Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

Malostranský hřbitov

Menu
náš tip
24.10. do 27.11.
13:00 - 18:00
Portheimka
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Malostranský hřbitov

Příběh zapomenuté památky

 
Cena: od 20 Kč
 
Portheimka
Štefánikova 12
15000, Praha 5
Vizitka pořadatele 
 

Otevírací doba:
Út - Ne: 13:00 - 18:00
Po: Zavřeno

Výstava je pořádána u příležitosti úspěšného završení dalekosáhlé revitalizace této úchvatné kulturní památky, nacházející se na území Městské části Praha 5.  V létě letošního roku tak mohl být areál opět denně zpřístupněn zájemcům z řad široké veřejnosti.

Výstava nabídne exkurz do historie pohřebiště, jehož počátky sahají do druhé poloviny 17. století. Zlatá éra nicméně přichází o sto let později, kdy se stává ústředním hřbitovem levobřežní Prahy. V prvních dvou třetinách 19. století hřbitov představuje místo posledního odpočinku pro příslušníky aristokracie, významných duchovních, ale také mnohých pražských patricijských rodin, z jejichž řad se rekrutovali významní umělci, lékaři nebo podnikatelé.

Vedle náhrobků chudých a středních vrstev zde v této době vyrůstají znamenitá díla excelentních českých sochařů, včetně V. Prachnera, tří generací Platzerů nebo obou bratrů Maxových. Už tato kombinace pochované honorace a vrcholu funerálního umění učinila z místa památku, jejíž genius loci se stal námětem nejednoho beletristy, básníka nebo malíře. O to více překvapí skutečnost, že od svého uzavření v polovině 80. let 19. století byl Malostranský hřbitov nucen bojovat doslova o samotnou existenci.

A právě tento zápas o záchranu představuje ústřední motiv výstavy, která vedle výstavních panelů s texty a doprovodným obrazovým materiálem nabídne i vybrané ukázky funerální plastiky. Koncept výstavy připravil historik Mgr. Pavel Fabini a na jejím uspořádání se spolu s Městskou částí Praha 5 podílely také Spolek Malostranský hřbitov a Správa pražských hřbitovů.


Zpět na homepage