Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

FOTOREPORT: Milan Cais z Tata Bojs vystavuje svoje staré dveře

doporučujeme | 29. 1. 2017

Milan Cais není pouze bubeníkem v kapela Tata Bojs, ale dělá taky jiný “věci”. Ostatně vystudoval Akademii výtvarných umění (ateliér Socha a Vizuální komunikace). Výtvory z posledních dvou let prezentuje na nové výstavě nazvané Dveře dovnitř. Hlavní téma neodkazuje k 50letému výročí vydání první desky skupiny The Doors, ani není uměleckou kontrarevolucí proti softwaru americké firmy Microsoft. Milan Cais vnímá tak prostý artefakt, jakým jsou dveře, spíš symbolicky jako předěl mezi dvěma světy nebo dvěmi životními etapami (alespoň tak to říkal na komentované prohlídce při vernisáži).

Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: archiv, autor nebo Jiří Zahrádka


 

Milan Cais - Dveře dovnitř

Villa Pellé

27.01. - 26.03.

album/News_Model_News/1352/1.jpg

Třípísmenný nápis vyřezal autor do dveří motorovou pilou. Surově a drasticky, jako dokáže ego zamávat s lidskou povahou. Na výstavě je navíc nápis obrácený vzhůru nohama.

album/News_Model_News/1352/2.jpg

Škvíra k víře. Zřejmě jedna z nejpůsobivějších instalací. Na výstavě bohužel vsazená do jiného prostoru než na fotce, ale navíc ozdobená malými andělíčky z mosazných klik.

album/News_Model_News/1352/3_VillaPelle_MilanCais(c)JiriZahradka-small.jpg

album/News_Model_News/1352/4.jpg

Nahoře autor Milan Cais. Foto: Jiří Zahrádka
Dole setkání dvou světů, dvou protikladů, které se v člověku odedávna sváří. Tentokrát je neodděluje žádná vertikální dveřní stěna, ale deseticentimetrové prázdno mezi špičkami zobáků. (Mimochodem, černý pruh je odlitý z asfaltu, což je materiál, který autora nyní hodně baví, tak třeba příště vystaví i kus dálnice.)

album/News_Model_News/1352/5.jpg

Jedno z prvních děl, se kterým je návštěvník konfrontovaný po vstupu do galerie Villy Pellé vedle Hradčanské, symbolizuje až příliš mnoho problémů najednou. Pokud zvládnete složit židli z obchodu IKEA, můžete se pustit i do takovéhoto náročnějšího úkolu.

album/News_Model_News/1352/6.jpg

Obyčejná klika od dveří, řekne si nevšímavý čtenář. Fotografie totiž zkresluje měřítko objektu, který je ve skutečnosti téměř tři metry dlouhý. Je vyrobený ze dveří domu, kam se Cais před 10 lety nastěhoval. Tehdy mu přišly dveře odporné, dnes je vystavuje jako umění. (No, nekuptet to!)

album/News_Model_News/1352/7.jpg

Autorův podpis najdete v pravém dolním rohu asi 20 akvarelů, z nichž velká část vznikla až v posledních týdnech před výstavou. Hodně důležité jsou názvy jednotlivých maleb, které obrazu vdechují specifický význam. (Prostě až si je přečtete, pochopíte.)

album/News_Model_News/1352/8.jpg

Výstava je členěná do tří pater, přičemž dvě spodní zrcadlí Caisovu nejnovější tvorbu (slovy autora zde spatříte “čistý a vychytaný instalace”). Na půdě najdete autorův umělecký “bordel”, jenž vyprodukoval za celý svůj život a “zračí mojí minulost”. Tady je mnohem víc znát jeho hravý přístup k tvorbě (na fotce nad textem objekt nazvaný "Absolut Life"). Podle Caise jsou pro aktuální výstavu příznačná tři klíčová slovní spojení: tajemství, moment překvapení a okamžik rozhodnutí.

 

Milan Cais - Dveře dovnitř

Villa Pellé

27.01. - 26.03.

Závěrem ještě citace z intra k výstavě. “Jakkoli si jeho (Caisova - pozn. autora) tvorba zachovává přirozenou lehkost, pointa bývá lehkonohá zřídka. Větší příklon k subtilnosti naopak dokládá nejen tematika, ale i technické zpracování, ať jsou to drásavé vrypy, nápisy z hřebíků nebo akvarel, který dostal v jeho aktuální prezentaci nezvykle velký prostor,” uvedl v popisu k výstavě její spoluautor Radek Wohlmuth.

Výstava bude k vidění až téměř do konce března. Jste zváni na doprovodný program:
komentované prohlídky s Milanem Caisem: 16. 2. a 9. 3. od 18 hodin
workshopy s umělcem pro děti: 26. 2. a 12. 3. od 15 hodin
koncert Tata Bojs v zahradě Villy Pellé: 26. 3. od 20 hodin


přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!