Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

10 míst v Praze, která musí navštívit každý filmový fanoušek

doporučujeme | 4. 7. 2017

Na začátku července se filmový svět znovu začal dočasně točit kolem karlovarské osy a pražské ulice se vyprázdní od filmových závisláků. Pokud na film nedáte dopustit a z nějakých záhadných či praktických důvodů se nemůžete připojit k festivalovým davům, vězte, že i Praha má co nabídnout. A není to žádná laciná náhražka – na rozdíl od Varů si totiž můžete během jediného týdne užít film doslova všemi smysly!

Text: Jakub Jiřiště

clanky4/jake-hills-194864.jpg
Ilustrační foto: Jake Hills/Unsplash.com

%C4%8D%C3%ADsla/Black-01.jpg Krutónpolis

Za pouhý půlrok si ve Vršovicích získal přízeň zájemců o aktuální trendy v české a světové kinematografie kulturně-setkávací prostor Krutónpolis. Řada večerů s filmovými tvůrci a dalšími osobnostmi z branže nabízela jedinečný prostor, jak nahlédnout do tvůrčí kuchyně či do zákulisí našeho filmového průmyslu. Na konci července se prostor stěhuje na nové místo, proto jej zkuste ještě předtím, než se na pár měsíců uzavře, objevit.

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-02.jpgBarrandov – prohlídky ateliérů

V Praze máme jedny z největších a nejstarších filmových studií v Evropě, které již od doby první republiky využívají nejen čeští tvůrci, ale i velké zahraniční produkce. V posledních letech se studia na Barrandově otevírají i návštěvníkům. Vznikl zde Filmpoint – stálá expozice o historii studia a jeho filmových projektech, kde nahlédnete i do zákulisí filmových řemesel. Rovněž je možné se předem domluvit se skupinou přátel či s rodinou na exkurzi po areálu ateliérů a do sbírek tisícovek filmových kostýmů a rekvizit. Novinkou jsou dárkové vouchery, díky nimž učiníte ze sebe či z někoho z vašich blízkých obletovanou filmovou hvězdu, a výpravy po filmových místech Prahy – pěšky, parníkem či na segwayi.

 

Filmpoint

Filmový Barrandov - od historie k současnosti...

%C4%8D%C3%ADsla/orange-03.jpgFilm Café Barrandov

Areál Barrandovských studií dává najevo svůj vstřícný vztah k návštěvníkům a zvědavcům i díky přítomnosti jedinečné filmové kavárny. Její interiér tvoří dochované originály dekorací ze známých filmů – křesla například pochází z oscarového snímku Amadeus či z bondovky Casino Royale. Interiér se však průběžně s natáčením nových a nových projektů obměňuje, takže určitě stojí za opakované návštěvy. Zdejší specialitou na vlastní nebezpečí je HUHU koktejl, který proslavila komedie Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

 

Film Café

Jsme jedinou autentickou filmovou kavárnou, kde se snoubí filmová minulost se...

clanky4/card_18491744_872016_1495614806.jpg

%C4%8D%C3%ADsla/Beige-04.jpgLetní kino Výstaviště

Letošní novinkou na letní filmové mapě Prahy jsou projekce pod širým nebem v areálu holešovického výstaviště. Promítání provozuje osvícená dramaturgie kina Bio Oko a oproti jiným pražským letním kinům dostanete ke vstupence i sluchátka, aby nebyl narušen noční klid. Během karlovarského týdne zde můžete zhlédnout například italský snímek Naprostí cizinci (6. 7.), který nabízí adrenalinovější alternativu flašky pro pokročilou fázi večírků. Projekce začíná vždy v 21:45.

 

Letní kino Výstaviště

Na Výstavišti se i letos otevřelo letní kino. Tentokrát je na Křižíkově fontáně a...


