Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Nová restaurace uprostřed karlínské džungle servíruje jídlo bez předsudků

doporučujeme | 15. 8. 2019

Dančí hřbet, květákové gnocchi s houbami nebo cizrnové curry. To jsou tři TOP položky z menu nově otevřené restaurace Spojka Karlín. Alespoň podle slov marketingové manažerky Heleny Slavíkové, se kterou jsme si povídali nejen o jídle, ale i o zeleném interiéru nebo dalších plánech na zbytek léta a začátek podzimu.

Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: archiv podniku


[clanky6/spojka(1)FB.jpg]


Já mám nyní ústa plná, tak můžete prosím sama představit koncept restaurace Spojka Karlín?

Samotný název restaurace prozrazuje naši hlavní myšlenku – jídlo spojuje. Spojujeme u jednoho stolu všechny, kteří chtějí jíst dobře. Bez předsudků a bez ohledu na to, jestli se jedná o vegana, vegetariána, nebo milovníka masa.

Zároveň myslíme na zdraví, a tak chceme, aby jídlo na talíři dávalo smysl. Veškerá jídla, která servírujeme, připravujeme od základu za použití čerstvých surovin. Vytváříme nové chutě z netradičních surovin a inspirujeme okolí, že to jde i jinak. A přesto stále moderně a za použití kvalitních surovin.

clanky5/spojka-1.jpg

Veškerá jídla, které zde ochutnáte, jsou připraveny z čerstvých surovin.

Pokud k vám přijde člověk poprvé, jaké jedno jídlo byste mu doporučila, aby ochutnal jako první?

Pokud nemáte žádnou preferenci či speciální dietu, doporučila bych vám dančí hřbet s hruškovo-celerovým pyré, šalotkou, pečenými bramborami a jalovcovým jusem. Vegetariánům bych nabídla květákové gnocchi s lesními houbami, špenátem a parmazánem a veganům pak cizrnové curry s kokosovým krémem, brokolicí, fialovými bramborami a naším domácím lavašem.

Sídlíte v nové kancelářské budově. Nemáte strach, že vašimi zákazníky budou pouze zdejší pracovníci, kteří přijdou na oběd o polední pauze?

V kancelářské budově, ve které sídlíme, je zaplněné zatím jenom jedno patro ze sedmi, proto o to strach nemáme. Na obědy si k nám našla cestu už celá řada hostů z okolí a často vidíme známé tváře i při snídaních a večeřích.

clanky5/SPOJKA-3.jpg
Rostlin je ve Spojce 356. Klidně si je přepočítejte!

Interiér restaurace zdobí několik desítek rostlin. Proč jste se rozhodli jít touto “zelenou” cestou? A kdo se vlastně o rostliny stará?

Abych to upřesnila, tak náš interiér je zaplněn přesně 356 rostlinami od české firmy Haenke. Myšlenka vznikla na základě diskuzí a ladění konceptu s naším designérem Vitalijem Borisovem ze studia Kist Design. Chtěli jsme moderní pojetí, které podtrhne koncept restaurace a zapadne do celkového prostoru. Péče o rostliny nám zabere přibližně dvě hodiny týdně. Je to radost :-).

Spolupracujete s projektem Rekrabička. Jaký je o vratné obaly na jídlo mezi zákazníky zájem?

Zatím jsme na začátku spolupráce, ale projekt Rekrabička či vlastní obaly jsou pro nás prakticky jedinou cestou, kterou podporujeme. Naši hosté ji vítají jako inspiraci, že to jde i jinak. Zároveň jsou potěšení estetickou stránkou vratných obalů a environmentálním přínosem celého projektu.

clanky5/cupcake(1).jpg

Návštěvu Spojky Karlín můžete zakončit nesladkou, ale přesto lahodnou tečkou – levandulovým cupcakem.

V pozadí restaurace Spojka je společnost Etnosvět, která provozuje stejnojmenný vegetariánský podnik v Legerově ulici. Funguje nějak kooperace mezi oběma podniky?

Spolupráce s naší první restaurací Etnosvět funguje skvěle. Šéfkuchař restaurace Spojka Karlín zůstal zároveň šéfkuchařem Etnosvěta. Do Spojky tak přenesl celou řadu zkušeností s přípravou a laděním vegetariánských a veganských pokrmů, ačkoliv jídla jsou v porovnání s Etnosvětem poměrně odlišná. Koncepty restaurací jsou rozdílné, nicméně management obou podniků je stejný.

clanky5/musaka.jpg

Zeleninová musaka s uzeným tofu chutná naprosto báječně.

Jaké máte plány na podzim a do konce letošního roku? Chystáte něco nového?

Restauraci jsme otevřeli v polovině června. Přibližně měsíc a půl jsme měli otevřeno ve zkušebním provozu, kdy jsme se snažili vychytat všechny „mouchy“. V současné době tedy teprve naskakujeme do plného provozu. Určitě máme v plánu aktualizovat nabídku podle sezónnosti, takže se už na podzim můžete těšit na novinky v jídelním lístku.

 

Spojka Karlín

Místo, kde si k jednomu stolu sedne vegan, vegetarián i milovník masa a každý dostane...

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!