Zveme všechny milovníky bylinek na voňavý Bylinkový den.
V sobotu 20. dubna provoní Národní zemědělské muzeum a muzejní dvůr bylinky. Letošní, v pořadí již 6. ročník Bylinkového dne, je opět naplněn bohatým programem. Po celý den budou probíhat tematické přednášky připravené odborníky z výzkumných institucí z oblasti zemědělství, například o přípravě jedlých klíčků s ochutnávkou.
Ve spolupráci se Spolkem archaických nadšenců ze Sebranic a výzkumným ústavem Agritec představíme cestu zpracování lnu, budete si moct uplést košík z vrbového proutí, osadit si květináč, který bude lahodit oku i chuti, připravit si bouquet garni nebo zasadit si bylinku či salát v naší hydroponické farmě. Můžete si odnést i ručně vyrobenou bylinkovou kosmetiku.
Jako již tradičně proběhne v gastrostudiu oblíbený workshop bylinkového vaření, opět se Starou gardou Asociace kuchařů a cukrářů ČR. V dílnách pro děti budeme batikovat ubrousek barvivy získanými z rostlin a mnoho dalšího. Na dvorku si budete moct prohlédnout výstavu o chilli papričkách, kterou zapůjčí Botanická zahrada FTZ České zemědělské univerzity.
Návštěvníci si budou moci na místě vybrat a zakoupit sazenice tradičních i méně známých rostlin, sušené bylinky, čaje, oleje, sirupy, koření a mnoho dalších výrobků, ve kterých hrají bylinky hlavní roli.
WORKSHOPY
HRÁTKY SE LNEM
Vzpomínáte si na krtečka, kterak ke kalhotkám přišel? A pamatujete si, jak náročné pro něj bylo získat lněné modré kalhotky s velkými kapsami? Cesta od zasetí semínka lnu až po hotový výrobek je složitější, než si obvykle představujeme. Jestli si chcete vyzkoušet některé kroky při zpracování lnu, Spolek archaických nadšenců ze Sebranic vám to umožní. Na chvíli se přenesete do minulosti a naučíte se po vzoru předků zpracovat tuto krásnou rostlinu. Ale nezůstanete jen v dobách minulých, současné trendy v této oblasti představí vědecko-výzkumná společnost Agritec.
Kdy: 10:00–11:30 a 13:00–16:00
Kapacita: do vyčerpání zásob
Pro koho: pro děti a dospělé
Délka: 20 minut
Cena: v rámci vstupného do muzea
Co si odnesete: nové poznatky a spoustu legrace.
Workshop se realizuje ve spolupráci se Spolkem archaických nadšenců ze Sebranic a vědecko-výzkumnou společností Agritec.
ZDOBENÍ TAŠKY ROSTLINNÝMI MOTIVY
Děti si ozdobí malou plátěnou tašku vzory z nažehlovacích látek inspirovanými z říše rostlin. Pomocí barevných kousků látek tak promění obyčejnou tašku v originální doplněk.
Kdy: 10:00–11:30 a 13:00–16:00
Kapacita: do vyčerpání zásob
Pro koho: pro děti
Délka: 30–45 minut
Cena: v rámci vstupného do muzea
Co si odnesete: vlastnoručně ozdobenou malou plátěnou tašku.
BARVENÍ LÁTEK V ROSTLINNÝCH LÁZNÍCH
Odnepaměti až do nedávné minulosti se k barvení látek nebo vlny používala pouze přírodní barviva, většinou rostlinného původu. Tuto proceduru si nyní můžete vyzkoušet a zhotovit si barevný ubrousek nebo prostírání. Pokud se nebudete chtít ušpinit, vezměte si prosím vhodné (náhradní) oblečení.
Kdy: 10:00–11:30 a 13:00–16:00
Kapacita: do vyčerpání zásob
Pro koho: pro děti
Délka: 30 minut
Cena: v rámci vstupného do muzea
Co si odnesete: nabarvený ubrousek nebo prostírání.
NEOBYČEJNÁ KRÁSA PLEVELU: KVĚTINOVÉ MAGNETY PRO DĚTI
Nestihli jste v našem muzeu výstavu Plevel? Nevadí, nyní máte šanci znovu objevit krásu a různorodost semen plevelů, jak je zachytil malíř, kreslíř a ilustrátor Otakar Zejbrlík. Blíže vám představíme tři druhy plevele – kopřivu, ptačinec a heřmánek – a poradíme, jak je můžete využít. Pro děti máme přichystanou kreativní dílnu, ve které si vytvoří magnet se sušenými květy.
Kdy: 10:00–11:30 a 13:00–16:00
Kapacita: do vyčerpání zásob
Pro koho: pro děti a dospělé
Délka: 20 minut
Cena: v rámci vstupného do muzea
Co si odnesete: recepty, jak plevel využívat, a děti květinové magnety.
Workshop se realizuje ve spolupráci s Knihovnou Antonína Švehly.
PLETENÍ KOŠÍKŮ
Chcete se naučit, jak se pletou košíky z vrbového proutí? Neváhejte a pojďte si to zkusit! Nositel tradice lidových řemesel a Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje Petr Král z Mělníka vám poradí, jak na to. Vlastnoručně si upletete kulatý košík z připraveného korpusu. Během kurzu vás pan košíkář provede celým procesem výroby, od výběru vhodného materiálu až po konečnou úpravu. Zabrousíte i do historie košíkářství na našem území.
Kdy: 10:00–11:30 a 13:00–16:00
Kapacita: 20 osob, rezervace na místě
Pro koho: pro děti s doprovodem a dospělé
Délka: 45 minut
Cena: v rámci vstupného do muzea
Co si odnesete: malý kulatý koš a praktickou znalost, jak si koš uplést.
Workshop se realizuje ve spolupráci s Košíkářstvím Petra Krále.
VÝROBA BYLINKOVÉHO MÝDLA
Pojďte si vyrobit bylinkové mýdlo dle vlastní fantazie – vyberete si bylinky, vůni i barvu a pod vedením lektorů si připravíte své vlastní přírodní mýdlo.
Kdy: 10:00–11:30 a 13:00–16:00
Kapacita: do vyčerpání zásob
Pro koho: pro děti s doprovodem a dospělé
Délka: 30 minut
Cena: v rámci vstupného do muzea
Co si odnesete: bylinkové mýdlo. Naučíte se rozpoznávat různé druhy bylin – jak zrakem, tak podle vůně.
Za poskytnutí bylinek děkujeme firmě Leros.
BOUQUET GARNI
Přijďte si s lektorkami z Botanické zahrady České zemědělské univerzity připravit tradiční francouzský aromatický svazek bylinek zvaný „bouquet garni“. Ten se používá při vaření a dochucení různých pokrmů a dodává jim jedinečnou chuť a vůni. Při přípravě „bouquet garni“ získáte také podrobné informace, jaké bylinky a koření do něj patří a jak je vhodné je kombinovat.
Kdy: 10:00–11:30 a 13:00–16:00
Kapacita: do vyčerpání zásob
Pro koho: pro děti a dospělé
Délka: 20 minut
Cena: v rámci vstupného do muzea
Co si odnesete: svazek „bouquet garni“ a recepty pokrmů, kde můžete bylinkový svazek použít.
Workshop se realizuje ve spolupráci s Botanickou zahradou České zemědělské univerzity.
VESELÝ KVĚTINÁČ PRO POTĚCHU OKA I CHUTI
Workshopem vás provedou studenti střední zahradnické školy. S jejich pomocí si do květináče zasadíte bylinky a k nim kvetoucí rostlinu podle vlastního výběru. Přitom se dozvíte, jak o ně pečovat a jak je použít v kuchyni.
Kdy: 10:00–11:30 a 13:00–16:00
Kapacita: do vyčerpání zásob
Pro koho: pro děti a dospělé
Délka: 20 minut
Cena: 120 Kč (v hotovosti na místě)
Co si odnesete: květináč s bylinkami a kvetoucí rostlinou dle vlastního výběru.
Workshop se realizuje ve spolupráci se Střední zahradnickou školou v Praze 9-Hloubětíně.
SKLÁŘSKÝ WORKSHOP: SKLENĚNÉ KVĚTINKY
Tušíte, jak se pracuje se sklem? Není to úplně jednoduché, ale rozhodně to stojí za zkoušku. Tématem naší dílny budou květiny – se sklářkou Jitkou Havlíčkovou si děti vyrobí např. „heřmánkový“ náhrdelník z korálků, „kopřivové“ náušnice nebo se při svých výtvorech nechají inspirovat krásou květů. Uměleckou produkci sklářky Jitky Havlíčkové si budete moci na místě prohlédnout i zakoupit.
Kdy: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 a 15:00
Kapacita: 2 děti ve stanovený čas, rezervace na pokladně muzea
Pro koho: pro děti od 8 let s doprovodem (požadovaný věk je podmínkou). Přineste si prosím také vhodné pracovní oblečení.
Délka: 60 minut
Cena: 120 Kč (platba na místě v hotovosti)
Co si odnesete: vlastnoručně vyrobený skleněný šperk
VÝROBA SMOLNÉ MASTI
Objevte sílu přírodních surovin a s Michalem Šenkeříkem si vyrobte smolnou mast z pryskyřice a jehličí. Mast má antimykotické (protiplísňové) a antibakteriální účinky, hodí se na podrážděnou pokožku, špatně hojící se rány i ekzém, ale také na ošetření mozolů po těžké práci.
Kdy: 10:00 a 13:00
Kapacita: 10 osob, rezervace na místě
Pro koho: pro dospělé nebo děti s doprovodem
Délka: 60 minut
Cena: 60 Kč (v hotovosti na místě)
Co si odnesete: 50 ml smolné masti ve skleněné lahvičce.
VÝROBA TINKTURY Z BYLINEK DLE VLASTNÍHO VÝBĚRU
Naučte se vyrábět bylinkovou tinkturu, která vám pomůže zbavit se kašle, potíží s dýcháním nebo trávením a podpoří vaši imunitu. Po konzultaci s lektorem si vyberete vhodné bylinky, ze kterých si připravíte tinkturu přesně na míru. Dostanete samozřejmě i návod k užívání.
Kdy: 11:00 a 14:00
Kapacita: 10 osob, rezervace na místě
Pro koho: pro dospělé nebo děti s doprovodem
Délka: 30 minut
Cena: 60 Kč (v hotovosti na místě)
Co si odnesete: 200 ml bylinkové tinktury ve skleněné lahvičce a kapátko.
VOŇAVÝ PYTLÍČEK: SMĚS BYLIN DLE VLASTNÍHO VÝBĚRU
Trpíte nespavostí, máte kašel nebo jste unavení a bez nálady? Pod dohledem lektora si namícháte směs bylinek, která vám pomůže tyto neduhy odstranit.
Kdy: 11:30 a 14:30
Kapacita: 10 osob, rezervace na místě
Pro koho: pro dospělé nebo děti s doprovodem
Délka: 30 minut
Cena: 50 Kč (v hotovosti na místě)
Co si odnesete: 50 g sáček se směsí bylinek.
BYLINKOVÉ VAŘENÍ
Už jste někdy jedli šťovíkovou omáčku? Chcete ochutnat, co vařily vaše praprababičky? Máte jedinečnou šanci! Navštivte kuchařský workshop, který vedou zruční lektoři ze Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů. Připravíte si bylinkovou polévku s nočky a sedmikráskou, kuřecí krokety s mátou a tymiánem, šťovíkovou omáčku k rybě a císařské kostky s meduňkou přelité šodó s mátou peprnou.
Kdy: 11:30, 13:00, 14:30
Kapacita: 10 osob, rezervace na webových stránkách nebo na pokladně muzea
Pro koho: pro dospělé nebo děti s doprovodem
Délka: 60 minut
Cena: 100 Kč
Co si odnesete: To, co si uvaříte. Dostanete i recepty a spoustu cenných rad od mistrů kuchařů.
Workshop se realizuje ve spolupráci se Starou gardou Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
HYDROPONICKÉ PĚSTOVÁNÍ
Chcete si vyzkoušet pěstování rostlin hydroponicky? Že nevíte, co to znamená? Přijďte si to k nám zjistit! Při tomto způsobu se rostliny nesázejí do půdy, ale ponoří se do vody, do které jsou přidány potřebné živiny. Sazenice, které takto vyrostou, mají krásnou barvu, vůni a samozřejmě i skvěle chutnají.
Kdy: 13:00, 14:00, 15:00
Kapacita: 8–10 osob, rezervace u prodejního stánku Semíkov
Pro koho: pro děti od 5 let
Délka: 30–45 minut
Cena: v rámci vstupného do muzea
Co si odnesete: Pod vedením lektorů GreeenTech si děti samy vyzkoušejí hydroponické pěstování. Bylinku si pak odnesou domů. Mohou si také vybarvit omalovánky nebo vyplnit pracovní listy.
Workshop probíhá v rámci vzdělávacího projektu Semíkov.
PŘEDNÁŠKY
Síla přírody v klíčku
Ing. Eliška Kováříková, Ph.D. (Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i.)
Ochutnávka různých druhů klíčků
10:30–11:15
11:30–12:15
Klíčení je unikátní proces, díky kterému se rostliny probouzejí k aktivnímu životu. Ohromující sílu přírody lze využít i pro obohacení našeho jídelníčku – můžeme si ho zpestřit pestrou paletou jedlých klíčků a výhonků. Na přednášce se dozvíte, jak vybrat vhodná semena pro přípravu jedlých klíčků, jak s nimi zacházet během klíčení a jak je zpracovat, aby byly chutné a zároveň zdravé. Bezpečná příprava jedlých klíčků má svá pravidla, ale není nijak složitá. Možností, jak klíčky a výhonky zpracovat v kuchyni, je víc, než byste možná čekali. Součástí přednášky bude i ochutnávka.
Jedlé květy léčivek
doc. Ing. Jarmila Neugebauerová, Ph.D. (Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně)
13:00–14:00
Chcete si ozvláštnit jídlo květy léčivek, ale nejste si jisti, kde, kdy a které rostliny sbírat? Na přednášce vám poradíme, které druhy léčivých rostlin, jak z volné přírody, tak pěstované, můžete využít. Vybereme asi dvacet druhů léčivek a popíšeme, jak rostliny vypadají a kde je můžete najít. Dozvíte se vše o jejich pěstebních nárocích, kdy je máte sbírat / sklízet a jaké látky obsahují. A samozřejmě přidáme i informace o jejich kulinárním uplatnění.
Levandule jako fenomén
Ing. Kateřina Smékalová, Ph.D. (Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.)
14:00–15:00
Levandule patří mezi naše nejznámější a nejoblíbenější okrasné trvalky. Víte ale, že byla a stále je také jednou z nejčastěji používaných léčivých a aromatických rostlin? A že kromě typicky levandulově fialových mohu mít tyto rostliny i květy bílé nebo růžové? A víte, na co všechno levanduli doma můžete použít? Přednáška vás seznámí s původem levandule, její variabilitou, historií pěstování, množením a péčí potřebnou v našich podmínkách. Možná si vás pak její něžné kvítky získají stejně jako spoustu dalších lidí na celém světě.
Kráska z Kladiny – nález bronzového vědra s pozůstatky prosného piva
Mgr. Tomáš Libánek, PhDr. Jan Jílek, Ph.D., Mgr. Tereza Jošková (Východočeské muzeum v Pardubicích)
Ochutnávka piva Sluneční bárka vyrobeného dle původní receptury
15:00–16:30
V roce 2017 objevili archeologové u Kladiny na Pardubicku tři tisíce let starou mistrovsky zdobenou bronzovou nádobu. Na naše území doputovala pravděpodobně v 10. stol. př. n. l. zřejmě jako luxusní předmět směny, nebo dar pro tehdejšího vládce. Vědro je ozdobeno rytými a tepanými motivy meandrů, puklicových pásů a symetricky rozmístěnými výjevy vodních ptáků táhnoucích sluneční bárku. Analýza zbytků ze dna nádoby prokázala přítomnost většího množství bylin, především prosa, které prošlo varem. Dá se tedy předpokládat, že se ve vědru vařilo prozatím nejstarší známé prosné pivo. Tým vědců z Univerzity Palackého v Olomouci a Východočeského muzea v Pardubicích sestavil na základě rozboru obsahu vědra recepturu, která je nálezem inspirována a následně ji experimentálně vyzkoušel. Podle této receptury nyní Pivovar Bohdaneč připravuje svrchně kvašené bylinkové pivo s názvem Sluneční bárka. Jak říkají, v pivu vařeném z prosa se snoubí chuť světlíku, mochny, tužebníku, jitrocele, pelyňku a připomíná dnešní piva typu Gruit. Využijte příležitost a přijďte si poslechnout přednášku spojenou s ochutnávkou Sluneční bárky. O samotném nálezu bronzového vědra a o „objevu piva“ přijdou vyprávět ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Mgr. Tomáš Libánek a archeologové PhDr. Jan Jílek, Ph.D., a Mgr. Tereza Jošková.
ČMELÁČÍ SLAVNOST
Nenechte si v rámci Bylinného dne ujít tuto kouzelnou malou slavnost pro děti i dospělé!
V 11 hodin se na zahrádku muzea nastěhuje úlek pro čmeláky, který zajistil zájmový spolek Čmeláci PLUS. Pilní včelí medvídci pomůžou s opylením medonosných rostlin, ty jim za odměnu dají svůj nektar a pyl na obživu. Těžko tedy říct, jestli budou čmeláci hosté, nebo noví zaměstnanci muzea. Je ale naprosto jisté, že to budou skvělí kamarádi všech návštěvníků, kteří je budou moci pozorovat při jejich práci.
O tom všem, ale hlavně o významu čmeláků v přírodě, co pro ně vy sami můžete udělat, si přijďte popovídat se zástupci spolku Čmeláci PLUS. Ti se vám budou v době 10 do 12 hodin věnovat a zodpoví vám všetečné dotazy.
S čmeláky se na muzejní zahradě budete potkávat až do pozdního léta. S Čmeláky PLUS i v době údržby úlku (čmelínu), ale také na dalších akcích muzea – 25. května na Jedu v medu a pak také na Noci vědců 27. září. Líbí se vám tento projekt? Pak koukněte na YouTube Čmeláci PLUS a Facebook či Instagram Čmeláci PLUS. Pravděpodobně budete překvapeni, jak je svět čmeláků pestrý a jak složité je pro ně v dnešní době přežít a množit se.
PRODEJCI
Na jaké prodejce se letos můžete těšit?
Vesnické dobroty – Rodinná farma v Českém ráji
Sortiment: džemy, sirupy, chutney, omáčky. Více zde
Bylinné sirupy z Kladského pomezí
Sortiment: bylinné sirupy z léčivých a aromatických rostlin. Více zde
Praguegreens – Svět mikrobylinek
Sortiment: mikrobylinky. Více zde
Levandule Petržílka
Sortiment: levandule na všechny způsoby. Více zde
Zahradnictví Fröhlich Písek
Sortiment: sazenice bylin, zeleniny i okrasných rostlin
Tadeášovo koření
Sortiment: koření bez soli a glutamátu. Více zde
Třebaňské oleje – Rodinná lisovna V PRESU
Sortiment: za studena lisované oleje. Více zde
Oceterie
Sortiment: ocet & umami - u stánku se dozvíte cenné informace o včelách, fermentaci, octech a miso. Více zde
Leros
Sortiment: bylinky, čaje, bylinná kosmetika. Více zde
Trees Kozí hřbety
Sortiment: sazenice bylinek, zeleniny a okrasných rostlin. Více zde
Vitenplant – Květinová a bylinková biofarma
Sortiment: byliny do čajových směsí a květiny k řezu nebo na sušení. Více zde
Semíkov – Dobrodružný svět hydroponie - můžete se potkat i na workshopu
Sortiment: hydroponicky vypěstované saláty, bazalky a různé druhy bylinek a mikrobylinek
Monika Váňová – světelný kořen
Sortiment: světelný kořen (krátký workshop s možností zakoupení pacibulek světelného kořene)
Košíkářství Petr Král - můžete se potkat i na workshopu
Sortiment: košíky všeho druhu. Více zde
Agritec - můžete se potkat i na workshopu Hrátky se lnem
Vědecko-výzkumná společnost (Šlechtění rostlin, množení a prodej osiv a chemických prostředků pro ochranu rostlin, substrátů a krmiv, služby z oblasti biochemie a chemických rozborů. Prodej prostředků na ochranu rostlin, krmiva, skleníkové výpěstky, sadby, substráty a květiny.
Sortiment: sazenice bylin, zelenin a okrasných rostlin. Více zde
Botanická zahrada České zemědělské univerzity - můžete se potkat i na workshopu
Sortiment: chilli papričky, bylinky a kvetoucí rostliny
VSTUPNÉ: dospělí 100 Kč, děti od 3 let, senioři nad 65 let a studenti 50 Kč, platí pro vstup do celého muzea. Některé workshopy jsou dodatečně zpoplatněny viz informace o jednotlivých workshopech výše.
Bylinkový den probíhá pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného.
Také by tě mohlo zajímat:
Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.
Teploty klesají, obliba zimních sportů stoupá. Kam v Praze na brusle? V našem článku najdete přehled nejzajímavějších míst v metropoli, kde se bruslí pod otevřeným nebem. Článek pravidelně aktualizujeme.