Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Jak se vyhnout multiplexům? Z leťňáků rovnou na cestu kolem světa

doporučujeme | 16. 9. 2015

Sezóna letních kin končí. Pokud si chcete i v období prvních mrazíků připomenout jejich atmosféru a vyhnout se neosobním multiplexům, vyberte si z nabídky netradičních míst, kde se v Praze promítají filmy.

Text: Lucie Šimůnková
Foto: archiv distributorů
Video: Youtube
 

Lucka-filmy/giant.jpg

Vyžaduje to trochu plánování a nebudete se moct vytratit do vedlejšího kinosálu, když vás film přestane bavit. Malá kina a netradiční prostory ale lákají na vybrané filmové lahůdky, doprovodný program či filmový zážitek za minimální cenu, případně dokonce zadarmo. Pokud rádi objevujete a nepotřebujete u filmu hltat popkorn, pak pro vás máme pár zaručených tipů.

Evropa, Evropa
První krok cinefila-objevitele vede na Facebook, kde „olajkuje“ všechny stránky národních domů. Jedině tam totiž může čelit hollywoodsky-orientované nabídce multiplexů. V kalendářích kulturních akcí totiž nezřídka najdete promítání skvělých filmů, často zdarma. Přeborníkem je zavedené Kino 35 ve Francouzském institutu. Francouzi se nesoustředí jen na svoji národní kinematografii a vyhýbají se mainstreamu, takže o skvělé zážitky v jejich kině není nouze.

Lucka-filmy/arton4068-bef41.jpg
Netradiční filmová romantika - Láska na první boj.


Kultovní tituly najdete na programu Amerického centra, které navíc promítá zdarma. V září se můžete těšit třeba na poslední film Jamese Deana. Němčináři a milovníci severských kinematografií se budou soustředit na nabídku pražského Goethe Institutu a Skandinávského domu. Zatímco německý jazykový dům pořádá příležitostná inhouse promítání, severské filmy najdete v různých menších kinech po celé Praze (nejčastěji v kině Evald).

Filmový infotainment
Pokud se rádi pobavíte, něco užitečného se přiučíte a baví vás o filmu přemýšlet a debatovat, máme i pro vás místa, která nesmíte minout. Filmové úterky v Era Světě jsou již tradiční akcí. Každý film je doprovázen úvodním slovem odborníka a nechybí ani zajímaví hosté. Na stejném místě se pak odehrávají i samostatné akce, např. FilmTalks, které uvádí ekonom Tomáš Sedláček a které jsou k dispozici i online, pokud nestíháte dorazit.

Kam jinam za věděním než do knihovny? Městská knihovna v Praze nabízí kromě distribuční filmové nabídky také speciální projekce Filmového klubu (jen pro členy) a každé pondělí potom promítání FAMU s názvem Projekce a dialogy, po kterých následuje moderovaná debata s tvůrci a kritiky.


Poutník Paula Coelha v rámci Filmového klubu MKP.


Nejstarší kino stále žije
Na závěr se nemůžeme nezmínit o nejstarším dosud fungujícím kinu u nás. Ponrepo svým spojením s Národním filmovým archivem přímo vybízí k tomu, aby sem diváci přicházeli hledat filmy, které jinde neuvidí. A zdaleka tady nemluvíme jen o klenotech světové a domácí kinematografie (i když té si zde užijete do sytosti). Co nás nejvíc zaujalo je nový cyklus Ponrepa, Midnight Movies – projekce kultovních snímků s doprovodným programem láká na guilty pleasure filmovou podívanou. V říjnu se můžete těšit třeba na japonský horor Pokušitelka. A všichni dobře víme, že Japonci umí tenhle žánr zkrátka nejlépe.

Nenašli jste tady svojí oblíbenou filmovou zašívárnu? Napište nám do komentářů a my ji nezapomeme zařadit do našeho příštího výběru. A choďte do kina.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!