Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Aukční salon výtvarníků: Kupte si obraz, pomůžete dobré věci

tisková zpráva | 21. 11. 2016

Letošního již 13. aukčního salonu výtvarníků se účastní 388 autorů, kteří Kontu Bariéry darovali 448 uměleckých děl. Výnos z charitativní aukce současného českého umění opět poslouží na financování stipendií pro studenty středních a vysokých škol s těžkým postižením. Mediálním partnerem akce je i portál CityBee.

Všechna umělecká díla budou vystavena v Křížové chodbě Karolina od 16. listopadu do 2. prosince. Aukce se bude konat v neděli 4. prosince od 13 hodin v Modré posluchárně Karolina.

„Aukční salon výtvarníků je oprávněně chloubou a pýchou Konta Bariéry. Podařilo se nám totiž vytvořit něco unikátního – výborný projekt s více než dvacetiletou tradicí, přehlídku současného českého umění a originální charitativní dražbu. V nadaci si Aukční salony výtvarníků považujeme také proto, že jsme kolem nich shromáždili za ta léta desítky lidí, kteří se na naši aukci těší. Účastní se jí, podporují nás a sami si dělají radost uměním,“ přibližuje výjimečnost akce Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry.



album/News_Model_News/1304/DSC_0662.jpg
 

Letošní aukční salon výtvarníků bude provázek i doprovodný program. Konto Bariéry ve spolupráci s agenturou Nydrle představí projekt tzv. „živého umění“. Tři čeští výtvarníci, Věra Tataro, Jakub Špaňhel a Petr Kožíšek, budou tvořit umělecká díla v přímém přenosu. Diváci navíc budou mít možnost vést jejich štětec a ovlivnit výslednou podobu děl. Obrazy, které společně vytvoří, budou vystaveny na 13. aukčním salonu výtvarníků a vydraženy prostřednictvím aukčního portálu Aukro.cz.

➤ SEZNAM VŠECH DĚL věnovaných do 13. aukčního salonu včetně jejich vyvolávací ceny

Projekt vybral desítky milionů

Významný charitativní projekt Aukční salon výtvarníků provází Konto Bariéry již od roku 1993. Každé dva roky přední čeští i slovenští umělci věnují svá díla Kontu Bariéry, které je vystaví a následně vydraží. S nápadem oslovit výtvarníky rozmanitých žánrů a požádat je, aby věnovali jedno své dílo do charitativní aukce, přišel v roce 1993 Jan Kačer. Během 23 let Konto Bariéry uspořádalo 12 aukčních salonů. Vydražila se na nich díla za desítky miliónů korun.

Peníze z aukcí pomáhají financovat stipendia mladých lidí, studentů středních a vysokých škol. Fond Stipendium Bariéry zřídilo Konto Bariéry v roce 2000. Je určený pro středoškoláky a vysokoškoláky z řad těžce zdravotně handicapovaných studentů. Měsíční příspěvek ve výši 1000 až 4000 korun není podmíněn studijními výsledky. Jedná se o sociální podporu, která pomáhá hradit část nákladů spojených se studiem.

 

Konto Bariéry

První a dosud jediná kontinuální veřejná sbírka, které se více než dvacet let účastní...



album/News_Model_News/1304/DSC_0657.jpg

album/News_Model_News/1304/DSC_0659.jpg

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!