Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Kam v Praze na skvělou snídani

CityBeeCityBee

Menu

Market v Holešovicích = Móda, design, jídlo, kafe i tvůrčí atmosféra

redakce@citybee.cz |24. 3. 2017

V březnu se po zimní přestávce vrátil do haly č. 13 v Pražské tržnici znovu pravidelný sobotní trh. Po vzoru podobných akcí například z londýnského Camden Town nabízí mix gastro festivalů a fashion marketů. “Velká část našich značek je mimo oblast módy a oblečení,” vysvětluje v rozhovoru pro CityBee spoluorganizátorka trhů Milana Bazanac Kadlčíková. Co všechno bude letos na Weekend Marketu nového?

Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Evey Taylor


clanky4/mint_FB.jpg

 

MINT market

Pravidelný trh s nezávislou módou, šperky, designem a delikatesami MINT: Weekend...


 

V čem se MINT: Weekend Market 2017 nejvíc liší od loňských marketů? Jaké největší změny jste udělali?
Pro letošek jsme vytvořili novou, designovou kavárnu MINT MIND, která je takovým malým útočištěm pro návštěvníky trhu. Scházejí se tu s přáteli nad šálkem dobré bio kávy a něčím sladkým na zub. Společně se značkou Česká hračka jsme vyšperkovali dětský koutek. Naší srdeční záležitostí je nová dominanta haly – strom nazvaný MINTree. Pomalu se stává maskotem našich trhů a oblíbeným místem k setkávání a fotografování.

Standardně je na návštěvníky každou sobotu přichystáno asi 40 prodejců. Bude se jejich skladba obměňovat?
Máme několik stálých, oblíbených značek, jako je česká designová značka Lovemusic se svěžími a krásnými kabelkami a náušnicemi. Ze streetwearové scény třeba značka PLAZMA LAB spojená s funky digitálním designem nebo naopak něžná jarní nabídka značky Design by Lucie. Více než polovina značek se ale pravidelně obměňuje a každá sobota přináší něco nového a neokoukaného.

clanky4/_DSC8590.jpgDesignová kavárna - jedna z novinek sobotních holešovických trhů.

Základní nabídku prodejců tvoří oblečení?
Projekt MINT: Weekend Market vznikl na odlišném konceptu než ostatní fashion markety. Velká část našich značek je mimo oblast módy a oblečení. Chceme nabídnout návštěvníkům širokou paletu výrobků a služeb. Najdete u nás třeba oblíbený antikvariát s knihami, gramofonovými deskami a retro doplňky - Vinyl&Books&Retro Gallery. Pro domácnost ručně malovaný porcelán značky Vařím v ateliéru, maluju v kuchyni z dílny karlovarské výtvarnice Jitky Tomanové. Nebo přírodní, ručně vyrobenou kosmetiku Naturinka založenou na receptech „od babičky“ a mnoho dalších skvělých nabídek.

Pokud by někdo měl zájem na trhu prodávat své zboží, je to možné? Máte ještě volnou kapacitu? Kolik stojí pronájem jednoho místa?
V současné době máme obsazeny termíny na období březen a duben, pokud ale někdo přijde se zajímavým nápadem, snažíme se vždy najít způsob, jak projekt do našich trhů zapojit. Jestli máte zájem účastnit se MINTu, určitě zkuste vyplnit přihlášku na webu. Pronájem místa se liší v závislosti na délce spolupráce a začíná od 1 200 Kč za jeden termín.

clanky4/_DSC9892.jpg
Zdi zdejší galerie zdobí aktuálně obrazy výtvarnice Kristýny Tůmové.

Návštěvníci se na sobotní trzích mohou taky občerstvit. Co konkrétně je jim k dispozici a bude se gastro-nabídka taky průběžně obměňovat?
V podtitulu našeho trhu jsou mimo jiné zmíněny i delikatesy a na tom si zakládáme. Kromě kavárny máme část naší nabídky prodejců vždy věnovanou jídlu a nápojům. Vybrat si mohou jak milovníci sladkého, tak vegetariáni nebo jedlíci masa. V březnu potěší chuťové buňky návštěvníků koláče a quiche od Adellifood, francouzské klobásy a sýry od Benjamin Duquenoy nebo sushi Huong Ví Viet. Mezi velmi oblíbená prodejní místa trhu také náleží stánky malých, českých vinařství, která se snažíme představit v Praze.

Chystáte nějaký pravidelně se opakující doprovodný program a aktivity k trhům, nebo každý týden bude na návštěvníky čekat nové překvapení?
K MINTu už neoddělitelně patří hudební produkce našeho dvorního DJ S-Bish. Na březen jsme nainstalovali do MINT galerie výstavu obrazů výtvarnice Kristýny Tůmové s pohádkovými malbami plnými barev a zvířecích motivů. Výstava se bude každý měsíc obměňovat. Od poloviny dubna představíme tvorbu studentů z Ateliéru filmové a TV grafiky na UMPRUM. Každý trh je okořeněn i workshopy. Návštěvníci si budou moci například 8. dubna vyrobit přírodní deodorant se slečnami z Kosmetika hrou. Další doprovodné programy zahrnují třeba výrobu autorských designů na trička, peněženek z kazet a mnoho dalších.  

clanky4/_DSC0041.jpg
Udělejte si ze staré kazety novou peněženku!

Ačkoli se trhy jmenují Weekend Market, otevřeno máte pouze v sobotu. Proč? Plánujete se rozkročit i do druhé půlky víkendu?
V novém roce jsme se zatím rozhodli otevírat jen v sobotu a udělat tento den takovým společným dnem pro všechny nadšence designu, dobrého jídla a tvůrčí atmosféry. Jednáme s magistrátem o konání pravidelných trhů minimálně do konce tohoto roku. Na základě březnové a dubnové akce nastavíme další pokračování trhů po zbytek roku a možná i opět rozšíříme na celý víkend.

Plánujete do léta v Praze uspořádat ještě nějakou speciální akci?
Ano, to rozhodně! Už teď můžeme pozvat Pražany a návštěvníky Prahy na již osmnáctý MINT: Prague Fashion Market, který vypukne poslední dubnový víkend v opravdu skvostných prostorách pod zemí a mezi knihami, přímo v centru Prahy na Národní třídě v DUP 36. Jsou to jedinečné, alternativní prostory inspirující svou atmosférou a historií. Budova propojuje funkcionalistickou architekturu minulého století se současným světem umění a designu a bude hostit naše prodejce a bohatý doprovodný program.

 

MINT: Prague Fashion Market 18

MINT market

29.04. - 30.04.

Výpis článků