Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Předpovědi pro rok 2015: Jak to dopadlo s kvízy, únikovkami i vývary

doporučujeme | 29. 12. 2015

V únoru jsme si zahráli na prognostiky a vydali článek o pěti nových trendech, které měly v letošním roce omámit Prahu: Vývar v kelímku, čaj Matcha, snídaňové párty, kvízy v hospodách, únikové hry. Po roce musíme konstatovat, že minimálně ve třech novinkách se naše předpovědi strefily do černého, dvě jsou spíš plichta.

Text: Lukáš Rozmajzl

clanky4/uvodni2.jpg 

Aby bylo všem jasno, pod odkazem níže najdete původní text, který na CityBee vyšel v polovině února. Zkusili jsme v něm odhadnout, čím bude letos česká metropole pulsovat:

Nové trendy 2015: Víme, čím bude žít město v letošním roce

Tak a teď nemilosrdné hodnocení našich věšteckých schopností:

%C4%8D%C3%ADsla/blue-01.jpgVývar v kelímku

Přesná trefa do černého. Spíš bychom si troufli tvrdit, že jsme předběhli dobu. O masovém nebo zeleninovém vývaru jako horkém nápoji bez nudlí, masa nebo zeleniny bude letos v zimě ještě víc slyšet. (Pokud tedy u Muzea napadnou alespoň dva milimetry sněhu…)

Hlavním iniciátorem této novinky jsou autoři projektu Vývar Silák. O minulé zimě vařili punkově, jen hrnec denně, letos prý asi 150 litrů na jednu várku. Dodávají už do pěti pražských podniků: Paralelní Polis, The Farm, Bistro 8, Tu Kafé a kavárny Do Větru, plus je můžete osobně potkat na trzích na Náplavce. “Vaříme vývar protože nám předně chutná a rádi ho čirý pijeme místo kávy či čaje v kanceláři,” vysvětluje Anna Grosmanová.

Podle Dany Sobotkové z kavárny Do Větru mají o “čepovaný” vývar větší zájem ženy než muži. Od prosince je tento nápoj k dostání taky v obchodě The Real Meat Society v Náplavní ulici. Další kavárny by od ledna měl zásobovat projekt Konečně vývar, který zatím dodává vývar jen jako surovinu pro vaření.

CityBee vs. Křišťálová koule 1:0

clanky4/silak.jpg Vývar místo kafe? Proč ne. (Foto: Vývar Silák)

%C4%8D%C3%ADsla/blue-02.jpg Čaj Matcha

Před necelým rokem jsme psali, že “je jen otázkou času, kdy i u nás propukne šílenství po čaji Matcha.” Teď přiznáváme, že pobláznění davů se nekonalo, ale sytě zelený nápoj z jemně mletých čajových lístků se z nabídky pražských podniků taky úplně nevytratil. Jak uvedl už v únoru Martin Hanker za tým čajovny Dharmasala: “Popularita matchi v poslední době úzce souvisí s tím, že jsme 'objevili' variantu matchi na vaření, která se přidává do míchaných nápojů nebo jídel.”

Tento trend ostatně potvrdilo i říjnové otevření prvního kamenného obchodu Matcha Point v Osadní ulici v Holešovicích. V nabídce mají mimo jiné i Matcha Latté, zelené zákusky nebo samozřejmě japonský čaj Matcha. Ten si zřejmě do budoucna uchová statut delikatesy pro fajnšmekry z čajoven.

CityBee vs. Křišťálová koule - plichta, takže pořád 1:0

clanky4/matchatea.jpg

Z MatchaTea se dá udělat téměř vše (foto: MatchaTea)

%C4%8D%C3%ADsla/blue-03.jpg Snídaňové párty

Znělo to vlastně velmi logicky - když jsou tak populární brunche, pojďme lidem nabídnout snídani s pestrým programem. Radlická kulturní sportovna pořádala Ranní odvazy, kde jste si mohli zacvičit jógu, absolvovat masáž a k tomu zdravě posnídat. Jenže… “Ty akce u nás dělala jedna holčina. A upřímně se jí to moc nedařilo. My Češi jsme na to moc usedlí,” myslí si Jakub Zajíc.

Opačnou zkušenost mají v Soup in the City, kde se koncept pártysnídaní uchytil. "Pořádáme je každou poslední sobotu v měsíci. Na akci vypisujeme rezervace předem a ty jsou zamluvené vždy za krátkou chvíli," odpověděla Jana Zvolánková. Pokud chcete vyrazit, zatrhněte si v kalendáři 30. ledna 2016.

Stálicí na tomto poli jsou také každoměsíční inspirační nakopáváky v podobě setkání, která už několik let připravuje tým Creative Mornings Prague. V lednu plánují další akci.

CityBee vs. Křišťálová koule - zase plichta, takže pořád 1:0

 

Soup in the city

Od května 2016 dočasně uzavřeno....

 
 

CreativeMornings Prague

Inspirativní ranní přednášky. Vstávejte jinak pravidelně každý měsíc....