 

Naprostí cizinci

Bio Oko

06.07. 21:45

%C4%8D%C3%ADsla/DarkGreen-05.jpgKino Dlabačov

Řada přežívajících filmových klubů v Praze je napojena na vysokoškolské studenty, a v létě tudíž stejně jako jejich provozovatelé mají prázdniny. Přesto je možné, zvláště pokud počasí nepřeje, do jednoho zavítat i v červenci a v srpnu. V prvním červencovém týdnu bude plátno kina Dlabačov věnováno především retrospektivě snímků Jima Jarmusche. Objeví se na něm i slavný pěvec Jonas Kaufmann díky snímku Moje Itálie, v němž vzdává koncertem i dokumentárním vystoupením hold své vlasti. A po karlovarské premiéře zde bude exkluzivně uvedena i netrpělivě očekávaná dokumentární tragikomedie Svět podle Daliborka (13. 7.) s účastí režiséra Víta Klusáka a filmového kritika Kamila Fily.

 

Dlabačov

Multifunkční centrum Dlabačov....


%C4%8D%C3%ADsla/green-06.jpgTerryho ponožky – filmová galanterie

Pasáž Světozor na Václavském náměstí je mekkou pro pražské filmové fetišisty díky jedinečnému kamennému obchodu, který se specializuje především na původní tisky československých filmových plakátů vytvořených před rokem 1989. Na skladu jich má více než 18 000! Velmi často se jedná o jedinečná grafická díla, která mohou oživit vaše pokojíčky. Ve vestibulu kina Světozor si pak řadu plakátů můžete prohlédnout díky pravidelným tematickým výstavám. Sehnat zde můžete i současnější kousky, černobílé filmové fotografie, exkluzivní zahraniční filmová DVD či originální série triček pro milovníky filmových kultů.

 

Terryho ponožky

Filmová galanterie Terryho ponožky je kamenný a internetový obchod provozovaný...

Ruby Shoo na Zoot.cz
 

%C4%8D%C3%ADsla/purple-07.jpgSpálená 53 – staré filmové plakáty

Další adresa, kde můžete sehnat originální filmové plakáty, které zdobily výklady československých kin, se nachází jen kousek od Terryho ponožek. Sice mají momentálně k prodeji 150 kousků, ale mohou se zde objevit pozoruhodné unikáty, které jsou v pasáži Světozor neprodejné.

clanky4/NaFilM_workshop.jpg

%C4%8D%C3%ADsla/Turquoise-18.jpgVýstava Na film! 2: V pohybu

Filmová výstava v Paláci Chicago na Národní třídě díky velkému zájmu prodlužuje až do konce tohoto roku. Prostřednictvím interaktivní expozice s řadou autorských exponátů a instalací se zde na vlastní oči i ruce seznámíte s principy, které předcházely vzniku filmu, obrazotvorností předválečných avantgardních tvůrců a s tradicí českého a zámořského animovaného filmu. Projekt, který prozkoumává nové možnosti zážitkového vzdělávání v muzeu, osloví děti i dospělé, a je proto ideálním cílem pro víkendovou výpravu celé rodiny – včetně dědečků a babiček.

 

Výstava Na film! 2: V pohybu

NaFilM: Národní filmové muzeum

01.10. - 31.03.

%C4%8D%C3%ADsla/red-09.jpgPragovka Art Summer

V pražských Vysočanech přes léto ožije industriální prostor staré Pragovky a kromě výstav, performancí či přednášek je na programu i pravidelné čtvrteční filmové promítání.

 

Pragovka

...




%C4%8D%C3%ADsla/purple-10.jpgProjekt Promítej i ty!

Na internetu se nedávno objevil sympatický projekt pro amatérské promítače. Stačí mít kavárnu, hospůdku nebo velký obyvák a připojit se do komunity. Portál nabízí celou řadu zajímavých filmů z festivalu Jeden svět, které je možné veřejně a hlavně legálně promítat. V Praze se k projektu zatím připojila více než dvacítka míst v centru i na předměstích – například Pidikino ve Vnitroblocku, Periferie Cafe v Braníku, Malý Eden ve Vršovicích či Kulturní komunitní centrum ART na Letné. Stačí sledovat stránky projektu s interaktivní mapou, zda se nějaká zajímavá projekce neobjeví.



 

Šary Vary 2017

Kino Světozor

08.07. - 16.07.


 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!