Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

5 důvodů, proč si letos nenechat ujít Karlovarský filmový festival

doporučujeme | 28. 6. 2016

Minulý rok se Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ve velkém stylu přehoupl do své druhé padesátky. Organizátoři nicméně ani po jubileu jedné z nejstarších akcí svého druhu na světě nic neslevují a i letos bude oslava filmu velkolepá a dostatečně pestrá, aby uspokojila i ty návštěvníky, kteří neplánují trávit celé letní dny v klimatizovaných kinosálech.  

469570_10150595316906924_172435853_o.jpg

1. důvod – Filmová hostina letos nabídne opravdu vybrané lahůdky

Jubilejnímu ročníku loni chyběla k dokonalosti jediná, zato zásadní věc – skutečně silný filmový program. Především se nepodařilo dosáhnout na  hity z klíčových filmových festivalů. Letos však dramaturgie pořádně zapracovala a výsledkem je jedna z nejsilnějších a nejatraktivnějších programových sestav za poslední léta.

Mezi cennou kořistí by neměl uniknout pozornosti vítězný snímek z letošního Berlinale Požár na moři, který zachytil nevšední život starousedlíků na ostrůvku Lampedusa zmítaného uprchlickou krizí, ani hluboce lidská rakouská komedie Toni Erdmann. Tu si v Cannes kritika a diváci zamilovali, což dávali najevo živými reakcemi během projekce, zatímco porota ji trestuhodně opomenula.

Chybět nebude ani vypjaté drama Zkouška dospělosti rumunského režiséra Cristiana Mungiu (Oscar za film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny) či překvapivě střízlivá novinka Pedra Almódovara Julieta.

765-atmosfery-2015.jpg

2. důvod – Vary poskytnou pořádnou lázeň i sluchovým orgánům 

Díky bohatému doprovodnému programu může Varům závidět leckterý hudební fesťák. Zvučných jmen je letos nepřeberné množství. Letní kino rozezvučí 7. července Aneta Langerová, která spojí síly s Karlovarským symfonickým orchestrem a v nových aranžích tak zazní nejen písně z jejího nejnovějšího alba.

Již tradiční sobotní ČEZ Energy festival bude hostit populární kapely jako The Prostitutes, Klara, Portless a MIG 21. Pódium v domě České televize bude patřit například skupinám Yellow Sisters, November 2nd, Zrní či Vltava. Dobrou zprávou pro milovníky hudebních klubů, které nikdy nespí, je, že legendární Aeroport se přesouvá zpět do centra festivalového dění a bezesné noci budou mít odteď adresu v bývalém hotelu Passage na konci pěší zóny T. G. Masaryka.

464-atmosfery-2015%281%29.jpg

3. důvod – Lov hvězd nebude stát na malých rybách

I před červeným kobercem se dá v napjatém očekávání strávit pěkná část festivalového dne. Ani letos nebude vadit, zda bude pražit slunce, či se mraky nad Vary efektně protrhnou. Přijede přeci charismatický hollywoodský herec Willem Dafoe, k jehož poctě bude uspořádána projekce snímku Martina Scorseseho Poslední pokušení Krista v Letním kině (3. 7. ve 23:00).

Fanynky se po roce setkají s čerstvým sexsymbolem Jamiem Dornanem, který společně s křehkou kanadskou herečkou (pánové nepřijdou zkrátka!) Charlotte Le Bon uvede dlouho očekávaný snímek Anthropoid natáčený celé loňské léto v Praze. Pokročilí filmoví diváci si určitě užijí i přítomnost osobitého režiséra Charlieho Kaufmana, jehož poslední film Anomalisa proběhl na jaře českými kiny.


[350-willem-dafoe-foto-brad-trent.jpg]
Willem Dafoe

4. důvod – Slavnostní zahájení nabídne perfektní scénář

Ti, co se chystají přijet na prodloužený víkend, budou mít v pátek o zábavu postaráno. Scénář je jasný: poté co se uklidní šílenství v okolí červeného koberce, se cca v 19 hodin hned v několika sálech hotelu Thermal rozběhnou veřejné projekce zahajovacího filmu Anthropoid, v němž se Jamie Dornan a Cyllian Murphy v rolích legendárních odbojářů budou prohánět ulicemi protektorátní Prahy.

Poté, co se emoce usadí, se před jedenáctou hodinou v údolí rozzáří slavnostní ohňostroj, po němž prostranství před Thermalem zaplní slastné tóny těch největších filmových melodií v podání naprostých profíků – Českého národního symfonického orchestru. Dobít energii z nabitého večera pak můžete například na Tropical Island Party v klubu Peklo s tanečnicemi, 3D laser show a luxusními vodními dýmkami.

897-anthropoid.jpg
film Anthropoid


5. důvod – Počasí bude shovívavé!

Důležitým faktorem festivalové existence je i počasí. Přeci jen není nad to, trávit čas mezi projekcemi v parcích, neproležet půlku festivalu s úpalem, netrávit ranní fronty na lístky v zimnici pod pláštěnkou a neobávat se, že stan opět odnese přílivová vlna. Meteorologové mají pro letošní rok výbornou zprávu – během prodlouženého víkendu nás nečekají úmorná vedra a nanejvýš spadne pár kapek. Takže ideální festivalové počasí, i když je třeba stále brát na vědomí, že karlovarské mikroklima by mělo být zařazeno mezi paranormální jevy.

029-atmosfery-2015.jpg

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!