Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Chytrá lavička vám nabije mobil i změří kvalitu vzduchu

doporučujeme | 29. 9. 2015

Pražská firma Full CapaCity představila unikátní “chytrou” lavičku, která vám nabije mobil, můžete se přes ní připojit k internetu a zároveň změří kvalitu vzduchu ve vašem okolí. A přitom nemusí být žádným kabelem připojená do elektrické sítě. Už brzy si ji budete moci vyzkoušet!

Text: Lukáš Rozmajzl

Foto: Jan Hromádko, Lukáš Rozmajzl

clanky4/FotorCreated.jpg Foto: Jan Hromádko

Až budou příště inteligentní páni radní přemýšlet, do čeho investovat přebytečných několik milionů korun, mohou namísto betonových koryt pro několik (dneska už uschlých) stromů nakoupit speciální lavičky. Na jejich výrobu byl shodou okolností také ve velké míře použit beton, ale v tomto bodě podobnost s megakvětináči končí.

Moderní prvek městského mobiliáře nazvaný CapaSitty představila firma Full CapaCity poprvé v úterý na prostranství před Národní technickou knihovnou. Kromě odkládací plochy pro váš zadek nabízí i dva konektory pro nabíjení mobilu nebo tabletu (kabel si ale musíte donést vlastní, pokud váš přístroj není opravdu hi-tech a nepodporuje indukční bezdotykové nabíjení), zároveň funguje jako zdroj wi-fi připojení k internetu. Čidla uvnitř pak ještě měří kvalitu ovzduší. Odkud lavička bere všechnu tu energii? Napájí ji několik solárních panelů umístěných na zadní straně a baterka pro případ, že by slunce zrovna nesvítilo.

ZIMNÍ TESTOVÁNÍ

Firma prozatím představila pouze prototyp, který pojede Česko reprezentovat na výstavu EXPO do Milána. V listopadu by se měla “chytrá” lavička vrátit natrvalo před technickou knihovnu. “Chceme otestovat, jestli zvládne plně fungovat i v druhé půlce podzimu a přes zimu, kdy je u nás sluneční svit vzácný,“ doplnil jeden ze spoluautorů Jan K. Rolník ze společnosti Full CapaCity.

Příliš dlouho by tato lavička neměla v metropoli zůstat osamocená. “Jednáme s několika městskými částmi, ale zároveň i s národními parky,” prozradil Rolník. Ročně by chtěli vyrobit asi stovku kusů tohoto městského mobiliáře. Plánují i zvýšenou ochranu proti vandalům - solární panely by mělo krýt speciální sklo.

Chytrá lavička (základní údaje)

  • Název: CapaSitty
  • Hmotnost: 400 kg
  • Pořizovací cena: 90-140 tisíc Kč
  • Www: www.capasitty.com
  • Autoři: Design by Zuzana Jirkalová, Construction by Tomáš Vlach, Tech by Pavel Hrzina.

album/News_Model_News/1054/_DSC9796.jpg

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!