Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
06
prosince

CUSTOS TURRIS / STRÁŽCE MĚSTA

Pražské věže

zpět na výpis akcí
 

Stálá expozice ve Svatomikulášské městské zvonici.

Začátek:06. 12. 16
Konec:01. 01. 26
Čas:00:00 - 00:00
Kategorie: poznání|po praze, památky

SVATOMIKULÁŠSKÁ MĚSTSKÁ ZVONICE JE Z TECHNICKÝCH DŮVODŮ UZAVŘENA DO 30. 4. 2019.

 

Muzeum hlavního města Prahy připravilo pro návštěvníky ucelenou expozici ve Svatomikulášské městské zvonici, která se věnuje vývoji hlásné služby. Návštěvníci si mohou prohlédnout byt věžníka z období druhé poloviny 18. století, jehož součástí je i černá kuchyně – jediná přístupná v Praze. Na tuto část, otevřenou již v minulém roce, navazuje hlásovna – místo, kde věžník vykonával svou funkci. Interiér hlásovny je zasazen do první poloviny 19. století. Druhý byt věžníka je z roku 1891, kdy byla hlásná funkce zrušena a hlásný se pak staral pouze o věžní hodiny. Součástí expozice je i pohled do barokního kanalizačního systému a za návštěvu určitě stojí i zvonové patro se zvonovou stolicí a zvonem sv. Mikuláše z roku 1576.

Od 60. let 20. století se změnil účel stavby na pozorovatelnu Státní bezpečnosti pro sledování přilehlých ambasád. Tzv. kajka se nachází na samém vrcholu věže a připomíná její zneužití totalitní mocí. Svou roli sehrála i v době Pražského povstání, kdy odtud vojáci wehrmachtu pozorovali barikády v Karmelitské ulici. Státní bezpečnost kajku využívala
až do roku 1990.

Svatomikulášská městská zvonice nebyla nikdy součástí kostela sv. Mikuláše, i když se to na první pohled může zdát. Vždy byla součástí obecního majetku Menšího Města pražského – Malé Strany. Barokní věž sloužila jako požární hláska i jako hodinová věž a byla budována spolu s kostelem sv. Mikuláše. Věž nahradila předešlou gotickou městskou zvonici, byla stavěna od roku 1739 a úplně ukončena v roce 1755.

Pražské věže
Tel: 251512516
Malostranské nám. 556/29
Praha, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: