Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
 

U příležitosti životního jubilea Evy Jiřičné proběhne v Centru DOX retrospektivní výstava této světoznámé české architektky.

Začátek:22. 03. 19
Konec:12. 08. 19
Cena:180 Kč
Čas:09:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie poznání|

Záměrem multimediální výstavy je představit proces vývoje i realizací jednotlivých projektů Evy Jiřičné a také zdroje jejich inspirace. Vystaveny budou části originální projektové dokumentace významných realizací, jejich architektonické modely i ukázky interiérového designu a filmové projekce spojené s životem a dílem Evy Jiřičné.

V prostorách výstavy bude rovněž reinstalováno původní monumentální skleněné schodiště vytvořené pro interiér pařížské pobočky sítě obchodů Joan & David v roce 1994. Proslulá přímá i spirálovitá schodiště Evy Jiřičné, v nichž jako první použila sklo jako konstrukční element, jsou v jejím provedení povýšena na sochařská díla.

Eva Jiřičná (nar. 1939) je ve světě nejuznávanější architektkou českého původu. Stala se významnou představitelkou stylu high tech, ale v její tvorbě nalezeme také ozvěny organické či minimalistické architektury. Soustavně klade důraz na uplatnění skla a kovu v odvážných konstrukcích, díky nimž se do nitra staveb dostává záplava přirozeného světla. Je pro ni příznačná tvarová elegance, lehkost výrazu, ale také soulad mezi formou a funkcí. Zaměřuje se na detailní propracování veškerých technických prvků, jež jsou ve své užitnosti zároveň krásné. V navrhování se nechává inspirovat technikou i přírodou, racionální přístup kombinuje se zapojením intuice.

Pro Evu Jiřičnou je typická architektonická všestrannost. Dává podobu interiérům i rodinným domům, projektuje veřejné budovy různého zaměření, mezi nimiž můžeme nalézt knihovnu, hotel, školu, kongresové centrum či dopravní terminál. 
Součástí doprovodného programu k výstavě bude mimo jiné i přednáška Evy Jiřičné, diskuse s architekty a teoretiky architektury a urbanismu o jejím díle, ale také tematické vycházky Prahou zaměřené na její architekturu. Plánovány jsou také tematické vzdělávací programy pro školy a rodinné programy.  

Kurátor: Leoš Válka 

Centrum současného u...
Tel: 295568123
Poupětova 793/1
Praha 7, 17000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: