Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Stalin x SOČR

Menu
náš tip
25.06. do 25.06.
19:30 - 22:00
Stalin
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Stalin x SOČR

 Symfonický Orchestr Českého rozhlasu.

 
Cena: Zdarma
 
Stalin
Letenské sady
Praha 7
Vizitka pořadatele 
 

Program:
Igor Stravinskij: Pekelný tanec z baletu Pták Ohnivák 
Bedřich Smetana: Vltava
Dmitrij Šostakovič: Symfonie č. 9 Es dur, op 70, I. Allegro 
Petr I. Čajkovskij: Květinový valčík z baletu Louskáček 
Jan Kučera: Intermezzo z opery Rudá Marie 
Petr I. Čajkovskij: Slovanský pochod, op. 31 

Ryze Česko-ruský program vystoupení SOČRu na stalinu otevře jako smršť letící Pekelný tanec ze Stravinského baletu Pták ohnivák, aby jej vystřídala Smetanova symfonická báseň Vltava. 

Šostakovičova Devátá symfonie napsaná v roce 1945 byla premiérována v očekávání mohutného, triumfálního díla oslavující hrdinné vítězství Sovětského svazu nad nacistickým německém. Když místo velkého vokálně-instrumentálního díla zazněla krátká symfonie plná lehkosti, vtipu a tragiky schované pod jízlivou ironii, očekávání vystřídalo rozčarování a úřady její další uvádění zakázaly. 
K tanci vás rozhlasoví symfonikové vyzvou provedením Čajkovského květinového valčíku, aby pak zahráli Intermezzo z opery skladatele a dirigenta koncertu Jana Kučery, Rudá Marie. 

Ten si za předlohu opery si zvolil epizodu z rozhlasového seriálu Tluchořovi Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse s názvem Staliňák, pojednávající o zarytých vyznavačích komunistického režimu, kteří se tajně scházejí v podzemním bunkru pod Stalinovým poníkem. Vystoupení orchestru s letní atmosférou slavnostně uzavře Čajkovského Slovanský pochod. ​


Zpět na homepage