Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
07
června

Praha Žije Hudbou 2019

Praha Žije Hudbou

zpět na výpis akcí
 

Ten největší festival v ulicích Prahy. Hudba, tanec, nový cirkus a divadlo - letos již počtvrté.

Začátek:07. 06. 19
Konec:08. 06. 19
Cena:Zdarma
Čas:14:00 - 22:00
Kategorie: kultura|koncerty, hudba

THePETEBOX (UK), DVA, Vladimir 518, N.O.H.A. DJ set, Circus Brothers, Mucha solo, Ondřej Ruml, Pio Squad, ESINAM (BE), Noisy Pots, Natasha Cook Jenkins (UK), Afu-Ra (USA), Lazer Viking, Floex DJ set, KillieKrankie, Cocoman & MessenJah, Shizzle Orchestra, Mala Ruckus, The MayHems + mnoho dalších koncertů a buskerských vystoupení!


V posledních letech se fenomén buskingu stává napříč celým světem stále více populární a oblíbený. Kvůli pražské vyhlášce však v ulicích metropole došlo k utichnutí většiny kvalitní produkce. Vyhláška zakazuje provozování pouličního umění na více než polovině území Prahy 1 a dalších zajímavých lokalitách, použití bicích a rytmických nástrojů, žesťových nástrojů, použití zesilovačů a mnohé další.

Nešťastné znění vyhlášky kromě těchto striktních omezení a faktických chyb též obsahuje řadu nejasných formulací – např. zakazuje hlasité nástroje, etnické nástroje či nástroje vydávající vysoké tóny.

Uličník proto chce i letos představit široké veřejnosti krásu pouličního umění a poukázat na to, že tato forma plošné regulace není správným krokem. V roce 2016 bylo v rámci festivalu nasbíráno více než 5 000 podpisů petice za úpravu vyhlášky MHMP upravující pouliční umění. Zastupitelstvo hl. m. Prahy se však do dnešního dne k petici nevyjádřilo.

Od té doby organizátoři festivalu v čele s Uličníkem vedou dlouhé diskuze s politickými představiteli na magistrátu i městských částech Prahy. Festival Praha Žije Hudbou otevírá toto téma široké veřejnosti i médiím a ukazuje, že pouliční umění může městu i jeho obyvatelům mnohé přinést a zároveň ho lze provozovat ohleduplně.

Cílem je v první řadě odstranit z vyhlášky chyby a neopodstatněná nařízení omezující většinu kvalitní pouliční produkce. Dlouhodobým cílem je pak změnit celkový postoj města k pouličnímu umění, jenž ho bohužel v současnosti vnímá jako „činnost, jež může narušit veřejný pořádek v hl. městě Praze“ (§1 vyhlášky MHMP). Čím dál více se ukazuje, že právě široká podpora veřejnosti, kterou se festival snaží získat, je klíčová pro politická jednání o změně vyhlášky.

Festival pořádá Nerudný fest.cz, který stojí i za mnoha dalšími eventy a festivaly, mimo jiné například Mladí ladí jazz, Student Fest nebo Festival svobody.

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: