Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
24
července

Herbie Hancock

Forum Karlín

zpět na výpis akcí
 

Jedna z největších ikon světového jazzu v Praze! 

Datum:24. 07. 15
Cena:od 1 690 Kč
Čas:20:00 - 23:00
Kategorie: kultura|koncerty, hudba zábava| jazzové kluby,

Herbie Hancock - jedna z největších ikon světového jazzu, přijede 24.července zahrát českému publiku do Fora Karlin. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro.

Jen stěží byste v hudebním průmyslu našli někoho druhého, kdo ovlivnil akustický i elektronický jazz a R&B více než Herbie Hancock. Jak kdysi řekl Miles Davis ve své autobiografii: "Herbie je nástupcem Bud Powella a Theloniouse Monka a zatím jsem neslyšel nikoho, kdo by se mohl stát jeho následníkem."

Herbie Hancock, který se narodil v dubnu roku 1940 v Chicagu, byl k dráze profesionálního hudebníka předurčen od narození. Svůj výjimečný talent prokázal veřejnosti už v jednácti letech, kdy s Chicagským symfonickým orchestrem zahrál Mozartův klavírní koncert. Pro jazzový svět, o který se začal zajímat na vysoké škole, Hancocka objevil v roce 1960 trumpetista Donald Byrd. Po dvouleté spolupráci s ním, Philem Woodsem a Oliverem Nelsonem podepsal nadějný klavírista nahrávací smlouvu s Blue Note a jen o rok později debutoval nahrávkou Takin' Off, která nejen díky hitu Watermelon Man zaznamenala okamžitý úspěch. Hancockův pozoruhodný talent neunikl ani Milesu Davisovi, který mu ještě v témže roce nabídl, aby se připojil k jeho kvintetu. Během pěti let, po které s ním působil, natočil Hancock s Davisem, Waynem Shorterem, Ronem Carterem a Tony Williamsem řadu dnes již jazzových klasik jako ESP, Nefertiti nebo Sorcerer. 

Koncem 60.let se Hancock vrátil na sólovou dráhu a když v roce 1973 vydal se svojí kapelou The Headhunters album Head Hunters, stal se autorem první jazzové nahrávky, která dosáhla na platinový prodejní statut. V následujících letech měl vždy v hitparádách minimálně čtyři alba současně a po celém světě ho na koncertech vítaly desítky tisíc posluchačů. V 80. letech zahájil sbírku sošek Grammy, kterých do dnešního dne získal rovných čtrnáct a ke kterým si jako jeden z mála jazzových hudebníků mohl přiřadit i Oscara.

Ačkoliv letos oslavil 75 let a jeho hudební kariéra zasáhla již pět dekád, Herbie Hancock je dodnes jedním z největších průkopníku jazzové hudby a přestože nikdo předem neví, jakou cestou se při vzniku další nahrávky vydá, jedno je jisté - každou svojí další skladbou zanechá v hudební historii nesmazatelnou stopu.

 

Forum Karlín
Tel:
Pernerova 652/55
Praha 8, 180 00
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: