Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Jíst budeme sever a pít divnopiva. My vám to říkali už před rokem!

doporučujeme | 23. 1. 2017

Každou chvíli čekáme pozvánku na konkurz na nového televizního věštce, protože nám ty předpovědi nových trendů prostě jdou. (Nesmrdí to trochu samochválou?) Loni v lednu jsme odhadli pět věcí, které budou Prahou rezonovat v roce 2016. Jen v jediném bodě jsme ustřelili, třikrát to byl přímý úder na solar, jednou plichta. (Teď už to trochu zavání, ne?) Tady je rekapitulace loňských předpovědí. (Až ze sebe smyjeme ten egoistický odér, naservírujeme vám vize pro rok 2017).

Text: Lukáš Rozmajzl

clanky4/15972580_1832083857060003_8884073679639555620_o.jpg

Pokud máte chuť experimentovat, dejte si dezert z karlínského severu: jablečná granita, stroček trubkovitý a smrk. Foto: Eska

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-01.jpg Severská kuchyně

Mráz možná přichází z Kremlu, ale nové gastronomické trendy spíš ze Skandinávie. Karlínská Eska je jedním z hlavních průkopníků severské kuchyně v Praze, která servíruje na talíři to, “co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.” Využívá přitom kvašení, sušení nebo fermentování. K večeři si tak můžete objednat třeba mrkev pečenou v seně, s petrželí, hořčicí a hnědým máslem (za 195 Kč).
Silnou inspiraci ve skandinávské kuchyni našel i Radek Kašpárek, šéfkuchař a spolumajitel restaurace Field, která pouhých 15 měsíců po otevření dostala loni michelinskou hvězdu. V říjnu pak v Hergetově Cihelně zaskakoval švédský šéfkuchař Bjørn Svensson (taky s michelinem na zástěře).

 

Eska

Eska opět peče. Zatím v testovacím provozu, ale i tak vám nabalí pečivo, udělají oběd...


 

Field Restaurant

Restaurace se snaží propojit prvotřídní pokrmy s uvolněnou atmosférou a zážitky...

Jedinou šmouhu na této předpovědi zanechala skandinávská restaurace Reinsdyr, která vloni zmizela z Náměstí Míru rychleji než sob z předměstí Stockholmu. Tak alespoň že IKEA nestáhla masové koule z nabídky, když jim v centru Prahy vyrostla konkurence v podobě bistra Brixton Balls.

 

Brixton Balls

Masové koule?! Ne, to není IKEA. Zkuste Brixton Balls na Vinohradech....

CityBee vs. Křišťálová koule 1:0

%C4%8D%C3%ADsla/brown-02.jpg Rozvoz čehokoli po městě

Tohle jsme uspěchali, připouštíme. Třeba KFC rozvoz jídla v roce 2016 skutečně spustilo, akorát si vzalo do úst moc velké sousto, které navíc nebylo tak úplně zadarmo. Dovoz alkoholu na párty přes službu Drinkon ke konci roku taky vyšuměl jak tři dny zvětralý Gambáč. Jasně, pořád tu máme Dáme Jídlo, Ordr, Rohlík nebo Košík, ale žádná velké revoluce jsme si u nich v loňském roce nevšimli.

VIDEO: Jak předražený rozvoz KFC namíchnul Adolfa H.

CityBee vs. Křišťálová koule 1:1

%C4%8D%C3%ADsla/green-03.jpg Akrobacie a trampolíny

Kdo neskáče, není Čech, nebo má nohu v sádře! Tipovali jsme, že rok 2016 bude mít v rodném listě zbrusu nové velké trampolínové centrum. To se nakonec nepotvrdilo, ale stávající skákací tělocvičny si na nezájem návštěvníků rozhodně nemusí stěžovat. K dispozici je JumpPark na Žižkově, Freestyle Kolbenka ve Vysočanech nebo trampolínové centrum v Letňanech. Dětští návštěvníci si mohou zaskákat i v novém zábavním parku Toboga Fantasy na Zličíně. Takže tento trend jsme uhráli na plichtu.

P.S.: Pokud byste to mysleli s trampolínami hodně vážně, přihlaste se do sportovního oddílu a skočte na Kampu.

 

JumpPark

Trampolínový park pro děti i dospělé....



 

Toboga Fantasy

Největší indoor zábavní park v Praze!...

CityBee vs. Křišťálová koule 1:1

clanky4/15392855_1381019561932211_580335134866484061_o.jpg

Na #prazskezidle na Malostranském náměstí se letos posadilo asi 130 000 lidí. Foto: IPR Praha

%C4%8D%C3%ADsla/Black-04.jpg Stolky volně v ulicích

Stolky a židle umístěné volně ve veřejném prostoru. Na náměstí nebo v parku pod stromem. Pro odpočinek, pro pokochání, pro lidi. Zásah pražské radnice, který nám udělal velkou radost. Tím spíš, že z celkového počtu 90 stolků a 340 židlí jich nějací kazisvěti poškodili jen 12 a pouze 11 se jich “ztratilo”. “V minulém roce se židle a stolky ve veřejném prostoru osvědčily,” konstatuje mluvčí Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Marek Vácha.
Zkrášlování vybraných míst bude pokračovat i letos. “Některé lokace budou stejné, například Malostranské náměstí nebo náměstí Václava Havla u Nové scény, kde židle fungovaly nejlépe. Předpokládáme, že bude vybráno asi pět nových lokalit. Za IPR Praha bychom chtěli počet židlí a stolků určitě navýšit,” dodal Vácha.
Od letošního roku by navíc magistrát měl začít nakupovat umělecká díla do veřejného prostoru. Investovat do nich chce podle dřívějších informací téměř čtvrt miliardy korun.

CityBee vs. Křišťálová koule 2:1

clanky4/IMG_5794.jpg

Už jste ochutnali svařené pivo? Zní to možná divně, ale chutná skvěle! To je jedna ze žhavých pivních novinek na rok 2017. Podrobnosti najdete TADY.

%C4%8D%C3%ADsla/Claret-05.jpg Nová hospodská filozofie

Mediálnímu prostoru sice dominovala “pražská kavárna”, ale ta už dávno nejede jenom na kofeinu. Snad ve snaze zalíbit se panu prezidentovi čím dál víc podniků v metropoli nabízí pivní produkci malých pivovarů. “Nejvíc mě těší to, že si i v dalších gastronomických zařízeních, jako jsou restaurace, bistra nebo třeba kavárny, začali uvědomovat, že pivo nemusí nutně znamenat jen jednu velkou, všem známou pivní značku nebo jeden pivní styl. Nabídka craftových pivovarů se tak dostala i na místa, kde bych je ještě před pár lety neočekávala,” shrnuje své pocity z roku 2016 Šárka Vávrová, autorka blogu Šárka pije pivo.
Samostatnou kapitolou jsou pak nově otevřené podniky, které pivní speciály samy vaří nebo prodávají. Ty už servírujeme jen výčtově, máme žízeň a jdeme oslavit naše věštecké schopnosti. :-)

Nové pivní podniky v Praze za rok 2016:

 

Gulden Draak Bierhuis

Unikátní belgický pivní bar Gulden Draak Bierhuis....


 

The Craft: Food & Beers

Burgery z nejlepšího českého masa a pivo z nejlepších minipivovarů z České republiky....


 

Loď Pivovar

První český minipivovar na lodi. Loď Pivovar - loď, restaurace, pivovar - prostě...


 

Bad Flash Bar - Karlín

Nejlepší piva z celého světa a Čech....


 

Pivovar Bubeneč

Pivovar. Jednoduchá a poctivá jídla z kvalitních surovin, celoročně na čepu Ležák a...


 

Vortex Bar

Nově otevřený Vortex Bar v Jungmannově Ulici u zastávky Vodičkova....


 

Na Lochkově

Restaurant s pivovarem....


 

Bad Flash Bar

Nejlepší piva z celého světa a Čech....

CityBee vs. Křišťálová koule 3:1


[autoripodpisy/LukasRozmajzl.jpg]

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!