Tipy na nejlepší horkou čokoládu v Praze
Možná jste ji doteď v nápojových lístcích přehlíželi, nebo vám připadala příliš dětská. Zážitek z kvalitní
horké čokolády je přitom srovnatelný s kvalitní kávou a jakmile ji propadnete, neohlížíte se na věk ani roční
dobu.
Autorka: Petra Baumruková
Vrchní spoluochutnavačka: Tereza Učíková
Do našeho čokovýběru jsme se snažili zařadit jen ty pražské kavárny a cukrárny, kde horká čokoláda dostává
svému jménu. To znamená, že její základ tvoří skutečně čokoláda, a ne pudingový prášek s kakaovou příchutí,
plný cukru a škrobu. Přesto jsme jednou, poměrně nečekaně, narazili.
Subjektivně objektivní ochutnávání
O podávaných horkých čokoládách jsme zjišťovali od personálu maximum objektivních informací. Jelikož kvalitu a
chuť čokolády zásadním způsobem určuje celkový obsah kakaa (především kakaová sušina a také kakaové máslo),
pídili jsme se po tomto údaji. Kavárny, které to s horkou čokoládou myslí vážně, uvádějí obsah kakaa přímo
v nápojovém lístku.
Poznámka na okraj: Pro hořkou čokoládu je stanovený minimální celkový obsah kakaa 35 %, fajnšmekři však nesáhnou
po méně než 50% čokoládě, v ideálním případě 70%. U mléčné čokolády rozhoduje také podíl mléčné složky.
Bílá čokoláda je zvláštnost nad zvláštnost, protože obvykle obsahuje 0 % kakaové sušiny. S kakaovými boby ji spojuje
a označení čokoláda ji propůjčuje přítomnost kakaového másla.
Čokoládu jsme také podrobili subjektivní, ale o to náročnější, zkoušce mlsných jazýčků. Sladkost jsme hodnotili
na škále od 1 do 5. Také jsme se snažili popsat hustotu, abychom pomohli s výběrem jak pro zaryté „lžičkaře“,
tak pro příznivce usrkávání.
Výsledek našeho investigativního ochutnávání horkých čokolád je zde:
-
Za málo peněz hodně muziky: Čokoládová cukrárna
Čokoládová cukrárna na Andělu je jediný z námi navštívených podniků, kde vám horkou čokoládu natočí přímo z vyhřívaného zásobníku. Vzhledem ke skvělé chuti a ceně 40 Kč jde o nejvýhodnější poměr kvality a ceny.
Horká čokoláda
Cena: 40 Kč
Velikost: odhadem 200 ml
Obsah kakaa: 55 %
Původ kakaových bobů/čokolády: čokoláda z Belgie
Ředěná: smetanou
Konzistence: pro příznivce lžičky i usrkávání
Přidaný cukr: ne
Sladkost: 4/5
Popis: Čokoláda intenzivně voní i chutná po čokoládě, i když má „pouze“ 55 %. Je hebká, ulpívá na stranách
hrnečku a během chladnutí se usazuje (což je dobré znamení).
Horká čokoláda v Čokoládové cukrárně
-
Čokomilovníků ráj: Choco-Café U červené židle
Nikde jinde v Praze nenajdete tak široký a rozmanitý výběr horkých čokolád jako v kavárnách rodinné čokoládovny
Choco-Café
na Praze 1. Potřebovali byste alespoň sto návštěv, abyste se propili jejich nabídkou. Základní čokoládu (italskou ICAM
Vanini vyrobenou z čokoládových bobů ze Střední a Jižní Ameriky a Madagaskaru) si můžete objednat s různými druhy
ovoce, šlehačky, alkoholem, a dokonce i ve variantě pro diabetiky nebo se sojovým mlékem. Tím však výběr teprve začíná.
Následuje přehled exkluzivních jednooblastních čokolád i jednoplantážních čokolád s různým obsahem kakaa.
Horká bílá čokoláda Opalys
Cena: 115 Kč
Velikost: odhadem 100 - 150 ml
Obsah kakaa: 33 % (kakaové máslo)
Původ kakaových bobů/čokolády: francouzská čokoládovna Valrhona
Ředěná: mlékem
Konzistence: hustá, na lžičku
Přidaný cukr: ne
Sladkost: monstrózní
Popis: Na bílou čokoládu má nebývale vysoký celkový obsah kakaa 33 % (z drtivé většiny jde o kakaové máslo).
Z pochopitelných důvodů tak vůbec nevoní po čokoládě jako její hořké a mléčné sestry, což ale není v tomto
případě na škodu. Je krásně našlehaná, vazká a s mastnými očky. Množství je přiměřené - budou vás z ní
trnout zuby, jak je sladká, ale nedokážete jí přestat pít, dokud nebude hrneček prázdný.
Horká bílá čokoláda Opalys v Choco-Café U červené židle
Jednoplantážní horká čokoláda Villa Gracinda
Cena: 135 Kč
Velikost: odhadem 200 ml
Obsah kakaa: 67 %
Původ kakaových bobů/čokolády: plantáž Villa Gracinda na ostrově Svatý Tomáš; francouzská čokoládovna Michel
Cluizel
Ředěná: mlékem
Konzistence: pro příznivce lžičky i usrkávání
Přidaný cukr: Ne
Sladkost: 3/5
Popis: Tohle je jednoznačně Rolls-Royce mezi čokoládami. Popis v nápojovém lístku je jako vystřižený z etikety
červeného vína: „Čokoláda s vůní lékořice, černých oliv, tabáku a dřeva. Doznívá příchuť medu, skořice,
oliv a přezrálých meruněk.“ A světe div se, první, co vám při ochutnání přijde na mysl a na jazyk, jsou ČERNÉ
OLIVY. Čokoláda je jemná, hladká, má mastná očka a na rozdíl od jiných vysokoprocentních čokolád nemá typickou
nakyslou chuť.
Jednoplantážní horká čokoláda Villa Gracinda v Choco-Café U červené židle
-
Z českých luhů a hájů: Můj šálek kávy, Místo
Do kaváren Doubleshot se chodí na kávu, to se ví. Zkuste ale příště i horkou čokoládu, protože rozhodně stojí za stejnou pozornost. V pobočkách Můj šálek kávy (Karlín) a Místo (Dejvice) mají rovnou dva druhy. Raritou je, že obě čokolády pocházejí z českých čokoládoven.
Horká čokoláda Ajala
Cena: 75 Kč
Velikost: 100 ml
Obsah kakaa: 73 %
Původ kakaových bobů/čokolády: Peru; čokoládová manufaktura Ajala z Brna
Ředěná: vodou
Konzistence: řídká, na usrkávání
Přidaný cukr: Ne
Sladkost: 1/5
Popis: Při objednávání vás obsluha taktně upozorní, že čokoláda není sladká, jak by se od horké čokolády očekávalo.
A dobře dělají. Ajala má velmi výraznou vůni a chuť čokolády s typicky nakyslým ocáskem. Je to typ horké čokolády,
který si buď naprosto zamilujete (a stanete se na ní závislí), nebo už znovu neobjednáte. Při přípravě Ajaly záleží
hodně na šikovnosti baristy. Dělá se totiž z tabulkové čokolády, která se rozdrtí a prožene horkou vodou z kávovaru.
Často se tak stává, že v ní najdete drobné čokoládové cucky, které se nerozpustily a nevytvořily celistvou hladkou
hmotu. Nápoj je řídký s mastnými očky.
Horká čokoláda Ajala v Můj šálek kávy
Horká čokoláda Jordi’s
Cena: 65 Kč
Velikost: 150 ml
Obsah kakaa: 63 %
Původ kakaových bobů/čokolády: Ekvádor; čokoládová manufaktura Jordi’s z Hradce Králové
Ředěná: mlékem
Konzistence: pro příznivce lžičky i usrkávání
Přidaný cukr: Ne
Sladkost: 3/5
Popis: Jordi’s už více naplňuje zažité představy o horké čokoládě. Je krásně našlehaná, hustší, bez cucků
a výrazně sladší než Ajala. Přesto je sladkost stále vyvážená. Jordi’s je rozhodně trefa do černého za sympatickou
cenu.
Horká čokoláda Jordi’s v Můj šálek kávy (na spodní fotce v porovnání s Ajalou)
-
Neurazí, nenadchne: Café Savoy
Také v Café Savoy na Praze 5 mají v nabídce rovnou dva druhy horké čokolády. Podle lístku však už hůře odhadnete, jaký je mezi nimi rozdíl a jak asi chutnají. My jsme to vyzjistili za vás. Přestože slečna servírka neznala odpovědi na naše všetečné dotazy, odbíhala se přeptat kolegů, aby vyhověla naší touze po informacích.
Čokoláda Savoy
Cena: 88 Kč
Velikost: odhadem 200 - 250 ml
Obsah kakaa: okolo 50 %
Původ kakaových bobů/čokolády: čokoláda z Dominikánské republiky
Ředěná: mlékem
Konzistence: řídká, na usrkávání
Přidaný cukr: Ne
Sladkost: 3/5
Popis: Na čokoládě je sympatické servírování – dostanete kovovou konvičku a hrnek do půlky naplněný teplým
našlehaným mlékem. Tím však veškeré sympatie končí (alespoň pro nás). Čokoláda vůbec nevoní po čokoládě,
a co se týče chuti, tak má hodně specifický ocásek (takový zemitý, dřevitý, pražený dojezd). Někdo to může
považovat za chutné, nás to však vůbec neoslovilo.
Čokoláda Savoy
Dezertní čokoláda Savoy
Cena: 95 Kč
Velikost: odhadem 200 - 250 ml
Obsah kakaa: 66 %
Původ kakaových bobů/čokolády: francouzská čokoládovna Valrhona
Ředěná: vodou
Konzistence: řídká, na usrkávání
Přidaný cukr: Ne
Sladkost: 3/5
Popis: Sice je o 7 Kč dražší, čokoládová chuť i vůně je však mnohonásobně výraznější. Opět dostanete kovovou
konvičku, hrneček je tentokrát prázdný, ale navíc je vedle něj i mistička s domácí šlehačkou. Ta hezky zjemňuje
nakyslou chuť čokolády.
Dezertní čokoláda Savoy
-
Velké, nečekané zklamání: Café Louvre
Překvapení jsme se dočkali ve vyhlášené kavárně Café Louvre na Národní a rozhodně to nebylo překvapení milé. Už nápojový lístek byl varováním. Přestože mají celkem pět horkých čokolád, v základu se jedná jen o Malou horkou čokoládu a Horkou čokoládu Louvre. Zákazníku, pídi se po informacích. My jsme se dozvěděli, že rozdíl je pouze v gramáži (10 g, resp. 20 g). Další odpovědi už byly mnohem více zarážející. Stručně shrnuto: Na horké čokoládě v Louvru oceňujeme pouze upřímnost obsluhy, která nijak zvlášť nezakrývala skutečnost.
Malá horká čokoláda
Cena: 35 Kč
Velikost: odhadem 100 ml
Obsah kakaa: Těžko říct. S ohledem na druh čokolády, vzhled a chuť mizivý.
Původ kakaových bobů/čokolády: „Kombinace tří typů čokolády - francouzská, Nesquik(!) a ještě nějaká.“
Ředěná: mlékem
Konzistence: extrémně hustá a houstne dál před očima
Přidaný cukr: Těžko říct. Vzhledem k přítomnosti Nesquiku dáváme: Ano
Sladkost: 5/5
Popis: Jakmile před vás nápoj (nechceme říkat horkou čokoládu) postaví, hned víte, na čem jste. Ani si nemusíte
přivonět nebo ochutnat, prostě jste dostali teplý řidší instantní puding. Ještě než se vůbec podšálek dotkne
stolu, utvoří se na povrchu nápoje dost silný škraloup, přes který se musíte probojovat. Při slepém testu byste
rozhodně po vůni nepoznali, že před sebou máte horkou čokoládu. Cítit je výrazně kakaový prášek. Při ochutnání
husté hmoty cítíte na jazyku škrobovitou, zrníčkovitou strukturu. Tahle „horká čokoláda“ rozhodně není připravená
rozpuštěním tabulkové čokolády nebo čokoládových peciček, jako tomu je v předešlých kavárnách. Přestože
je cena nejnižší ze všech horkých čokolád, které jsme ochutnali, pořád to nestojí za zkoušku. Po jedné lžičce
máte dost.
Malá horká čokoláda v Café Louvre
Vyzkoušejte za nás
Cukráren a kaváren, které servírují horkou čokoládu, je samozřejmě v Praze mnohem více. Kdybychom nebyli už naprosto
předávkovaní čokoládou, zaskočili bychom rádi na jednu do Café Amandine nebo Café Lounge. Také jsme zvědaví
na horkou čokoládu v Muzeu čokolády, i když už jde spíše o turistickou záležitost. Stejně tak Prague chocolate
Café & bistro - jejich Pražská horká čokoláda má v nápojovém lístku označení Nejlepší ve městě (o obsahu
kakaa a způsobu přípravy se už ale nedočtete).
A jak jste na tom s horkou čokoládou vy? Kam rádi chodíte? Dejte nám vědět.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.