Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
23
února

Kniha z kina

Kino Ponrepo

zpět na výpis akcí
 

Knižní minifestival konající se v kině, v předsálí a v kavárně Ponrepo.

Datum:23. 02. 19
Čas:13:00 - 19:00
Kategorie: kultura|kina

Knižní minifestival konající se v kině, v předsálí a v kavárně Ponrepo, na kterém se představí nakladatelství
Institut umění - Divadelní ústav / Národní filmový archiv / Knihovna Václava Havla / Nová beseda / NAMU - Nakladatelství Akademie múzických umění v Praze / Vydavatelství FF UK / Bylo nebylo / Take Take Take / Památník národního písemnictví a další.

V krátkých přednáškách, které budou probíhat v kinosále a budou proloženy projekcemi snímků z projektu Číst Havla, se hosté zaměří na prameny bádání - na filmové scénáře kurátor Národního filmového archivu Jan Trnka, na divadelní fotografii kolegové z Institut umění - Divadelní ústav, na profilovou edici Nová beseda Co je nového? Andrea Slováková a na sbírku rukopisů a jejich využití kolegové z Památník národního písemnictví.

Na Knihu z kina navazuje večerní projekce filmu Marketa Lazarová z 35mm kopie.

Program v kinosále:
13:00 - 14:00
Číst Havla
Knihovna Václava Havla
Projekce série krátkých videoklipů, v nichž osobnosti českého veřejného prostoru představují mladým čtenářům ikonické i méně známé texty Václava Havla.

14:00 - 14:45
Filmová dílna pro děti i rodiče
Ponrepo dětem
Ve filmové dílně budeme vyrábět krátké filmy, které rozpohybujeme za pomoci předchůdce filmové promítačky - praxinoskopu.  Vítáni jsou všichni - nejmenší, vetší, střední, velcí i největší.

15:00 - 15:30
Co děláme v Památníku národního písemnictví?
Památník národního písemnictví je muzeem české literatury, které získává, shromažďuje, trvale uchovává, eviduje, odborně zpracovává a zpřístupňuje veřejnosti sbírku dokladů k vývoji literatury a knižní kultury v českých zemích včetně dokladů vážících se k životu, dílu a odkazu významných osobností literární kultury od 18. století do současnosti a sbírku uměleckých děl výtvarného umění. V přednášce určené veřejnosti přiblížíme činnost a
výstavní projekty instituce, tradiční soutěž Nejkrásnější české knihy roku, publikační činnost Památníku národního písemnictví a změny, které nás v následujících letech čekají.

15:45 - 16:15
Markéta Reszczyńská: Jak funguje sbírka Paměť národa ?
Post Bellum
Nejrozsáhlejší sbírka orální historie v současnosti obsahuje 4780 publikovaných příběhů pamětníků a 69444 fotografií. Markéta Reszczyńská z neziskové organizace Post Bellum, která sbírku Paměť národa spravuje, návštěvníkům přiblíží, co se děje od nalezení pamětníka až po publikování jeho příběhu na internetu.

16:30 - 17:00
Andrea Slováková: Co je nového?
Nová beseda
Zakladatelka nezávislého nakladatelství Nová beseda a zároveň autorka knihy Co je nového ve filmové vědě Andrea Slováková návštěvníky seznámí s jedinečnou knižní edicí, která čtenářům přináší novinky z různých vědních oborů – od umělé inteligence po filozofii. Obsáhlá řada čtivých a stručných knih je díky svému popularizujícímu stylu zajímavá nejen pro ty, kteří chtějí mít přehled o nejvýznamnějších objevech posledních dvaceti až třiceti let, ale také pro nadšence do oborů, v nichž se běžně nepohybují. Součástí přednášky bude i představení titulu Co je nového ve filmové vědě, jenž uvádí čtenáře do současného myšlení o filmu a popisuje to nejdůležitější, co studium tohoto fascinujícího oboru obnáší.

17:15 - 17:45
Ondřej Svoboda: Divadelní fotografie jako pramen bádání
Institut umění - Divadelní ústav
IDU dlouhodobě mapuje a systematicky dokumentuje divadelní fotografii jakožto cenný pramen vedoucí k poznání historie nejen českého divadla. Osobnosti divadla se vždy významně podílely na společenském životě země, zachování a rozvoji její kultury a několikrát i přímo zasáhly do historických událostí. Archivy IDU obsahují např. originály unikátních a dosud nepublikovaných hereckých portrétů z poloviny 19. století, ateliérové glamour portréty či umělecky cenné fotografie meziválečné avantgardy. Na základě dlouholetého výzkumu vznikla souhrnná výstava prezentující různé podoby divadla a jeho proměny za uplynulých téměř sto padesát let. Paralelně IDU připravil stejnojmennou odbornou publikaci mapující fenomén české divadelní fotografie, která v roce 2018 získala Cenu Divadelních novin za publikační počin v oblasti divadla.

18:00 - 18:30
Jan Trnka: Filmový scénář jako archivní pramen a literární dílo
Národní filmový archiv
Filmový scénář je prchavá a mnohoznačná entita, situovaná mezi světy literatury a filmu. Jakožto archivní pramen představuje z kulturně-historického hlediska nedocenitelný zdroj
poznání, jelikož obsahuje informační vodítka nezbytná pro naše lepší porozumění jednotlivým filmům i kinematografii. Na filmový scénář lze také pohlížet jako na ryze praktický stavební plán (blueprint) předjímající podobu budoucího filmu a umožňující plánovat drahé natáčecí dny, propočítávat rozpočet apod. V krátké přednášce Jan s použitím statistik a názorných příkladů představí bohatou sbírku filmových scénářů Národního filmového archivu, potažmo nastíní její potenciál pro různorodé edukativní a výzkumné aktivity a představí snahy povýšit psaní pro film na úroveň respektované literární disciplíny a ze scénářů učinit autonomní díla: zrovnoprávnit je s romány a divadelními dramaty, které se dějinami české kinematografie táhnou jako červená nit. Mimo jiné tyto tendence v minulosti vedly ke sporadickým knižním vydáním scénářů či k publikování jejich úryvků v populárních a odborných filmových časopisech.

Večerní kino:
19:30 - Vláčil: Marketa Lazarová (s Terezií Hlaváčkovou)

Kino Ponrepo
Tel: 226211866
Bartolomějská 291/11
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: