Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Ghana zrána - Ghana Dance Ensemble

Menu
náš tip
24.06. do 24.06.
18:00 - 19:00
Ponec - divadlo pro tanec
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Ghana zrána - Ghana Dance Ensemble

„Ghana zrána“ je především dialogem kultur dvou kontinentů, Afriky a Evropy.

 
Cena: Zdarma
 
piazzetta Václava Havla
Národní 2
110 00, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

TANEC PRAHA

„Ghana zrána“ je především dialogem kultur dvou kontinentů, Afriky a Evropy. Vychází ze zkušeností odlišných osobností tanečníků v úzké spolupráci s hudebníky. Symbolizuje skromný pozdrav slunci na břehu Atlantiku, mezi neuvěřitelně vstřícnými Afričany s nakažlivou energií, rytmem v těle a úsměvem na rtech.

Dialog o procitnutí osobité současné ghanské kultury je také pobídkou, jak probudit cit pro rytmus v každém z nás. Afričané dobře vědí, že ty nejprostší věci přinášejí radost. Ghansko-český site-specific projekt vrcholí nabídkou k tanci pro každého.

Zvláštní poděkování patří Ambasádě České republiky v Accra.

O souboru:

Ghana Dance Ensemble se vedle udržování tradic tance a hudby různých regionů západní Afriky věnuje spolupráci s umělci Evropy i USA v oblasti současného tance. Projekt „Ghana zrána“ vznikl díky festivalu TANEC PRAHA, Institute of African Studies a Velvyslanectví ČR v Akkře. Navazuje na působení Moniky Rebcové v Ghaně a propojuje svět dvou odlišných kultur. Dva charismatičtí tanečníci a dva hudebníci z Ghany vytváří spolu s tanečníky a muzikanty z Čech site-specific projekt vhodný pro veřejné prostory tak, jak jsou na ně zvyklí doma, kde tančí každý. Parky, náměstí, pláže či nábřeží jsou ideálním prostředím. Můžete se jen dívat, můžete se v závěru také přidat, tak jak je to v Africe zvykem.

O projektu:

Africká kultura má mnoho podob a jen v jediné zemi, jakou je Ghana, existují desítky etnik s tradicí hudby a tance, které neodlučně patří k sobě. Není proto náhodou, že Institute of African Studies dbá o zmapování a zachování těchto tradic. Jeho součástí je Ghana Dance Ensemble, početný soubor tanečníků a hudebníků, aktivně vystupující po celé zemi i v zahraničí. Jeho ambicí však není jen udržovat tradici. Šéf souboru studoval tanec v USA a otevírá svým umělcům cesty k hledání vlastního současného výrazu, zkoumání „západních“ kultur a propojování toho, co je oběma světům blízké. Uvítal proto nabídku několikatýdenního působení české choreografky Moniky Rebcové, absolventky HAMU v oboru pedagogika současného tance a zároveň propagátorky africké kultury. Její zářijový pobyt v Akkře umožnil hlubší zkoumání obou kultur a vyústil v nadšení obou stran rozvíjet dlouhodobou spolupráci.

Jejím prvním výstupem je projekt „Ghana zrána“.

 

Zpět na homepage