Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Pět nových podniků, které by vás neměly minout

doporučujeme | 11. 8. 2016

V Praze se v průměru otevře jeden nový podnik každý den. Abyste se v té záplavě dokázali zorientovat, rozhodli jsme se vám kromě kompletního přehledu nováčků servírovat v nepravidelných dávkách i výběr toho nejzajímavějšího. Takže tady je první pětice, která pražskou scénu obohatila o speciální masové koule, zmrzlinové květiny, gin s tonikem a irským mechem, old-schoolové hry a unikátní japonské barbecue.

Text: Lukáš Rozmajzl

clanky4/srpen5.jpg 

Foto: Pět nováčků. Jestli chcete vědět, kdo na fotce chybí, čtěte dál.

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-01.jpgLuxusní italská zmrzlina v unikátní podobě | Amorino
V červenci otevřené Amorino na Malé Straně se chlubí, že momentálně nabízí nejlepší zmrzlinu v Praze, respektive sorbety na bázi vody a gelata na bázi mléka. Je to první česká pobočka celosvětové sítě, která se vyznačuje specifickým způsobem servírování, kdy je zmrzlina vrstvena ve slabých plátcích do tvaru chladivé růže.

Největší porce do kornoutu stojí 150 korun, ale můžete tak ochutnat klidně 10 různých příchutí - třeba veganskou verzi čokoládového sorbetu, limetkovou s bazalkou nebo směs ananasu, marakuji a citronové trávy. “Vše je bez jakýchkoliv konzervantů, barviv a dochucovadel. Kromě toho nabízíme makronky plněné našim gelatem, nebo milkshaky z naší zmrzliny a samozřejmě kávu,” doplňuje manažer Vojtěch Kučera.

 

Amorino

...



clanky4/Three_roses.jpg 

Amorino servíruje zmrzlinu ve speciálním tvaru růže, můžete tak ochutnat několik příchutí. Foto: Amorino

clanky4/SavedPicture.jpg 
Interiér podniku na Malostranském náměstí. Foto: autor

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-02.jpgMasové koule o třídu lepší než v IKEA | Brixton Balls
“Chceme vyvrátit zkreslenou představu, že masové koule jsou IKEA,” prohlašuje dvojice zakladatelů, kteří do Prahy dokouleli unikátní koncept streetfood bistra specializovaného na masové koule Brixton Balls. Ty jsou podávány v optimální porci po třech kusech, doplněny omáčkou, rýží a zelím. Jako přílohu můžete zvolit taky domácí hranolky. Majitelé bistra doporučují vyzkoušet variantu s pikantním hovězím nebo hovězí & čedar.

Pokud chcete ochutnávat, objednejte si sliders - minihamburger s jednou koulí v housce s omáčkou. A k dispozici je i vegetariánská varianta s čočkovým základem. Mimochodem zakladateli podniku jsou Tim Simeon, hudební producent spolupracující v minulosti s Davidem Bowiem nebo Massive Attack, a Luděk Netušil, jenž prošel italskou restaurací Divinis.

 

Brixton Balls

Masové koule?! Ne, to není IKEA. Zkuste Brixton Balls na Vinohradech....



clanky4/IMG_9427-kopie.png 

Jeden ze zakladatelů podniku pochází z londýnského předměstí Brixton, odtud název. Foto: Brixton Balls

clanky4/_DSC4103-kopie.jpg 
Bistro najdete na Vinohradech, kus nad náměstím Míru. Foto: Brixton Balls

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-03.jpgDrink s jedlými diamanty. A pořádně zamíchat! | Gin & Tonic Club
Gin & Tonic Club se nedávno přestěhoval do nových prostor. To by v zásadě mohla být jen formální změna, ale v případě tohoto podniku je spojená i s revoluční proměnou celého konceptu. Klub se totiž rozrostl o luxusní zahrádku a hlavně malou restauraci, kde je pouze pět stolů, ale servírují unikátní pětichodové degustační menu (třeba marinované chorizo na medu a kávě). Základem je ale pořád bar rozdělený na hlavní sál (Lounge) a menší prostory pro privátní akce a degustace (Club).

“Bar má v nabídce 220 druhů ginů od výrobců z celého světa a 34 druhů klasických i ochucených toniců. Ingredience tvoří jak tradiční přísady, tak si hosté můžou ve svém drinku dopřát i například dým z dubového sudu po burbonu, listy eukalyptu, chaluhu, irský mech, jedlé diamanty nebo sušeného tuňáka - celkem víc než 180 ingrediencí. Naprostou raritou baru je pak Gin & Tonic s planktonem nebo slanou cukrovou vatou s parmezánem,” popisuje Silvia Bachanová. Hosty zároveň zve na druhou půlku srpna na dívčí zápasy v gintonikovém želé.

 

Gin & Tonic Club

Milujeme gin, milujeme tonic a baví nás vymýšlet originální drinky, které jinde...



clanky4/GTCGarden1.jpg 

Klubu teď dominuje velká letní zahrádka. Foto: Gin & Tonic Club

clanky4/GTCRestaurace.jpg 
Novinkou je taky malá restaurace, která bere jenom pět rezervací za večer. Foto: Gin & Tonic Club

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-04.jpgUgrilujte si kus Japonska! | Hiro Restaurant
Další z nových pražských unikátních podniků najdete kousek vedle Kulaťáku. Hiro restaurant totiž nabízí takzvané yakiniku, tedy japonský styl barbecue. Gril je mimochodem zabudovaný do každého stolu, takže si maso pod dohledem personálu můžete připravit sami. Nebo se spolehnout na umění šéfkuchaře, kterým je Mr. Junbo.

“Specializujeme se převážně na hovězí maso. Nabízíme Joshu Wagyu jakosti A5, což je to nejkvalitnější hovězí, které se dá koupit, dovezené přímo z Japonsko,” chlubí se Tommy Szakal. Maso se podle něj vyznačuje nejvýraznějším mramorováním na světě, což zajišťuje výbornou kvalitu svaloviny s vysokým podílem žádoucího vnitrosvalového tuku. Od září se jídelní lístek rozšíří také o klasické sushi. A mimochodem, spoluvlastníkem podniku je politik a podnikatel Tomio Okamura.

 

Hiro

Vítejte v první a jediné autentické restauraci specializované na japonské yakiniku ve...



clanky4/hiro.jpg 

Z Hiro nám zatím moc fotek neposlali... Foto: Hiro

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-05.jpgOldschoolová herna v srdci metropole | Joystick
Kdo si hraje, nezlobí. Takže vezměte útokem Joystick vedle Václaváku! Jestli tady chytíte nějakého Pokémona, to netušíme, ale rozhodně tady můžete na starých hracích strojích zavzpomínat na legendární hry. “Momentálně u nás najdete například Mortal Kombat 2 a 4, Metal Slug, Golden Axe, Streets of Rage, Virtua Cop nebo Terminator 2,” popisuje Patrik Fiala. Vedle videoher mají na skladě i flippery (hrací stroje ovládané několika páčkami a kuličkou).

Joystick ale funguje taky jako bar s občerstvením, podobně jako americká síť Barcade. Hlavním pivem jsou v pražském podniku Únětice, nicméně v nabídce pivotéky je i dlouhý zástup speciálů, včetně těch zahraničních. Neplatíte vstupné, jednotlivé automaty jsou na mince a občas je některý ze strojů v módu free play. Do budoucna se plánují i turnaje v nejrůznějších hrách.

 

Joystick

Pivo a oldschoolové arkádové hry v centru města....



clanky4/d.jpg 

Zavzpomínejte te a hrajte si! Foto: Joystick

clanky4/b.jpg 
Interiér Joysticku, kde si můžete mezi střílečkami dát třeba pivní speciál. Foto: Joystick

A pokud je vám těchto pět nováčků málo, prohlédněte si kompletní přehled všech nových podniků, které se otevřely v posledních týdnech, navíc jsou rozdělené do jednotlivých městských čtvrtí.

[autoripodpisy/LukasRozmajzl.jpg]

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!