Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Guerilla v Praze i New Yorku: Skvělé nápady vás překvapí

doporučujeme | 21. 1. 2016

Praha má aktuálně přes 7 500 ulic. Využijte potenciál takto velkorysého prostoru a prolomte jeho unylý pouliční kód uměleckými nebo ryze praktickými urban vychytávkami. Nemusíte být kdovíjaký Banksy, abyste z Prahy udělali ještě lepší město. V minulosti skvěle posloužila pletací příze nebo pár macešek. Už zítra tu mohou být díky vám třeba houpací síť, posilovací cihly nebo pop-up cimbál.

Autorka: Petra Baumruková

clanky4/HacknetePrahu.jpg

Při vylepšování Prahy se můžete inspirovat v minulosti, ale i v New Yorku. Iniciativě se meze nekladou. Samozřejmě to musí být, pokud možno, v rámci zdravého rozumu a zákonů.

Z historie partyzánů

Zajímavé vylepšení veřejného prostoru zajišťuje například partyzánské pletení (známé také jako Guerilla Knitting nebo Yarn Bombing) nebo partyzánské zahradničení (Guerilla Gardening). Jejich české kořeny sahají do doby okolo roku 2010. Oplétaly se kdejaké sloupy, stromy a lavičky (například na náměstí Winstona Churchilla), vyrůstaly minizahrádky (například před kinem Aero) a kultivovala se kosodřevina. 

clanky4/guerillaknitting.jpg
Pletací báby a Guerilla Knitting v akci.

Přestože největší boom přízových ok a břízových semen pominul, stále můžete narazit při procházkách metropolí na nové výtvory. Kdo by se v tomto směru rád angažoval a zároveň organizoval, má možnost se spojit například s Pletacími bábami nebo skupinami Guerilla Knitting a Guerilla Gardening Prague

clanky4/guerillagardening.jpg
Výsadba v podání Guerilla Gardening Prague.

Mezi oblíbené partyzánské projekty patří také mladší Guerilla Poetring, tedy básně ve veřejném prostoru, za kterým stojí Blanka Fišerová. 

clanky4/guerillapoetring.jpg
Guerilla Poetring básní v ulicích.
 

Zkuste to jako shnilé jablko

Chytré, často recyklované vychytávky, které zlepšují město i náladu lidí v něm. To je newyorská iniciativa Rotten Apple.

clanky4/rotten_apple_PRACTICE_720.jpg
Rotten Aplle a trocha podmnožin.
 

Nechejte se inspirovat některým z aktuálních 47 hacknutí města a vytvořte třeba posilovací cihly, houpací síť nebo rozezvučte ploty:

clanky4/cihli.jpg
Udělejte z Prahy jednu velkou openair posilovnu a budete mít svaly tvrdé jako beton.

clanky4/sit.jpg
Najděte dva sloupy, natáhněte plachtu a hoďte město do klidu.
 

clanky4/rythm.jpg
Zběsilý rytmus velkoměsta, nebo pohodová brnkačka?
 

clanky4/volejbalova_sit.jpg
Vyzvěte sousedy na pouliční volejbalový match. Beachvolejbalová hřiště jsou stejně pořád plná.

clanky4/lavicka.jpg
Stromovka, Letná, cyklostezky. Laviček mají plno, ale návod, jak se po sportovním výkonu správně protáhnout, žádný. Pojďme to změnit!
 

Narazili jste v pražských ulicích na podobné urban vychytávky? Nebo jste dokonce někajou už vytvořili? Pochlubte se nám!

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!