Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
03
září

Dožínky na Letné

Ministerstvo zemědělství

zpět na výpis akcí
 

Slavnosti dožínek na Letné budou přehlídkou dožínkových tradic, farmářským trhem i přehlídkou zemědělské techniky a zvířat.

Datum:03. 09. 22
Cena:Zdarma
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: kultura| hudba, zábava|zábava - ostatní, gastro| farmářské trhy, poznání| ostatní, pro děti| Zábava

Ve slovanské lidové kultuře jsou dožínky svátky sklizně, které se slaví na konci žní. Co patří mezi tradiční dožínkové zvyky? Obyčeje byly spojeny s posledním uvázaným snopem obilí. V českém prostředí se nazýval baba, stará nebo nevěsta a často byl připodobňován ženské postavě. Nakonec byl odvezen do statku, předán hospodáři a zanechán v domě do příštích dožínek. K dožínkám patřila také společná cesta z pole, při které byli účastníci ozdobeni květy a klasy. Velmi důležitý byl dožínkový věnec, který se ponechával v domě až do jarní setby.
Od poloviny 19. století probíhají dožínkové oslavy téměř po celém území České republiky, postupně tato tradice však upadala, od 20. století zahrnují selské jízdy a taneční besedy. Staly se tak zábavnou a společenskou akcí.

Na Letné se lidé setkají se všemi druhy zábavy. Jedná se především o farmářské trhy, kolem 100 farmářů zde bude mít vystavené své výrobky, které si zákazníci budou moci samozřejmě zakoupit. Jelikož je to akce konaná ministerstvem zemědělství, nebudou chybět ani zemědělské stroje a různé druhy statkových zvířat. Od slepic, králíků až po koně a skot. Na pořadu dne je i nahánění ovcí, králičí hop, divadlo s koňmi a přehlídka Kladrubských koní.

Děti si také přijdou na své. Najdete zde několik stanovišť se soutěžními úkoly, po jejichž splnění následuje odměna.

Mimo show a předvádění řemesel jsou připraveny workshopy pro děti i dospělé.

Celou akcí bude diváky provázet folklórní hudbaa mutikanti v krojích. Některé kapely vystoupí i na pódiu. Těšit se můžete na skvělou kapelu Argema, která má své 40 leté výročí.

V areálu bude zajištěno občerstvení, posezení a toalety.

Ministerstvo zeměděl...
Tel: 221 811 111
Letná
Praha 7, 17000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: