Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

INFOGRAFIKA: Jak by mohla vypadat mapa globálního metra

doporučujeme | 24. 1. 2017

Z Prahy přímou linkou metrem až do Vancouveru nebo na druhou stranu do Dubaje, případně na dalekou Sibiř. Příští stanice? Městská hromadná doprava budoucnosti, ale žádné nereálné sci-fi, ale konkrétní plány a návrhy. Na kterých zatím bohužel víc pracují v Brně než v okolí Pražského hradu…

Text: Lukáš Rozmajzl

clanky4/hyperloop.jpeg

Vizualizace, jak by měla přeprava pomocí Hyperloopu vypadat. Již brzy.


clanky4/Capsule.jpg

A ještě detail přepravní kapsule. Připoutejte se prosím, "poletíte" rychlostí asi 1000 km/h.

Z Prahy budete v Brně za 15 minut (dnes autem nejdřív za dvě hodiny), do ruského Novosibirsku vám cesta potrvá 5 hodin (namísto současného 10hodinového letu s mezipřistáním). Taková je jedna z možných vizí, jak by za několik let, či spíše desetiletí mohla vypadat přeprava osob pomocí technologie Hyperloop. Ta funguje na prncipu magnetické levitace.

Přepravní kapsle o velikosti jako vagón vlaku by pojala asi 40 lidí. Ve speciálním potrubí by pak “létala” rychlostí až 1200 km/h, tedy blízko rychlosti zvuku. Základní principy Hyperloopu představil v roce 2013 americký vizionář Elon Musk, od té doby ji rozpracovává několik firem.

clanky4/313981428_b997676940_o-kopie.jpg

Jak by to vypadalo, pokud by se spojily všechny podzemky do jedné velké dopravní sítě. Foto: Annie Mole/Flickr​

GLOBÁLNÍ METRO

Jedna z nich, Hyperloop One, chce v příštích pěti letech začít stavět tři dráhy v různých regionech, aby tak propojila sousední města. Výhledově by se pak tyto tři regiony mohly spojit do větší sítě. Vznikl by tak základ pro globální rychlodráhu, jakou už v roce 2003 načrtl Mark Ovenden (viz výše, ve velkém rozlišení ZDE).

V globální mapě metra tehdy propojil jednotlivá města, která už mají vlastní systém podzemní MHD nebo ho v příštích pěti letech začnou razit. Zajímavé je, že v Ovendenově vizi patří Praze na mapě poměrně výsadní přestupní místo. Protínají se v ní hned tři linky hypotetického globálního metra. Podobně výsadní status má v Evropě už jen Berlín a Kyjev.



Paradoxní přitom je, že Praha zatím v reálném světě není nijak aktivní v přípravě vlastního hyperloopu. Naopak Brno minulý týden podepsalo memorandum o porozumění s firmou Hyperloop Transportation Technology a ještě letos by chtělo vypracovat studii proveditelnosti, která by ukázala, zda a za jakých podmínek je vůbec možné propojit Brno s Bratislavou nebo Prahou. Velký smysl by dávaly také odbočky do Vídně a do Budapešti.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!