Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Kam v Praze na skvělou snídani

Chytračka/Měsíc - Premiéra

Menu
náš tip
21.10. do 21.10.
19:00 - 21:30
Národní divadlo
web
  • Omlouváme se, ale Vaše zařízení
    neumožňuje vygenerovat akci přímo.

    Pro zaslání náhradního exportu v e-mailu
    se musíte nejprve přihlásit.
 
Chytračka/Měsíc - Premiéra

Operní jednoaktovky Carla Orffa (1895–1982), slavného autora světoznámé kantáty Carmina Burana

 
Cena: od 150 Kč
 
Národní divadlo
Ostrovní 1
11000, Praha 1
Vizitka pořadatele 
 

Dirigent: Zbyněk Müller, Nikol Kraft
Režie: Jiří Nekvasil
Scéna: Daniel Dvořák
Kostýmy: Simona Rybáková
Sbormistr: Pavel Vaněk


Sbor a Orchestr Národního divadla

Operní jednoaktovky Carla Orffa (1895–1982), slavného autora světoznámé kantáty Carmina Burana, vypráví formou zábavného a výpravného lidového divadla dvě pohádky bratří Grimmů – o chytrém selském devčeti, které uhodne jakoukoli hádanku, vyzraje na podvodníky a získá si lásku samotného krále, a o Měsíci, který si pošetilí lidé navzájem kradou, aby ho nakonec svatý Petr pověsil na oblohu mimo dosah jejich všetečných rukou.
Orffova hudba je mnohotvárná, něžná i divoká, komorní i mohutně symfonická, jímavá i strhující, inspiruje se nejrůznějšími styly od vesnických odrhovaček a lidových žánrů přes noblesní operní zpěv až k modernistickým postupům předvídajícím minimalismus. Při tom všem zůstává přístupná a srozumitelná i pro ty, kteří do opery chodí méně často.
V Orffově „divadle světa“ se nejen hraje, zpívá a mluví, ale také notně intrikuje, hraje karban, pije, nadává i miluje, směje i pláče. Malebnost, grotesknost a moudrost pohádek bratří Grimmů ve zpracování Carla Orffa nejlépe ocení publikum starších dětí, teenagerů a dospělých všech generací. Od poslední premiéry Orffovy Chytračky v Národním divadle uplyne letos již 35 let, zatímco Měsíc nebyl v Národním divadle dosud uveden nikdy.


Zpět na homepage