Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Celá Praha slaví! Aneb nej akce na oslavu 700 let Karla IV.

doporučujeme | 8. 3. 2016

Rok 2016 nebude patřit jen olympiádě v Riu de Janieru, ale také 700. výročí od narození českého krále a římského císaře Karla IV. Slavit se bude v Německu stejně jako po celé České republice. Tady máte výběr nejzajímavějších pecek, na které se můžete vypravit v Praze! Ať už si vyberete ochutnávání dobových pokrmů a nápojů, koncerty nebo zajímavé výstavy, litovat nebudete.

Připravila: Petra Šarešová

prague-1168302_1280.jpg


Koncert pro největšího Čecha Karla IV. a nejmenšího Čecha Hurvínka I.
Oslavné akce můžou bavit úplně všechny, a to napříč generacemi. Přesně tak tomu bude u koncertu ve Foru Karlín, na němž se představí nejen protagonisté Divadla Spejbla a Hurvínka, ale i kapela studentů a absolventů Jedličkova ústavu The Tap Tap. Oslavte císařovy 700. a Hurvínkovy 90. narozky!


Všechno nejlepší, Karle IV.!
Karlovo náměstí se na jeden víkend přemění v historické tržiště, kterých bylo k vidění ve 14. století nespočet. Dobovou atmosféru dokreslí středověká hudba, stánky s tamnějšími lahůdkami a nápoji, řemesla, žongléři a kejklíři. Samozřejmostí je i historický průvod a večerní (už moderní) koncerty.

 

Všechno nejlepší, Karle IV.!

Městská část Praha 2

07.05. 12:00


Open air koncert k poctě Karla IV. s podtitulem "Noc na Karlštejně"
Tak trochu netradiční bude koncert Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK na Staroměstském náměstí. Každá část bude připomínat významné body života Karla IV. Třeba zvonění týnských zvonů a slavnostní fanfáry budou symbolizovat narození budoucího římského císaře. Slavností koncert zakončí skladby z filmového muzikálu Noc na Karlštejně.

 

Open air koncert s podtitulem Noc na Karlštejně

Univerzita Karlova

11.05. 17:00


Gastronomie v době Karla IV.
Do přípravy speciálních akcí se zapojují nejen kulturní subjekty. Vysoká škola hotelová v Praze si připravila představení pokrmů a nápojů servírovaných ve 14. století. Přijďte se podívat, jaký chléb, ulovenou zvěř, víno a dobroty francouzské kuchyně měl císař nejradši!

 

Gastronomie v době Karla IV.

Vysoká škola hotelová

11.05. 10:00


Civitas Carolina aneb stavitelství doby Karla IV.
To, že Karel IV. nechal vystavět stovky památek od Karlova mostu po Katedrálu sv. Víta, jste už určitě slyšeli. Rozmach stavitelství ukáže výstava v Národním technickém muzeu. Z velkých stavebních strojů uvidíte funkční repliku středověkého dřevěného jeřábu na lidský pohon nebo gotického beranidla.

 

Civitas Carolina

Národní technické muzeum

12.05. - 05.02.



prague-1159809_1280.jpg


Císař Karel IV.
Jedna z nejvelkolepějších výstav bude k vidění ve Valdštejnské jízdárně. Poznáte Karla IV. takového, jaký opravdu byl. Bez příkras a předsudků. K vidění bude přes 170 podivuhodných exponátů vypůjčených z více než stovky nejprestižnějších evropských a amerických muzeí.

 

Císař Karel IV. 1316–2016

Národní galerie

15.05. - 25.09.


Oslavy 700. výročí narození Karla IV. - 7 výstav na Pražském hradě
Sídlo králů si připravilo hned sedm perfektních výstav. Určitě byste měli stihnout mimořádné vystavení Českých korunovačních klenotů, které jsou jinak k vidění jen v době volby prezidenta. Stěžejní expozicí bude Žezlo a koruna v Císařské konírně a Koruna království v Jízdárně Pražského hradu.

 

Oslavy 700. výročí narození Karla IV.

Pražský hrad

15.05. - 10.10.


Česká filharmonie - Pocta Karlu IV.
Orchestr v čele s dirigentem Jiřím Bělohlávkem připomene významné výročí císaře Karla IV. koncertem ve Svatovítské katedrále. Kromě skladeb Antonína Dvořáka a Jiřího Suka se bude hrát i Pocta Karlu IV. Kantáta pro mužský sbor a orchestr od Petra Ebena.

 

Pocta Karlu IV.

Česká filharmonie

17.05. 20:00


Prague Food Festival
Na prvotřídním labužnickém festivalu v zahradách Pražského hradu budou mít návštěvníci šanci okusit nejen moderní pochoutky, ale také pokrmy a nápoje, které jim připomenou 14. století a dobu slavného českého krále a římského císaře Karla IV.

 

Prague Food Festival

Prague Food Festival

27.05. - 29.05.


Rekonstrukce korunovace Karla IV.
Zajímá vás, jak vypadaly velkolepé oslavy, když se Karel IV. stal českým králem? Univerzita Karlova s Magistrátem hl. m. Prahy daly hlavy dohromady a podle historických pramenů vám korunovaci ukážou. Korunovační průvod a rytířský turnaj budou také!

 

Rekonstrukce korunovace Karla IV.

Univerzita Karlova

03.09. - 04.09.



doclanku.jpg


Pár perliček na závěr. Věděli jste, že...
... se Karel IV. narodil 14. května 1316 nejspíš v Domě u Kamenného zvonu?
... byl prvním českým králem, který se stal císařem Svaté říše římské?
... celkem měl 12 manželských dětí a spoustu levobočků?
... rád jedl hlavně hodně masa, proto ho trápila nemoc dna?
... miloval francouzskou módu, až mu papež vytýkal nošení upnutých kalhoty a krátkého kabátce?
... si podle jedné teorie vybral pro založení Karlova mostu speciální datum? A to 9. července 1357, v 5 hodin 31 minut - kombinaci 1–3–5–7–9–7–5–3–1.

kareleeeeeeee.jpg
Antependium s Kristem a Trůnem Boží milosti, kolem 1370 (Národní galerie)

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!