Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Prague Bike Fest 2024

CityBeeCityBee

Menu

Podniky plné alchymie, Skautů, lásky (k jídlu), kafe a čupr-kuřat

redakce@citybee.cz |20. 9. 2017

Naše reportérka Kristina opět navštívila pět nově otevřených podniků a opět pro vás sepsala pět minirecenzí. Určitě si je přečtěte, abyste příště věděli, kam vyrazit za tajemstvím, kam za dobrými kuřaty a kde vám naservírují super snídani. Dozvíte se také, kde se schovat před ruchem velkoměsta nebo kam zajít na kafe s medovníkem.

Text: Kristina Ježková
Foto: Kristina Ježková, archiv podniků

kellyxirfotor.jpg

Záhadný Kellyxír a nad ním půdní laboratoř

Kdo si vzpomínáte na starou dobrou pohádku Pekařův císař – Císařův pekař, určitě víte, že magistr Kelley byl slavný alchymista. Možná ale nevíte, že nějakou chvíli bydlel a experimentoval v domku na Jánském vršku. A už vůbec asi netušíte, že si ten domek před pár lety pronajal jistý Filip Zvolský, který v tu dobu naprostou shodou okolností hledal prostory pro založení muzea alchymie. To teď - i s přilehlou hospůdkou - po delší rekonstrukci znovu otevřelo brány návštěvníkům.

“Odjakživa tu byla pivnice, takže když už jsme dělali muzeum, přidali jsme k tomu i Kellyxír, kam můžete po prohlídce přijít na jedno a nechat v sobě doznít alchymistickou atmosféru,” vysvětlil mi při mojí návštěvě Filip, zatímco jsem si prohlížela záhadné potrubí na stropě podniku. „To vede z půdní laboratoře. Všechno tu testujeme na lidech,“ objasnil mi se smíchem a na vysvětlenou dodal, že interiér je dílem profesionálních výtvarníků.

Na jídelníček jsem se tu nejdřív trochu bála podívat, nakonec jsem ale zjistila, že tady šly experimenty stranou. Názvy jako “homunkulus utopený v octu” nebo “strašidelné zrnko Turka z Ungeltu” sice možná vyděsí, skrývá se pod nimi ale klasický utopenec a turecká káva. 

Ať už se rozhodnete čistě pro návštěvu Kellyxíru, nebo si rovnou prohlédnete i magickou expozici, bát se nemusíte. Tady vás nikdo ani nic neotráví. 

Co jsem ochutnala: Starý dobrý nakládaný hermelín (59 Kč) a půllitr Plzně (39 Kč).

 

Kellyxír

Stylová alchymistická kavárna a vinárna s vynikajícími hotovkami....


 

Keepcup na Zoot.cz
 

Tak trochu jiná "nefastfoodová" Chickin kuřata 

KFC. Všichni si ho zakazujeme, ale stripsy někdy voní až na ulici a touha je občas silnější než vůle… Chuť je to sice nebeská, ale těžko (přinejmenším na duši) nám všem stejně bude.

Řešení tohohle životního dramatu se nově nachází hned u metra na Hradčanské, kde otevřel Chickin – podnik s kvalitním českým kuřecím. To pochází z českých volných chovů, kde všechna kuřata rostou bez antibiotik a v dobrých podmínkách s výběhem a spoustou denního světla. Zabíjena jsou podstatně starší než ve velkochovech a spát smí až devět hodin denně.

Maso v Chickin připravují na spoustu způsobů včetně starých dobrých stripsů. Pod křupavou kůrčičkou tu ale nenajdete žádný pochybný slepenec, nýbrž nemleté celé prsíčko nebo stehýnko. Za hodně podobnou cenu jako v KFC tu navíc člověk dostane podstatně víc jídla, které může zapíjet i domácím jasmínovým ledovým čajem. 

Já jsem byla nadšená jak z celého konceptu, tak i z chuti masa a upřímně doufám, že Chickinu bude přát štěstí i poté, co se mu teď v září objeví konkurence v podobě bistra Grils v Karlíně.

Co jsem ochutnala: Stripsy s omáčkou (99 Kč) a k tomu !hranaté! krokety (45 Kč) a limonádu (45 Kč).

 

Chickin

První restaurace svého druhu v České republice....



chickin.jpg

Pestré a zářivé Bistro Lovely Day 

Je to tu - otevřel další hybrid mezi kavárnou, bistrem a restaurací. Nový podnik za Holešovickou tržnicí má sice ve jméně jednoznačné označení „bistro“, tak jednoduché to s ním ale není. Kromě rychlých obědů a svačin si tu totiž můžete dát i domácí dorty, kafe, luxusní snídani, ale i plnohodnotný oběd nebo večeři.

Stejně pestrý jako menu je i interiér, který je od podlahy až po strop plný dekorací a doplňků, až z toho jde hlava kolem. Kromě černé a bílé si tu totiž pohráli i s reflexní oranžovou a zářivou žlutou, které dělí malý prostor na dvě poloviny. Zeď je tu navíc pokrytá obrázky všech možných druhů, včetně malůvek křídou rovnou na omítku. 

Co se týká jídla, ochutnala jsem tu vanilkový milkshake s domácí máslovou sušenkou, přičemž obojí bylo o dost větší a sytější, než jsem čekala. Samotná chuť mě sice na lopatky nepoložila, ale špatné to taky nebylo. Tak se stavte!

Co jsem ochutnala: Milkshake a sušenka (130 Kč)

 

Bistro Lovely day

Nové bistro Lovely day kousek od holešovické tržnice....



lovely.jpg

Klidný Skautský institut na rušném Staromáku 

Trochu klidu občas potřebujeme všichni. Hledat ho na Staromáku přímo vedle orloje by ale asi napadlo jen málokoho. Novou oázou klidu uprostřed rušného velkoměsta je vedle domu U Minuty Skautský institut, který (jak název napovídá) vedou pražští Skauti. Prostory pro pořádání přednášek, divadelních představení a eventů pro všechny věkové kategorie si tu pronajímají už delší dobu, nově k tomu všemu ale otevřeli i nesmírně milou kavárnu, kde se můžete občerstvit za skautsky férové ceny. 

Co se týká programu, narazíte tu takřka na všechno od koncertů amatérských hudebníků až po zajímavé workshopy. Jedním příkladem za všechny budiž školení “Šéfem nanečisto”, kde zájemce mezi 19 a 25 lety vyzbrojí ostřílení businessmani na život ve světě podnikání. Na některé akce je třeba se předem hlásit, jen tak na kafíčko nebo do čítárny se sem ale dostanete vždycky a ani se nemusíte prokazovat indexem splněných bobříků. Jen si dejte pozor, vchod není nijak zvlášť označený, ale jakmile projdete skleněnými dveřmi v podloubí, stačí už jen vyjít schody nahoru a určitě se neztratíte!

Co jsem ochutnala: Cappuccino (35 Kč)

 

Skautský institut na Staromáku

Zajděte si přečíst knížku na Staromák a ochutnejte skvělou kávu....



skautsky.jpg

Klasická kavárna Plečnik 

Přestože Plečnikův kostel na Jiřáku je teď v rekonstruci, výhled na něj je stejně impozantní. O to víc, když si ho můžete vychutnat s dobrou limonádou a kusem medovníku. Takovýhle luxus vám umožní nová kavárna Plečnik přímo na Jiřáku, jen pár kroků od metra.

Koncept tohohle podniku je naprosto klasický - žádné extravagantní menu ani komplikovaný systém obsluhy. Zkrátka přijdete, sednete, popijete a vychutnáte. Interiér tu pojali spíš minimalisticky, skvěle ho ale doplnili poměrně expresivními originály na stěnách, kde ženy s vyzáblými tvářemi popíjí všelijaké alkoholy nebo se jen tak dívají do prázdna. Kdo je autorem se mi zjistit nepodařilo, každopádně se jedná o stálou expozici, takže přijít se podívat určitě stihnete.

Co jsem ochutnala: Medovník (48 Kč) a limonáda (45 Kč).

 

Plecnik

Nová kavárna na náměstí Jiřího z Poděbrad....



plecnik.jpg

Zajímá vás, jaké další nové podniky naše reportérka Kristina už otestovala? Klikejte a čtěte.

Ze stresu vás vyléčí pivo na Zahrádce nebo čokoládové kuličky z Pannyruty

Zajděte do bytu svojí babičky nebo na koncert v domě, kde žil TGM

4 nové podniky: Unikátní pivoloď nebo skvělá kuchyně na Florenci

NOVÉ PODNIKY: Je libo jedlá hlína, nebo jídlo od bezdomovců?

Výpis článků