 

%C4%8D%C3%ADsla/blue-04.jpg Kvízy v hospodách

Další silný trend, kterého pokud jste si nevšimli, pak zřejmě žijete někde na vesnici hodinu jízdy od metropole. Do mnoha pražských podniků už se nechodí “na jedno”, ale “na jeden” - myšleno kvíz. Je to něco podobného jako svého času Riskuj na televizní obrazovce, jen moderátoři jsou při těch hospodských hrách vtipnější než Jan Rosák. "Zájem o kvízy stále roste," potvrzuje Marek Fišer za PubQuiz.cz. Zábavu dodávají do Mie Frais na Smíchově, U Zábranských v Karlíně, Vinohradského pivovaru a na konci roku zahájili spolupráci s novým Molem22 v Holešovicích.

Na chytrý kvíz od stejnojmenné společnosti chytrykviz.cz můžete vyrazit každý týden do Jo's garáže, Slušného kanálu nebo Café v lese. Poslední jmenovaný podnik organizuje i vlastní ligu, do které se přihlásilo už 53 týmů.

Na závěr ještě jednu hádanku, kterou před Vánoci přitáhl šéf CityBee z jednoho kvízu a mučil jí nás všechny: Co nenajdete na Maltě a v Monaku? (Dáme vám čtyři nápovědy: 1) ocel 2) semafor 3) vejška 4) Wabi Daněk.)

CityBee vs. Křišťálová koule 2:0

clanky4/kviz.jpg

I tohle byla jedna z letošní cen pro vítěze kvízu. (Foto: chytrykviz.cz)

%C4%8D%C3%ADsla/blue-05.jpg Únikové hry

Za poslední předpověď bychom zasloužili rovnou tři bludišťáky, protože únikové hry v letošním roce nejen potvrdily své pevné místo na pražské scéně, ale velký zájem o ně nechal vyrůst několika novým podnikům, jako je třeba Locked in Prague nebo ExitGamePrague.

Zároveň od poloviny letošního roku se v centru Prahy staví velké centrum únikových her. “Otevření první fáze, a sice her Středověký žalář a Dům duchů, je plánováno na leden 2016, čímž hráčům chceme přinést výrazně atmosferičtější a technologicky pokročilejší hry, než na jaké byli dosud zvyklí,” prozradil Tomáš Kučva z únikovky The Chamber.

O hodnocení roku 2015 jsme požádali i další hráče na pražském únikovém nebi:

The Chamber

Zájem lidí dle očekávání v roce 2015 exponenciálně vzrostl. Zatímco loni touto dobou bylo povědomí o únikovkách takřka nulové, dnes již téměř každý o tomto konceptu alespoň slyšel. Naopak nijak zásadně se nezměnila věková skupina návštěvníků, stále jde o doménu skupin přátel a párů ve věku 20-30 let a rodin s dětmi. Výrazně se však mění poměr Čechů a turistů ve prospěch prvně jmenovaných,” dodává Tomáš Kučva.

 

THE CHAMBER Escape Game Prague

Studio The Chamber je světově uznávaným a oceněným tvůrcem únikových her a tzv....


 

MindMaze

Stejně jako loni jsme zaznamenali růst návštěvnosti v letních měsících související s letní turistickou sezonou. Většinu, asi 60-70 procent, návštěvníků tvoří cizinci. Oproti minulému roku nicméně přišlo více Čechů. Většinou jde o partu mladých lidí. Začátek roku 2016 budeme věnovat renovaci stávajících herních místností a vylepšování rébusů,” uvedl manažer Martin Beťko.

 

MindMaze - úniková hra

Únikové hry na několika pobočkách v Praze....


 

Puzzle Room

​“Zájem o únikové hry má určitě stoupající tendenci a to hlavně ze strany Čechů, kteří se o únikových hrách tento rok postupně teprve dozvídali. Když je totiž hra dobrá, lidi si ji vzájemně doporučují a setkáváme se u nás i s lidmi, co se na únikových hrách stávají závislými. V roce 2016 představíme nový způsob únikové hry - tzv. únikové mise, které se hrají pomocí speciálního programu na tabletu částečně v otevřeném i uzavřeném prostoru,” odpověděla Zuzana Kosáková.

 

Puzzle Room

Úniková hra ve stylu pevnosti Boyard....

 
 

The Room

Povědomí i zájem lidí o únikové hry se zvyšuje. Stejně tak přibývá počet provozovatelů únikových her. Jen v Praze jsme napočítali již 32 únikových místností. V roce 2016 představíme několik zásadních novinek, které hráče únikových her zcela jistě nadchnou :). Nechceme je však prozrazovat příliš brzo,” láká Mirek Jiřík.

 

The Room

...

 

CityBee vs. Křišťálová koule 3:0

clanky4/theroom.jpg

Na vyluštění šifer máte většinou hodinu (foto: The Room)

! ! ! Už začínáme pomalu leštit naši křišťálovou kouli a hledět do roku 2016. Na začátku ledna vydáme nový článek s našimi tipy, čím bude město žít v příštím roce. Pokud máte nějaké návrhy, pošlete je na lukas@citybee.cz. ! ! !

[autoripodpisy/LukasRozmajzl.jpg]

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!