Vánocům?

Pořádáme kurz na Dim Sum knedlíčky, Tokyo Street food, Soul párty a Shanghaj Express. Největší zájem je o dim sum knedlíčky, ale když vidí naši zákazníci, jaká je s tím práce, tak raději chodí k nám do bistra nebo do obchodu na hotové. :-)

Vypsané už máme kurzy na rok 2023 a zakoupit na našich stránkách lze i dárkový voucher.

291116524_7996118753794843_7027747495578098591_n.jpg

Chystáte na konec roku nějaké speciální zimní nebo vánoční menu?

Speciality děláme každých 14 dní a určitě chystáme něco pekelného na Mikuláše.

Interiér bistra zdobí věci, které jste si přivezli z cest po světě. Je mezi nimi něco speciálního, co má svůj unikátní příběh?

Lampion na dámském WC. Když se stavělo bistro, pracovala jsem stále v Londýně. Stavba se táhla a já to chtěla vzdát. Nejsem věřící, ale v té době jsem si říkala: „Panebože, dej mi znamení, že dělám správně.“ Ten den jsem v jednom vintage obchodu našla onen lampion. Měl v sobě stránku z japonského komiksu, kde byl příběh o tom, že máš jít za tím, co chceš. Na lampionu byl japonský nápis „Hodně štěstí.“ 

Další specialitou v bistru jsou čínské znaky na zdi, které jsem si přivezla z Kambodže, kde se bourala čínská restaurace. Já se zeptala, jestli si nějaké mohu vzít, a tak jsou teď tady.

185874681_5841208965952510_6392529375175476497_n.jpg

Jak provoz vašeho bistra poznamenal covid? Přinesl něco pozitivního?

Samozřejmě nás to ovlivnilo. Dostavěla jsem a začal covid. Naštěstí nás lidé znali právě ze street foodů, takže nás hodně podpořili a já jim za to moc děkuju. Covid nám ukázal, že člověk nikdy neví, kdy může skončit. Teď pro změnu přišla inflace, to je další rána pro všechny. Věřím však, že krize dává příležitost růst.

Příští rok bude Teplá kačka slavit 10. narozeniny. Chystáte něco speciálního k této příležitosti?

10 let od vzniku Teplé kačky? Vidíte to nás vůbec nenapadlo... Roky počítáme spíše od otevření bistra. Ale je to výborný nápad, určitě něco přichystáme.

314594009_639338237866550_3045745222727448344_n.jpg

 

Teplá kačka bistro@shop

Designové bistro mezi Letnou a Holešovicemi, kde můžete ochutnat průřez street...

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!