Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
02
dubna

Mysterium věže

Pražské věže

zpět na výpis akcí
 

Muzeum hlavního města Prahy otevřelo veřejnosti 2. dubna 2016 novou stálou expozici „Mysterium věže“ ve Staroměstské mostecké věži.

Začátek:02. 04. 16
Konec:01. 01. 21
Čas:00:00 - 00:00
Kategorie: poznání|po praze, památky

 

 

Stálá expozice bude věnována především samotné věži ‒ jakožto nejstarší, nejcennější a nejzachovalejší části Karlova mostu. Zpřístupněním expozice ve Staroměstské mostecké věži se pomyslně otevírá sled výstav a akcí, připravených k oslavě výroční 700 let narození Karla IV. Záštitu nad novou expozicí převzal Jan Wolf, radní prokulturu, památkovou péči, výstavnictví a cestovní ruch, sport a volný čas, a kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský. Nová stálá expozice vznikla za podpory Ministerstva kultury České republiky.

 

Stavba věže byla zahájena společně se založením mostu v roce 1357, dokončena byla patrně v 90. letech 14. století. Význam věže byl v první řadě fortifikační, průjezd brány byl uzavírán posuvnou mříží. Věž se svojí výzdobou představovala zároveň symbolickou stavbu. Měla symbolizovat triumf vlády Karla IV. v rámci trasy královského korunovačního průvodu a také na ní byly uplatněny středověké výrazové prostředky a výtvarné principy. V rozvrhu celé stavby a zejména jejího východního průčelí lze tušit promyšlený výtvarný, symbolický, náboženský i geometrický záměr.

Nově zřízená expozice plně respektuje „hlavní exponát“ – vlastní věž i vyhlídkový ochoz, který nabízí patrně jeden z nejkrásnějších výhledů na centrum Prahy, památku UNESCO. V rámci expozice se návštěvník dozví detailní informace o výzdobě průčelí, o původní obranné funkci (pomocí unikátního modelu spouštěcí mříže), ale i o dosud nepoznaných a možná nepoznatelných významech umělecké výzdoby – proto Mystérium věže. Ve sklepení nahlédne návštěvník do tajů vltavského dna – díky mimořádné prezentaci předmětů vylovených ze dna Vltavy. Na své si přijdou i děti, pro které je připraven animovaný film o legendách Karlova mostu. Návštěvníkům nabídneme i malovaný plakát s popisem věže a obrázkem východního průčelí.

Pražské věže
Tel: 251512516
Malostranské nám. 556/29
Praha, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: