Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
24
ledna

Kafkova „Proměna“ jako virtuální realita

Goethe-Institut

zpět na výpis akcí
 

Od ledna 2018 se v tematickém prostoru Goethe-Institutu ponoříte do světa Řehoře Samsy a na vlastní kůži zažijete proměnu v brouka.  

Začátek:24. 01. 18
Konec:29. 03. 18
Cena:Zdarma
Čas:13:00 - 19:00
Kategorie: zábava|zábava - ostatní

Věděli jste, že Kafka nevynalezl pouze záznamník, ale i brýle pro virtuální realitu? 

Fantastická prostorová instalace proměnaVR vznikla ve spolupráci s českým startupovým týmem kolem uměleckého vedoucího a režiséra Prague Film School Miky Johnsona. Prezentuje Kafkovu Proměnu, originální dílo světové literatury z Prahy, které samo o sobě představuje určitý druh ponoření do virtuální reality: „Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi odporný hmyz.“
 
Stejně tak se i vy náhle ocitnete díky brýlím pro virtuální realitu ve světě, v němž vše známé působí podivně cize – také vlastní tělo, a především ono. Jako Samsa se nejdříve musíte naučit, jak se se svým novým tělem pohybovat, v místnosti věrně sestavené podle originálu, až po poslední kus nábytku a kytičkový vzor na tapetách – zatímco za dveřmi se hlasitě dožadují vstupu rodina a váš šéf.
 
Podle Reinera Stacha, autora aktuální a oceněné Kafkovy biografie, je pražský spisovatel duchovním otcem virtuální reality. Kafka, nadšený návštěvník Kaiserpanoramatu – stereoskopických obrázků – si přál, aby vznikající prostorový efekt splynul s kinem. Ve virtuální realitě se můžete Reinera Stacha na tuto senzační tezi vyptat nebo si zcela klasicky přečíst danou pasáž v knižní podobě v nově upravené knihovně Goethe-Institutu v Praze.

Goethe-Institut
Tel: 221 962 111
Masarykovo nábřeží 224/32
Praha 1, 11000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: