Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
09
března

Guido Oppenheim - Z Lucemburska do Terezína

Velvyslanectví Lucemburského velkovévodství

zpět na výpis akcí
 

Výstava obrazů lucemburského malíře Guida Oppenheima

Začátek:09. 03. 23
Konec:04. 06. 23
Cena:od 200 Kč
Čas:09:00 - 18:00
Kategorie: kultura| vizuální umění poznání|ostatní,

 

Guido Oppenheim se narodil 28. května 1862 do rodiny židovského obchodníka v Lucemburku. Ačkoliv měl po svém otci zajištěnu kariéru v rodinném obchodě s textilem, od malička ho přitahovalo malování. Malbu studoval na Královské akademii výtvarných umění v Mnichově a Škole výtvarných umění v Paříži. Zatímco v Mnichově se věnoval zejména portrétní tvorbě, během pobytu ve Francii v sobě objevil vášeň pro krajinomalbu. Postupně začal své práce vystavovat a získal si oblibu pařížské veřejnosti. 

 

Počátkem 20. století se vrátil do Lucemburku již jako respektovaný malíř. Několik let byl součástí uměleckého uskupení Cercle Artistique de Luxembourg, později dal přednost individuální kariéře. 

 

Tragický konec jeho života přinesly události spojené s vypuknutím druhé světové války. Po obsazení německými vojsky v květnu 1940 byly i v Lucembursku zavedeny rasové zákony a protižidovská nařízení, v následujícím roce začaly deportace. Guido Oppenheim byl spolu se svými dvěma bratry deportován 28. července 1942 do Terezína. Zde o měsíc později, 26. srpna 1942, zemřel. 

 

Jeho výstava v Terezíně bude zahrnovat celkem 14 umělcových originálů, zapůjčených z Lucemburku, doplněných o několik dokumentárních panelů, přibližujících život nejen Guida Oppenheima, ale také židovské komunity v Lucembursku.

 

 

Výstavu připravil Památník Terezín ve spolupráci s muzei Les 2 Musées de la Ville de Luxembourg, Musée national d´histoire et d´art Luxembourg, městem Lucemburk a Velvyslanectvím Lucemburského velkovévodství v Praze u příležitosti loňského 80. výročí úmrtí Guida Oppenheima v terezínském ghettu a 100. výročí od navázání diplomatických styků mezi tehdejším Československem a Lucemburským velkovévodstvím.

Památnín Terezín - M...
Tel: 257181800
Komenského 148
Terezín, 411 55
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: