Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

ACCA / ASSA na 16mm kopii v zahradě AVU

Menu
náš tip
30.07. do 30.07.
21:00 - 23:00
Letní retrokino na střeše Veletržního paláce a v zahradě AVU
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
ACCA / ASSA na 16mm kopii v zahradě AVU

Letní kino v zahradě AVU.

Letní retrokino na střeše Veletržního paláce a v zahradě AVU
U Akademie 4
Praha 7
Vizitka pořadatele 
 

Drama / Romantický / Hudební
Sovětský svaz, 1987, 144 min
Režie: Sergej Solovjov 

Šedivě zmrzlý Krym, na Nicka Cave odkazující ruský punk. Soc-kritická linie ústřední trojice a jejího okolí versus carský počátek devatenáctého století. Absurdita a závan surrealismu, abstraktní animace a brechtovké pomrkávání ve formě titulků. A nebo také příběh o mladých lidech a jejich předčasném dozrání a vystřízlivění z vlastní naivity, pocitu svobody, který musí být již v počátku revolty zadupán. 

Tvůrcové se z prvních let přestavby ohlíží do doby kulminující stagnace. Koláž žánrových stereotypů je záměrně manýrizovaná, což má vyjádřit dekadenci odcházející epochy, chaos, z kterého se musí zrodit něco nového. Kýč se tu potkává s rockovou subkulturou, melodrama s "ready-mades", mafiánské podsvětí s historickým leporelem, krymský jih s plavajícími ledovými krami, popisná realita s abstrakcí, lyrika s recesí, ironický odstup s utrpením a soucitem, estétství s brutalitou, sociálněkritické momenty s výstřednostmi (divadlo liliputánů, Banananův surrealistický interiér bytu, řev jeho jasněbarevných abstraktních snů), pričemž jádrem děje je milostný trojúhelník, tvořený "králem podsvětí", jeho mladičkou milenkou a rockovým zpěvákem Banananem. Velký význam má ve filmu rocková hudba v podaní předních sovětských rockových kapel. 

Film se stává v dnešní geopolitické situaci opět aktuálním. Nejen pro jeho lokace (dnes již ruský Krym a zatím ukrajinská Oděsa), ale i pro naději na lepší časy, kterou přináší až dokumentární závěr filmu, kdy jsme svědky živého koncertu rockové skupiny KINO a apelu jejího frontmana, Viktora Coje, zpívajícího na nepovolené akci v areálu moskevského letního kina s tisíci mladými lidmi skladbu Chci změny! (mělo se jednat pouze o kompars natáčení filmu, který režisér záměrně nechal vyvřít do masového rockového protestního koncertu).

Film ASSA uvidíte z poslední dochované kopie na 16mm filmu, v původním znění s českými titulky vyrobenými filmovým studiem Barrandov v roce 1990.


Zpět na homepage