Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
02
prosince

Vánoční výstava "Vánoční ohlédnutí"

Betlémská kaple

zpět na výpis akcí
 

Tradiční Vánoční výstavu v Betlémské kapli, která nese název "Vánoční ohlédnutí".

Začátek:02. 12. 19
Konec:02. 01. 20
Cena:od 50 Kč
Čas:09:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie, ostatní, poznání| muzea

Na letošní jubilejní výstavě bychom se rádi pokusili představit to nejzajímavější, co jsme na 39 výstavách ukázali. Výstavu pojmeme ve čtyřech základních okruzích:

• Lidová řemesla Na výstavě předvedeme různá stará řemesla: řezbářství, krajkářství, pletení z orobince, soustružení dřevěných hraček, prastaré metody rozdělávání ohně, drátenictví, tvorba skleněných figurek nad kahanem apod. Pro předvádění těchto řemesel vytvoříme stylizované dílny, kde budou v některých dnech probíhat ukázky řemeslné tvorby.

• Vánoční ozdoby Na výstavě ukážeme nejrůznější vánoční ozdoby, které se při zdobení stromečků používaly. Ukážeme ozdoby ze dřeva, dřevěných hoblin, z cínu, ozdoby skleněné foukané i korálkové, různé provedení papírových ozdob, ozdoby z různých těst (kynuté, slané, vizovické, sněhové, perníkové apod.), ozdoby ze slámy a z nejrůznějších přírodnin a plodů.

• Betlémy Na našich výstavách jsme za ty čtyři desítky let vystavili betlémy vytvořené ze všech možných materiálů, a které byly provedeny nejrůznějšími technikami. Pokusíme se shromáždit ty nejzajímavější z nich, a tím chceme dokumentovat, že tvorba betlémů je stále nesmírně rozmanitá. Počítáme také s tím, že představíme betlémy, které budou charakterizovat specifickou betlémářskou oblast – betlémy kralické, ústecko-orlické, příbramské, třebíčské, krušnohorské apod.

• Vánoční zvyky a zvykoslovné předměty Na některých exponátech ukážeme různé zvyky doby adventní a doby vánoční. Budou to nejrůznější zvykoslovné předměty, které se vždy stávají velkou inspirací pro návštěvníky. Vystavíme vrkoč, svět, ježka, zahrádku, třezolku, polaz, líto, figurky ze sušených plodů apod.

Betlémská kaple
Tel:
Betlémské náměstí
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: